Βραχνάς η εφορία σε παγκόσμιο ποδοσφαιρικό επίπεδο

Σημαντική έρευνα του Μάνου Σταραμόπουλου στη φορολογία των ποδοσφαιριστών ανά την υφήλιο που σε κάποιες χώρες ξεπερνά και το 50%

Το ποδόσφαιρο αναμφισβήτητα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Χρήματα αλλάζουν χέρια συνεχώς. Άλλοι κερδίζουν άλλοι χάνουν. Έτσι είναι το παιχνίδι. Το σίγουρο είναι ότι η Εφορία σε όλο τον κόσμο προσπαθεί να πάρει ότι περισσότερο μπορεί,  ώστε να βοηθήσει την Πολιτεία να κάνει αυτά που έχει προγραμματίσει. Σύστημα που να μπορεί να το αποκαλέσει κανείς δίκαιο, ίσως να μην υπάρχει. Ανάλογα το κράτος, τα προβλήματά που αντιμετωπίζει, δημιουργούνται και οι φόροι. Στην Ελλάδα που περνάει τις πλέον δύσκολες καταστάσεις της τελευταίας 50ετίας, η φορολογία είναι αρκετά υψηλή, συγκριτικά πάντα και με τα χρήματα που βγάζει ο κάθε εργαζόμενος. Όποιος φτάνει να βγάζει ετησίως 20.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 22%. Αν ανέβει άλλες 10.000 φτάνει στο 29%, αν πάει στις 42.000 στο 37% κι από κει και πέρα στο 45%.
Εμείς εδώ πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη έρευνα ανά την Υφήλιο , λόγω και της πρόσφατης άκρως εντυπωσιακής μετεγγραφής του βραζιλιάνου, Νειμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν με το απίστευτο ποσό των 222 εκ. ευρώ , θέλοντας να δείξουμε τι φόρο πληρώνει ο κάθε ποδοσφαιριστής στις αντίστοιχες χώρες που αγωνίζεται.
                                           ΑΓΓΛΙΑ
 
 Γενικά, οι πολύ μεγάλοι ξένοι ποδοσφαιριστές πληρώνουν φόρο 45%. Ωστόσο η  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για παράδειγμα που δίνει εβδομαδιαίως 220.000 λίρες στον Πολ Πογκμπά , και του πληρώνει την εφορία. Ειδάλλως ο  πραγματικός του  μισθός θα ήταν  κοντά στις  £ 400.000. Το ίδιο συνέβαινε και με τον Ιμπραχίμοβιτς  όταν αγωνιζόταν στην ομάδα της. Αν ένας αγγλικός σύλλογος θέλει να ανταγωνίζεται  έναν ισπανικό ή ιταλικό σύλλογο – ο οποίος τείνει να προσφέρει μισθούς μετά από φόρους – τότε θα πρέπει να κάνει κι αυτός το ίδιο.
Βεβαίως αν δεν είναι  διεθνής σούπερ σταρ, τότε θα πρέπει να πληρώσει αυτός τον φόρο. Οι περισσότεροι απλοί ποδοσφαιριστές  φορολογούνται στο 45% των κερδών τους. Ωστόσο, υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος γύρω από αυτό. Συνήθως το ένα πέμπτο του μισθού της Premier League αφορά τις πληρωμές για δικαιώματα εικόνας. Εάν ο ποδοσφαιριστής  ορίσει τον εαυτό του ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης – για παράδειγμα ο Γουέιν Ρούνει-  τότε αυτές οι  πληρωμές εικόνας θα καταβληθούν στην εταιρεία!!!.  Έτσι αντί   να καταβάλλει φόρο 45%  στα δικαιώματα εικόνας του, ο ποδοσφαιριστής  θα καταβάλει φόρο εταιρείας που ανέρχεται στο 20% .
Όποιος λοιπόν κερδίζει £ 200.000 την εβδομάδα, τότε δημιουργεί μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης , βάζοντας τον εαυτό του και το χρόνο θα εξοικονομήσει 500.000 λίρες από φόρους. Οι περισσότεροι από τους ξένους  ποδοσφαιριστές να σημειωθεί προτιμούν να πληρώνονται σε ευρώ και όχι σε λίρες . Αυτό έγινε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και την πτώση της λίρας , κάτι που ήταν  πολύ καλό για αυτούς!
                                        ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Άπαντες οι πολίτες (οποιασδήποτε επαγγελματικής κατηγορίας ακόμη και οι ξένοι –ποδοσφαιριστές )  πληρώνουν 35% φόρο. Αρκεί να έχουν μείνει στην χώρα τουλάχιστον 180 ημέρες.
                                         ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των ποδοσφαιριστών ανέρχεται στο 10%.
                                             ΓΑΛΛΙΑ

Ο φορολογικός συντελεστής στη Γαλλία για τους ποδοσφαιριστές είναι 47,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η L’Equipe. Είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη! Μια άλλη δημοσίευση οικονομικού εντύπου  λέει ότι είναι λίγο λιγότερο για τους ξένους ποδοσφαιριστές ,  περίπου το 30-35%. Ο στόχος είναι να προσελκύσει περισσότερα μεγάλα αστέρια…
                                      ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Όλοι οι ποδοσφαιριστές  πληρώνουν τον ίδιο φόρο. Φυσικά αυτοί που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα έχουν και  υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος.  Στη Γερμανία, η κορυφαία ισοτιμία είναι 52% για όλους τους ποδοσφαιριστές !
 
                                       ΔΑΝΙΑ
Όλοι οι ξένοι ποδοσφαιριστές  που κερδίζουν πάνω από 63.700 δανικές κορώνες μηνιαίως,  καταβάλλουν 26% φόρους και 8% συνεισφορά στην αγορά εργασίας. Οι γηγενείς δανοί ποδοσφαιριστές  πληρώνουν 45% φόρο.
                           
                                            ΙΤΑΛΙΑ
 Εξαρτάται από τα χρήματα που εισπράττει. Φυσιολογικά ο ποδοσφαιριστής πληρώνει 50% φόρο. Έχω ποσοστό των φόρων που καταβάλλουν οι ποδοσφαιριστές εδώ θα έπρεπε να είναι η ίδια για τους Ιταλούς και ξένους, στο 43% των αποδοχών
                                        ΙΣΠΑΝΙΑ
Για όλους ισχύουν τα ίδια. Εδώ και δύο χρόνια από το 46% ο φόρος μειώθηκε στο 26%.
 
                                           ΚΥΠΡΟΣ
Ισχύει το ίδιο για όλους.  Όμως υπάρχει το εξής   πλεονέκτημα :Όποιος είναι νέος φορολογούμενος κάτοικος Κύπρο  με εισοδήματα €100.000 και άνω, έχει  φοροαπαλλαγή στο  50% .
                                           ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ο ξένος ποδοσφαιριστής , πληρώνει  περίπου 32%  για μισθό έως 120 ευρώ το χρόνο. Από το ποσό αυτό έως και 1.5 εκατομμύρια ευρώ τότε ανέρχεται ο φόρος στο  50% .
Ωστόσο κάθε μήνα μετά την ολοκλήρωση της σταδιοδρομίας τους , ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο  32% των όσων έχουν καταβάλλει τα χρόνια που αγωνιζόντουσαν .
Για τους Ολλανδούς ποδοσφαιριστές ο φόρος είναι περίπου 52% πάνω από τα κέρδη των 75.000 ευρώ και κάτω από το 0 έως το 52%. Μπορούν επίσης να διαθέσουν ένα περιορισμένο ποσό 1,5 εκατομμυρίων (ως μέγιστο 50% του μισθού) σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και  το ποσοστό μετά την καριέρα τους είναι επίσης περίπου 32%
                                             ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αν ο ξένος ποδοσφαιριστής  πληρώσει τον φόρο στην Ουγγαρία, πρέπει να το κάνει με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και οι Ούγγροι παίκτες . Υπάρχουν διάφοροι νόμιμοι τρόποι πληρωμής φόρου στην Ουγγαρία ανάλογα με το είδος της σύμβασης που έχει κάποιος με τον σύλλογο. Γενικά πάντως ο φόρος ανέρχεται στο 15%.
                                       ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
 Οι ξένοι παίκτες πληρώνουν τους ίδιους φόρους με τους ντόπιους  παίκτες, αν αγωνίζονται στην Πορτογαλία τουλάχιστον  180 ημέρες.
 
Τώρα για όσους κερδίζουν έως 7091 ευρώ ο φόρος είναι 14, 5% και δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ.
Από 7091 έως 20.261 ο φόρος ανεβαίνει στο 28,5% και ο ποδοσφαιριστής πληρώνει 992, 74 ευρώ
Από 20.261 έως 40.522 ευρώ ο φόρος πάει στο 37% και ο παίκτης καταβάλλει 2, 714 ευρώ
Από 40.522 έως 80.640 ευρώ ο φόρος «πετάει» στο 45% και ο παίκτης καταβάλλει 5,956 ευρώ
Από 80.640 και άνω ο φόρος φτάνει το 47% και ο παίκτης καταβάλλει 8.375 ευρώ
                                              ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ξένων ή γηγενών ποδοσφαιριστών  όσον αφορά τη φορολογία αναφορικά με την  σχέση εργασίας τους στη Ρουμανία.
Εάν ένας ποδοσφαιριστής  συνάψει σύμβαση εργασίας, τότε δεν θα έχει καμία υποχρέωση να πληρώσει φόρους ή εισφορές στη Ρουμανία, στον κρατικό προϋπολογισμό. Όλοι οι φόροι και οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν από το σύλλογο.
Μόνο εάν συνάψει συμβόλαιο, θα πρέπει να καταβάλει ορισμένες εισφορές (5,5% κοινωνική ασφάλιση και 6% φόρο επί του εισοδήματός του).
Αν φτάσει τα 60.000 ευρώ ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει και τον ΦΠΑ. Επομένως, είναι καλύτερο να συνάψει σύμβαση εργασίας.
                                                          ΡΩΣΙΑ
                                    
Φορολογικός παράδεισος είναι για τους ξένους ποδοσφαιριστές η Ρωσία. Ισχύει ο νόμος ότι οποιοσδήποτε ξένος περνάει περισσότερες από 183 ημέρες το χρόνο στην Ρωσική επικράτεια, έχει τα ίδια προνόμια με τους μόνιμους κατοίκους της. Δηλαδή πληρώνει φόρο 13%. Μάλιστα το καθεστώς αυτό ισχύει ακόμη και για έναν ο οποίος δεν μπορεί να αποκτήσει το αποκαλούμενο ειδικό καθεστώς. Για  παράδειγμα για έναν «επαγγελματία υψηλής εξειδίκευσης». Αν μένει πάνω από 183 ημέρες εμπίπτει στο δικαίωμα να πληρώσει το 13%
 
                                              ΤΟΥΡΚΙΑ
Η φορολόγηση για τους Τούρκους πολίτες και τους ξένους ποδοσφαιριστές είναι ίδια 15- 20% . Όμως αρκετοί σύλλογοι στην χώρα πληρώνουν αυτοί τους φόρους, ειδικά στους ξένους κλάσεως  ποδοσφαιριστές .
Από κει και πέρα η φορολογία διαφέρει ανά κατηγορία.
Για την  Super League το ποσοστό είναι  15%
Για την  1st (τυπικά 2η )  League το ποσοστό είναι  10%
 Για τους άλλους παίκτες μικρότερων κατηγοριών, το ποσοστό είναι  5%
Για όλους τους προπονητές είναι  35%
                                                        
 
 Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: