Σκληραίνει την στάση της η ΟΥΕΦΑ

Ο Μάνος Σταραμόπουλος μας μεταφέρει από το Μονακό όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Financial Fair Play και την πρόθεση της ΟΥΕΦΑ για μεγαλύτερο έλεγχο καθώς και όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Γενικό συναγερμό έχει σημάνει στις τάξεις της UEFA η υπόθεση της Παρί Σεν Ζερμέν και του Νευμάρ. Οι επαφές και τα τηλέφωνα των αξιωματούχων της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας από Πέμπτη πρωί έως και την Παρασκευή το απόγευμα, στο μαγευτικό Μόντε Κάρλο και δη στο «αρχηγείο της» στο ξενοδοχείο Meridien Plaza  έδιναν και έπαιρναν.

Το πρωί της Πέμπτης συνέφαγαν πρωινό ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι και ο ομόλογός του της Μπαρσελόνα, Γιόζεπ  Μπερτομέου-  ο υπογράφων ήταν αρκετά κοντά τους- και πέραν των μετεγγραφικών τους θεμάτων που συζήτησαν (ο πρώτος θέλει τον Πορτογάλο, Αντρέ Γκόμες, ο δεύτερος, τον Κολομβιανό, Κουαδράδο) μίλησαν αρκετή ώρα και για το «καυτό θέμα» των ημερών την μετακίνηση του βραζιλιάνου, Νευμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Γεγονός που ταρακούνησε για τα καλά όχι μόνο την Ισπανική ομάδα, αλλά σχεδόν σύσσωμο το ευρωπαικό ποδόσφαιρο. Η εξαγορά της ρήτρας των 222 εκ. ευρώ από την διοίκηση του παριζιάνικου συλλόγου έχει προκαλέσει σωρεία προβληματισμών.

Λογικό ήταν λοιπόν την Παρασκευή ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν που συμπληρώνει σύντομα ένα χρόνο θητείας, να μιλήσει στα κορυφαία Μέσα Ενημέρωσης για το επίμαχο αυτό θέμα. Βεβαίως τώρα αμέσως δεν μπορεί να επέμβει, καθώς ο έλεγχος του Δημοσιονομικού κανονισμού σε κάθε ομάδα γίνεται τον Μάρτιο. Και για φέτος η Παρί και γενικά όλες οι ομάδες έχουν ελεγχθεί. Η γαλλική ομάδα τη στιγμή εκείνη ήταν καθαρή στα βιβλία της πέρα ως πέρα…

Ο κ. Τσεφερίν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην γαλλική ομάδα. Όμως όπως τόνισε:

«Η αρχή ισχύει για όλους και όχι για έναν. Ώστε να έχουμε δίκαιο παιχνίδι. Φαίνεται ίσως σαν μία προειδοποίηση να μην υπερβάλλουμε για όσους ενεργούν πέραν από τις δικές τους δυνατότητες. Αυτό όμως θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα ενός συστήματος το οποίο με δίκαιο τρόπο, έχει περάσει από έλλειμμα ύψους 1, 7 δις ευρώ σε 286 εκ. σε 5 χρόνια.

Τώρα όμως χρειαζόμαστε μία προσαρμογή.  Ελπίζω ότι όλοι οι σύλλογοι καταλαβαίνουν τους κανόνες. Αλλά τα σενάρια αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοστούν . Μπορείτε να βάλετε το κλειδί κάτω από την πόρτα αν δεν ακολουθήσουμε τους δικούς μας κανόνες. Θα ήταν μια τίγρη χωρίς δόντια. Πιστέψτε με, δεν έχουμε δεχθεί καμία πίεση. »

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν , έστειλε το ισχυρότερο μήνυμα προς άπαντες ότι η Ευρωπαική Συνομοσπονδία είναι  έτοιμη να τιμωρήσει «αυστηρά» τους συλλόγους που παραβιάζουν τους κανονισμούς του Financial Fair Play (FFP).

«Είμαι πολύ σοβαρός, θα δείτε,» .  «Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους συλλόγους να σέβονται τους κανόνες. Θα  προσπαθήσουμε να τους συμβουλέψουμε σε νομικά ζητήματα σχετικά με το FFP,  αλλά αν δεν συμμορφωθούν  θα τους  τιμωρήσουμε και θα τους  τιμωρήσουμε δυνατά «.

Η πρώτη ένδειξη για το αν μια ομάδα  παραβίασε τους κανόνες του  FFP δεν θα φανεί έως το φθινόπωρο του 2018 και οι πρώτες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν  για την σαιζόν  2018-19.

«Είναι αδύνατο να πούμε τίποτα για ένα συγκεκριμένο σύλλογο μέχρι να τελειώσει η ομάδα εργασίας μας τον έλεγχό της. Δεν θα ήταν δίκαιο να πούμε τίποτα αυτή τη στιγμή, θα ήταν σαν ένας δικαστής να αποφασίσει την ετυμηγορία πριν τελειώσει η δίκη».

Ερωτηθείς σχετικά αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει ο κ. Τσεφερίν απάντησε :

«Αυτό που συμβαίνει μπορεί να είναι μια ευκαιρία. Θα χρειαστούμε όμως τη FIFA».

–          Αλλά μπορεί μια χώρα να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή  αντί για ένα σύλλογο;

«Φυσικά όχι. Αλλά δεν πρέπει να κάνουμε  καμία εκτίμηση. Ως εκ τούτου, η UEFA θα φροντίσει να μελετήσει τους λογαριασμούς της PSG, και ειδικότερα τον τρόπο διαπραγμάτευσης της μεταβίβασης του Νειμάρ .  Πριν από λίγες εβδομάδες, κυκλοφόρησε  ότι οι διοικούντες την ομάδα σχεδίαζαν να πληρώσουν για τη μεταφορά του Βραζιλιανού απευθείας από το Κατάρ, προκειμένου να παρακάμψουν τους κανόνες του Financial Fair Play.  Η UEFA θα επαγρυπνεί σε αυτό το θέμα. Με τον έλεγχο όλων των περιπτώσεων, χωρίς καμία εξαίρεση. Είμαι δικηγόρος και δεν μιλώ πριν από την εξέταση των γεγονότων. Και, προς το παρόν, δεν είναι ανοιχτή η δίκη. Αλλά επαναλαμβάνω, κανένα κράτος δεν μπορεί να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή . »

     Η UEFA στο παρελθόν ήταν πολύ μαλακή…

–          Δεν νομίζετε ότι η Uefa ήταν πολύ μαλακή στο παρελθόν;

«  Δεν σχολιάζω  το παρελθόν. Αλλά αν η  Uefa ακολουθήσει τους κανόνες, πρέπει να το πράξουν και οι σύλλογοι . Δεν τους έχουμε μαζί ίσως τώρα, αλλά μπορούμε να τους μιλήσουμε. Τους  προειδοποιούμε, αλλά υπάρχουν και ποινές που φτάνουν έως  τον αποκλεισμό από τη διοργάνωση».

Μεσολάβηση της Ευρωπαικής Ενωσης ενδεχομένως ….

«Ο Πλατινί και ο Ρουμμενίγκε  είχαν πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ζητήσουν το ανώτατο όριο μισθών: αδύνατον , είχαν απαντήσει (αντίθετο στο ευρωπαικό δίκαιο) . Νομίζω ότι οι πολιτικοί είναι συχνά αρνητικοί για εκλογικούς λόγους. Τώρα θα πάμε πάλι  στις Βρυξέλλες μέσα στον Σεπτέμβριο και νομίζω ότι αυτή τη φορά θα είναι καλύτερα τα πράγματα . Θα θέσουμε στο τραπέζι να υπάρχουν ανώτατα όρια μισθών, φόροι πολυτελείας και όχι μόνο: σκέφτομαι να θέλω όριο  στον αριθμό των δανεικών ποδοσφαιριστών.  Επειδή  ένας σύλλογος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να μπορεί να δανείζεται έως έναν συγκεκριμένο αριθμό . Κι αυτό γιατί υπάρχουν εταιρείες που έχουν περισσότερους από 100 συμβεβλημένους ποδοσφαιριστές .  Θα κάνουμε κάτι με την  Ευρωπαική Ένωση . Δεν μπορούμε να έχουμε τη συναίνεση όλων, αλλά μεγάλη υποστήριξη ναι».

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποδεικνύεται σωστός όταν λέει ότι τα πράγματα έξω από το γήπεδο τρελαίνουν ;

« Αρκετά  πράγματα  είναι τρελά,  ναι. Οι τιμές μεταφοράς έχουν πολλαπλασιαστεί απίστευτα. Αλλά είναι η αγορά…».

–          Θα υπάρξει ποτέ όριο;

«  Δεν υπάρχει απεριόριστη επιχείρηση. Είμαστε ευχαριστημένοι με το ποδόσφαιρο, το οποίο είναι μεγάλο, αυξάνει τα έσοδα και διανέμει κέρδη. Το πραγματικό πρόβλημα είναι τα χρήματα που βγαίνουν από το σύστημα. επικοινωνίας, πρέπει να είσαι διαφανής, πρέπει να δείχνεις αριθμούς».

 

«Το καλύτερο θα ήταν ότι κάθε λέσχη είχε τις ίδιες πιθανότητες [να ανταγωνιστεί]», είπε. «Αλλά δυστυχώς, οι πέντε μεγάλες χώρες παρέχουν το 86% των εσόδων του [Champions League και Europa League] και επιστρέφουν το 60%, οπότε αυτό που συνέβη ήταν [σύμφωνα με την πραγματικότητα]». «Είναι μια διπλωματική απάντηση; Πάρτε την όποια κατεύθυνση θέλετε.»

  Οι ατζέντηδες και τα ποσοστά τους…

«  Ακριβώς. Είναι απίστευτα υψηλά τα  τέλη μεταφοράς, αλλά αυτή είναι η αγορά. Όμως  οι προμήθειες των ατζέντηδων είναι τεράστιες και αυτά  δεν είναι χρήματα που πηγαίνουν πίσω στο ποδόσφαιρο. Γι αυτό θα οργανώσουμε μία ομάδα για να αναλύσει θέματα όπως οι χρηματικές ροές χρημάτων που σχετίζονται με μεταφορές. Η κίνηση των παικτών παραμένει ένα θέμα που ρυθμίζεται από τη FIFA , κι όχι από την UEFA.»

Ωστόσο  ο κ. Τσεφερίν  δηλώνει πως είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο κυβερνητικό σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

«Είμαι αντιπρόεδρος της FIFA. Η Συνομοσπονδία μας είναι τριπλάσια από τη FIFA, οπότε πιθανότατα θα είχαμε κάποια επιρροή εκεί και το γεγονός είναι, πως  οι μεγαλύτερες μεταφορές γίνονται στην Ευρώπη.  Φυσικά, θα μιλήσουμε με τη FIFA για να λύσουμε τα  οποιαδήποτε προβλήματα «.

Και το φάντασμα μίας  SuperLeague;

«Δεν το πιστεύω, δεν θα ήταν ενδιαφέρον και νομίζω ότι οι επαναλαμβανόμενες» απειλές «δεν είναι σοβαρές. Αλλά ας πάρουμε υπόψη ποιος κερδίζει έσοδα. »

Το Champions 2021-24: Πώς μπορεί να βελτιώσει τη διοργάνωση ;

« Διατηρώντας τα ίδια κριτήρια πρόσβασης. Οι ομάδες  δεν μπορούν να είναι λιγότερες. Θα συζητήσουμε τη διανομή των εσόδων .» Όσο για τις  μεταρρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν για το νέο  Champions League και θα ισχύσουν από το 2018 και μετά ο κ. Τσεφερίν απάντησε:

«Το καλύτερο θα ήταν κάθε σύλλογος να έχει τις ίδιες πιθανότητες να ανταγωνιστεί τους άλλους. Αλλά δυστυχώς, οι 5  μεγάλες χώρες παρέχουν το 86% των εσόδων του Champions  και Europa League  και επιστρέφουν το 60%. Οπότε  αυτό που συνέβη ήταν σύμφωνα με την πραγματικότητα».

Ο Ανιέλι επόμενος πρόεδρος της ECA

Ο επόμενος πρόεδρος thw  ECA (Ευρωπαική  ομοσπονδία συλλόγων) μπορεί να είναι ο Αντρέα Ανιέλι (θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα εκλεγεί στις 5 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη)

« Ο Αντρέα μου αρέσει πολύ  ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας. Είναι νέος μορφωμένος και ικανός.  Δεν τον θεωρώ συνάδελφο αλλά φίλο. Μου αρέσουν οι άνθρωποι με τις  μεγάλες απόψεις: δεν μπορούμε να συμφωνούμε πάντα, αλλά μαζί του βρίσκεις  πάντα μια λύση».

Τα φαβορί για το νέο του Champions League;

« Οι συνήθεις  ύποπτοι: Ρεάλ, Μπάγερν, Γιουβέντους , Παρί Σεν Ζερμέν, οι άγγλοι , και η Ατλέτικο Μαδρίτης που έχασε  δύο τελικούς. Όπως η Γιουβέντους . Στο Κάρντιφ ήμουν κακός για τον Μπουφόν : αξίζει ένα του Champions League, που δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει στη μεγάλη του καριέρα..»

 

 Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: