Συγκέντρωση όλων των συνομοσπονδιών στη Ζυρίχη

Η ΦΙΦΑ ως μέρος της δέσμευσής της για την ανάπτυξη του σε όλο τον κόσμο, κάλεσε στην Ζυρίχη, εκπροσώπους των  έξι συνομοσπονδιών  καθώς και προπονητές.

Η Παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου ως μέρος της δέσμευσής της για την ανάπτυξη του όμορφου παιχνιδιού σε όλο τον κόσμο, κάλεσε για  δύο ημέρες στην Ζυρίχη, στο «αρχηγείο της» εκπροσώπους των  έξι συνομοσπονδιών  καθώς και προπονητές.

Έτσι καταγράφηκε  ένα  μνημόνιο συνεννόησης για την ενίσχυση της επικοινωνίας

Εκτός από τον έλεγχο της νέας δομής της FIFA, η στρατηγική και η φιλοσοφία της τεχνικής ανάπτυξης και λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορεί  να βοηθήσει το πρόγραμμα προς τα εμπρός για την αύξηση των ικανοτήτων. Διαφορετικές περιοχές της τεχνικής ανάπτυξης συζητήθηκαν στη  συνεδρία που περιελάμβανε  θέματα όπως οι βέλτιστες πρακτικές βάσης, αδειοδότηση των προπονητών, το ποδόσφαιρο των γυναικών και το ρόλο των προπονητών στις αντίστοιχες ομοσπονδίες μέλη τους.

Η ομάδα των εκπροσώπων είχε την ευκαιρία να μοιραστεί  τις στρατηγικές τους και να συζητήσουν κοινές προκλήσεις. Υπέγραψε μάλιστα και  μνημόνιο κατανόησης για την ενίσχυση της επικοινωνίας και του συντονισμού μεταξύ των Συνομοσπονδιών και της FIFA, προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη.

Για την  FIFA είναι μια προτεραιότητα,  να βοηθήσει όλες τις συνομοσπονδίες να ξεπεράσουν τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους και να επωφεληθούν οι ομοσπονδίες μέλη τους .

Ο αναπληρωτής Γενικός  Γραμματέας της FIFA, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν – εκ των συμβούλων του προέδρου, Τζιάνι Ινφαντίνο-  καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τονίζοντας τα απτά οφέλη αυτής της συνάντησης.

«Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν  και εγώ παίξαμε  ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, είμαστε πρωταγωνιστές για πολλά χρόνια. Έχουμε ενταχθεί στην  FIFA με σκοπό  να δώσει κάτι πίσω στο άθλημα. Και  όπως είπαμε ο Πρόεδρος της FIFAείναι εδώ.  Τώρα  καθήκον μας είναι να επιστρέψει στο προσκήνιο το ποδόσφαιρο. Και ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού,  είναι να αυξηθεί το ποδόσφαιρο από κάτω. Δεν είναι κάτι που βλέπετε πάντα, αλλά είναι θεμελιώδες. «τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπόμπαν.

Ο Φαν Μπάστεν, Διευθυντής της Τεχνικής Ανάπτυξης της FIFA παρουσίασε τους στόχους της συνάντησης:

«Οι Συνομοσπονδίες και όλες οι  ενώσεις-μέλη της διαφορετικής οργάνωσης, βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα τεχνικής ανάπτυξης, και συνεπώς έχουν διαφορετικές ανάγκες για να  συνεχίσουν να προωθούν την ανάπτυξη, τόσο στη βάση, για παράδειγμα, όπως και στην ελίτ του ποδοσφαίρου για τη νεολαία. Οι προπονητές πρέπει να είναι άριστα καταρτισμένοι και να βοηθούν και το γυναικείο ποδόσφαιρο.  Ο στόχος είναι να μάθουν από τις πληροφορίες που μοιράζεστε και να   χρησιμοποιήσουν  αυτή τη γνώση για να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορές στις ανάγκες. » και πρόσθεσε:«Οι κοινές μας προσπάθειες  γίνονται για να καταστεί το ποδόσφαιρο ακόμη καλύτερο  σε όλο τον κόσμο και να αναπτύξει τις τεχνικές πτυχές του . Έτσι θα είναι πιο αποτελεσματική αν θα ανταποκριθούμε σε αυτές τις διαφορετικές ανάγκες με τον πιο προσαρμοσμένο σε κάθε περίπτωση. Η ανταλλαγή πληροφοριών βοηθά στη βελτιστοποίηση της συνεργασίας και των συνεργειών μεταξύ της FIFA, των συνομοσπονδιών και των ομοσπονδιών μελών. Αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο εξατομικευμένη και αρχίζει να ορίζει με σαφήνεια τι ρόλους όλοι έχουμε την υποστήριξη των ομοσπονδιών μελών μας» πρόσθεσε..

Σε αυτές τις δύο ημέρες, τόνισε τη σημασία της προώθησης της ανάπτυξης και την αύξηση της επαγγελματοποίησης και έγκαιρη συμμετοχή στο ποδόσφαιρο γυναικών.

Οι απόψεις των  παρευρισκομένων:

Γκονσάλο  Μπελόσο , Διευθυντής Ανάπτυξης της CONMEBOL ( Συνομοσπονδία Νοτίου  Αμερικής)

«Στη Νότιο Αμερική, έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται εξέλιξη, σύμφωνα με το πρόγραμμα της FIFA προς τα εμπρός, μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση διαφορετικές κατηγορίες, όπως είναι οι γυναίκες του ποδοσφαίρου. Ποδόσφαιρο σάλας και beach soccer. Έχουμε μια πλούσια ιστορία των προπονητών και των ποδοσφαιριστών , αλλά μερικές φορές χρειαζόμαστε ένα καλύτερο μέρος για να αναπτυχθεί σε κάθε πλαίσιο η κάθε  ομοσπονδία μέλος. Φυσικά, θα εξετάσουμε τηνUEFA, αλλά σέβεται όλες τις συνομοσπονδίες και να μάθουμε από όλα αυτά. »

Άντι Ρόξμπεργκ , τεχνικός διευθυντής της AFC (Ασία)

«Η FIFA θέλει να βεβαιωθεί ότι θα συντονίσει την ανάπτυξη δομών μας και να δούμε πού μπορεί να υποστηρίξει αυτό το έργο. Βασικά, πρόκειται για την αύξηση των προτύπων. Ήταν πολύ σημαντικό να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με άλλες ηπείρους, και ακόμη περισσότερο, πώς μπορούμε να συνεργαστούμε. Όταν παίζει ποδόσφαιρο, είναι να ανταγωνιστεί, αλλά αν μιλάμε για εκπαίδευση πρέπει να συνεργαστούν».

Αμπντέλ Μονέιμ Χουσείν , Διευθυντής Ανάπτυξης του CAF (Αφρική)

«Η FIFA δίδαξε πολλά μαθήματα στην Αφρική, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία. Τεχνικές ανάπτυξης είναι η δημιουργία υποδομών, και παρόλο που το πρόγραμμα Forward είναι πολύ ευρύ και καλύπτει όλα τα είδη των περιοχών, ηFIFA είναι να προσδιορίσει τι οι ανάγκες της κάθε ομοσπονδίας και διάφορες προκλήσεις. Μια σημαντική πτυχή είναι η αναγνώριση των αδειών προπονητών μεταξύ των συνομοσπονδιών, αναγνωρίζουν όλο τον κόσμο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να εργάζονται οπουδήποτε. »

Ίοαν Λουπέσκου , Τεχνικός Διευθυντής της UEFA

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό να  είναι εδώ όλοι μαζί, για να δούμε πού είμαστε και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα. Η UEFA έχει υπογράψει πολλά μνημόνια συμφωνίας με διαφορετικούς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς, αλλά είναι σημαντικό να συμβαδίζει με τη FIFA, ώστε να μην επικαλύπτονται και να επικεντρώνονται περισσότερο στην αλληλοβοήθεια. Μάθαμε επίσης από τις άλλες συνομοσπονδίες. Στην Ευρώπη όλα δεν είναι τέλεια, έτσι ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε, να μάθουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες ».

Συμμετείχε επίσης ο Τζέισον Ρόμπερτς , εκπροσωπώντας την  CONCACAF (Βόρειος και  Κεντρική Αμερική)  ως πρεσβευτής. Αυτή η συνάντηση ήταν η αρχή μιας διαδικασίας στενότερης συνεργασίας, επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των συνομοσπονδιών και της FIFA. Η συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών και μια εξατομικευμένη προσέγγιση για καθεμία από τις 6 συνομοσπονδίες και τις ομοσπονδίες μέλη τους θα συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών που διεξάγονται στον τομέα της ποδοσφαιρικής ανάπτυξης.

 

 

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: