Φωτιά χωρίς (Κινέζικο) καπνό!

Όλο το παρασκήνιο του φιλολογικού ή και δήθεν ενδιαφέροντος της Wanda για την αγορά του Παναθηναϊκού και η στάση του Αλαφούζου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που απασχόλησε ο Kινέζικος όμιλος Wanda τα Ελληνικά Μ.Μ.Ε για το (φιλολογικό) ενδιαφέρον του για την αγορά του Παναθηναϊκού. Φρόντιζαν πάντα να διαρέουν την είδηση αλλά επί της ουσίας να μην μπαίνουν ποτέ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Έτσι έγινε και σε αυτή την περίπτωση, την τρίτη ή τέταρτη φορά που το έπραξαν. Μάλιστα μετά το νέο κτύπημα από το περιβάλλον του Γιάννη Αλαφούζου έλεγαν ότι ο ιδιοκτήτης της πράσινης ΠΑΕ, όντως δέχθηκε κρούση αλλά φιλολογικού χαρακτήρα και όταν ζητήθηκε να μπουν στο «ψητό» απλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

Η ιστορία έχει βάθος 16 με 17 μηνών. Τότε όταν είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το θέμα γινόταν λόγος για επένδυση 100 εκατ.ευρώ τουλάχιστον με την παράλληλη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ σε συνεργασία με την ΚΑΕ. Εκεί θα ήταν η μόνιμη έδρα του συλλόγου, ακολουθώντας τα βήματα του Ολυμπιακού που είχε συνάψει συμφωνία για μακροχρόνιο ενοίκιο το 2003.
Παράλληλα θα διατηρείτο η Λεωφόρος ως δεύτερη έδρα για την πρώτη ομάδα και βασική έδρα για τις άλλες ομάδες του συλλόγου.

Η επιστολή στον Αλαφούζο και η απάντηση

Στις 15/5 του 2017 η Wanda με επίσημο μακροσκελές σχετικά έγγραφο της στην ΠΑΕ Πανθηναϊκός που είχε δεί από τότε το φως της δημοσιότητας είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την αγορά του 90% των μετοχών με προσφορά 50 εκατ.ευρώ. Αφού αναφέρονται και άλλες επιχειρηματικές λεπτομέρειες και ο στόχος της επαναφοράς του Παναθηναϊκού στην ποδοσφαιρική ελίτ, η επιστολή κατέληξε με την προθεσμία τριών ημερών που ζητήθηκε για απάντηση.


Πράγματι δύο μέρες αργότερα στις 17/5 ο Γιάννης Αλαφούζος απάντησε με λακωνικό τρόπο τα εξής:
«Απαντώντας στην επιστολή σας θα ήθελα να σας επιβεβαιώσω την πρόθεση μου για να το συζητήσουμε. Θα είμαι στο Πεκίνο και την Σανγκάι την ερχόμενη εβδομάδα και θα ήθελα να μου πείτε αν είστε διαθέσιμοι από τις 24 έως τις 26/5 για να τα πούμε πρόσωπο με πρόσωπο».
Από εκεί και μετά δεν υπήρξε καμία άλλη επαφή και το θέμα «πάγωσε» μάλλον για τα καλά.

Η συνεργασία με την ΦΙΦΑ

Τον Μάρτιο του 2016 η Wanda και ο Wang Jianlin, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της από το 1992 είχε συνάψει μία συμφωνία-μαμούθ με την ΦΙΦΑ. Με κάθε επισημότητα ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Τζιάνι Ινφαντίνο είχε προσκληθεί στην έδρα της εταιρίας στο Πεκίνο και εκεί είχε συνάψει την χορηγία που προέβλεπε την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων όλων των διεθνών διοργανώσεων έως το 2022 με προοπτική να επεκταθούν έως το 2030.
Αυτό γιατί η Wanda είχε συμφωνηθεί να γίνει ο επίσημος χορηγός της ΦΙΦΑ σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις έως το 2030.
Ο Wang Jianlin που ήδη είχε αγοράσει το 20% της Ατλέτικο Μαδρίτης είχε συστήσει στην Ελβετία την εταιρία  «Infront Sports & Media» που διεύθυνε ο Φιλίπ Μπλάτερ. Αν σας λέει κάτι το επίθετο πρόκειται για τον ανηψιό του πρώην προέδρου της ΦΙΦΑ, Ζεπ Μπλάτερ. Ήταν η τελευταία «εργολαβία» του Μπλάτερ πριν εγκαταλείψει με ένα σωρό αδικήματα σε βάρος του την παγκόσμια ομοσπονδία.

Philippe Blatter & Wang Jianlin

Αυτή λοιπόν η εταιρία είχε μπεί μπροστά στη σύναψη της συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Στην επίσκεψη του Ινφαντίνο στο Πεκίνο εκτός των άλλων είχε συμφωνηθεί η διεξαγωγή ενός διεθνούς τουρνουά κάθε Γενάρη με διοργανώτρια την εθνική ομάδα της Κίνας με την συμμετοχή άλλων τριών χωρών. Αρχή θα γινόταν τον Γενάρη του 2017, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Μένει να δούμε αν υλοποιηθεί η δέσμευση την νέα χρονιά.


Τα μπεξίματα με την δικαιοσύνη

Ο Γουάνγκ Γιαλίν έχει όραμα να δεί κάποια στιγμή την Κίνα πρωταγωνίστρια σε ένα Μουντιάλ και για αυτό στόχευε στον «Κινέζικο ποδοσφαιρικό επεκτατισμό»  (διαβάστε σχετικά) όπως πολύ εύστοχα είχε χαρακτηρίσει το Ritorno2015.com αναφερόμενο στο όλο γεγονός.
Πάντως τελευταία όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σκάνδαλο που εξελίσεται σε τεράστιο ειδικά μετά την κράτηση του Κινέζουν κροίσου και της οικογένειας του στο αεροδρόμιο της Τιαντζίν όπου θα ταξίδευαν με προορισμό την Αγγλία στις 25 Αυγούστου. Τώρα γιατί ο πλουσιότερος Κινέζος θα έπαιρνε αεροπλάνο της γραμμής για να πάει στο Λονδίνο, είναι μάλλον απίστευτο αλλά έχει βάση με αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω καθώς εκεί του αναγγέλθηκε ότι δεν μπορεί να φύγει από την Κίνα. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγη ώρα με περιορισμό της μη εξόδου από την χώρα.
Το τωρινό δημοσίευμα είναι ανάξιο έστω και απλής αναφοράς καθώς απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: