Ο Μαδούρο στο πλευρό της Βρετανίας
Κάτι παίζεται με τους Άγγλους. Η Βρετανική Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού έχει ξεκινήσει επαφές με διάφορους παράγοντες και πρώην στελέχη της FIFA προκειμένου να εξετάσει αν όντως οι διάφορες ενέργειές της, ήταν σύννομες και νόμιμες.
Το πρωί της Τετάρτης, 13ης Σεπτεμβρίου λοιπόν κλήθηκε ενώπιόν της και μίλησε ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Παγκόσμιας ομοσπονδίας και πρώην υπουργός της Πορτογαλικής Κυβέρνησης, εξέχων καθηγητής, Μιγκέλ Μαδούρο .
Αποδέχθηκε την πρόσκληση με μεγάλη ικανοποίηση κι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχε πάρει την άδεια της ΦΙΦΑ, κάτι που δεν είχε ισχύσει μερικές ημέρες νωρίτερα για τον πρώην επικεφαλής της ομάδας έρευνας της Ηθικής, Ελβετό, Κορνέλ Μπόρμπελι. Ο τελευταίος που είχε ηγηθεί των ερευνών για μία σειρά διεφθαρμένων αξιωματούχων της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεν μπόρεσε να δώσει το παρόν καθώς ήταν υπό την δέσμευση του για λόγους εμπιστευτικότητας προς την ΦΙΦΑ. Μάλιστα στις 17 Αυγούστου η εν λόγω επιτροπή της Βρεταννικής επιτροπής Πολιτισμού , Μέσων και Αθλητισμού είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο ζητώντας άδεια να προσεγγίσει τον κ. Μπόρμπελι ώστε να εμφανισθεί ο τελευταίος ως μάρτυρας στο πλαίσιο μίας συνεχούς έρευνας σχετικά με την αθλητική διακυβέρνηση. Ωστόσο 6 ημέρες αργότερα η γενική γραμματέας της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, Φάτμα Σαμούρα απάντησε τονίζοντας ότι ο κ. Μπόρμπελι δεν μπορεί να καταθέσει λόγω του κώδικα δεοντολογίας που χρησιμοποίησε ειρωνικά για τον εαυτό του.
Ο κ. Μαδούρο λοιπόν παρουσιάσθηκε κανονικότατα. Εξέφρασε μάλιστα την «εξαιρετική έκπληξη» στη στάση της κ. Σαμούρα , λέγοντας ότι η ερμηνεία της από τους κανόνες ήταν ένα κλασικό παράδειγμα των προβλημάτων διακυβέρνησης της FIFA.
«Η FIFA θα έπρεπε αμέσως να διαβιβάσει το αίτημά σας στην επιτροπή δεοντολογίας», δήλωσε στους βουλευτές. «Είναι τα δικαστικά όργανα που αποφασίζουν για την έκταση της υποχρέωσης των μελών τους».
Είναι κατανοητό ότι ο κ. Μαδούρο είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την επιτροπή δεοντολογίας ότι θα μιλήσει. Έτσι η FIFA όπως προσέθεσε ο πρώην αξιωματούχος της, εξακολουθεί να είναι ανθεκτική στις αλλαγές.
Η FIFA αγωνίζεται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να αλλάξει την επιχειρησιακή της κουλτούρα επειδή οι ηγέτες της ανησυχούν περισσότερο για το δικό τους πολιτικό μέλλον,πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Μαδούρο.
Η Παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου λοιπόν προσπαθεί να επανεξετάσει τις δραστηριότητές των διαφόρων μελών της , μετά την χειρότερη κρίση της ιστορίας της ,καθώς το 2015 οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν με το κατηγορητήριο τους εναντίον αρκετών δεκάδων αξιωματούχων πως σχετίζονται με τη διαφθορά.
Κόντρα στον Μούτκο
Ο κ. Μαδούρο τόνισε επίσης σε ερώτηση βουλευτή ότι η ηγεσία της FIFA προσπάθησε να τον πείσει να μην εμποδίσει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, Βιτάλι Μούτκο, να επανεκλεγεί στην ανώτατη επιτροπή (το Συμβούλιο της ΦΙΦΑ).
«Υπάρχει μια κουλτούρα στο θεσμικό όργανο … που είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη λογοδοσία, στον ανεξάρτητο έλεγχο, στη διαφάνεια, στην πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαδούρο .
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο , «συνειδητοποίησε ότι αν θέλει να επιβιώσει πολιτικά, έπρεπε να επιλέξει να προστατεύσει την ανεξαρτησία των σωμάτων και να μας κρατήσει στη θέση μας ή να απαντήσει στην εκλογική του περιφέρεια».
Ο κ. Μαδούρο , πορτογάλος δικηγόρος και πολιτικός, απομακρύνθηκε από τη θέση του (8 μήνες μετά την πρόσληψή του) τον Μάιο, δύο μήνες μετά την απόφαση ότι ο Μούτκο δεν θα μπορούσε να ζητήσει επανεκλογή για τη θέση του στο Συμβούλιο τηςFIFA. Οι αρμοδιότητές του περιελάμβαναν τη διεξαγωγή ελέγχων επιλεξιμότητας των υποψηφίων για θέσεις στις επιτροπές της . Το ωραίο στην υπόθεση είναι ότι ο εκπρόσωπος της Αγγλικής ομοσπονδίας και της Uefa στο συμβούλιο της Fifa, Ντέιβιντ Γκιλ ψήφισε υπέρ των αντικαταστάσεων του Μαδούρο και των άλλων επικεφαλής , λέγοντας τότε ότι δεν είχε διατυπώσει αντιρρήσεις στη διαδικασία.
Ο κ. Μούτκο δεν μπήκε στο Συμβούλιο της ΦΙΦΑ, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό – σύμφωνα με πληροφορίες μας- να συμβεί μέσα στον προσεχή μήνα, καθώς παραιτήθηκε ένας Ισλανδός παράγοντας για δικούς του λόγους. Έτσι ο Ρώσος παράγοντας έχει κάθε λόγο να θεωρεί πως ενόψει και της τελικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2018 που είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές του, θα πάρει την θέση. Θα μπορέσει έτσι να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την θέση της χώρας του και να προχωρήσει σε σημαντικές συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αρκετά από τα οποία παραμένουν ανοιχτά.
Ταυτόχρονα, η FIFA αποφάσισε επίσης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις του Κορνέλ Μπόρμπελι και του γερμανού, Χάνς- Γιόακιμ Έκερτ , των δύο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας που είναι υπεύθυνοι για την απαγόρευση ορισμένων αξιωματούχων του ποδοσφαίρου τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Η FIFA αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρός της, αντιμετωπίζουν επίσης μια καταγγελία για το θέμα της Ηθικής που κατέθεσε ο αμερικανός, Τζόζεφ Γουάιλερ , καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ένας από τους πολλούς ανεξάρτητους εταίρους της ομάδας διακυβέρνησης της FIFA, οι οποίοι την εγκατέλειψαν τον Μάιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομάκρυνση του Μαδούρο. Ο κ. Γουάιλερ ισχυρίζεται ότι όλα όσα είπε ο κ. Μαδούρο είναι απολύτως σωστά.
Τώρα τον λόγο έχει ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο ο οποίος εξελέγη τον Φεβρουάριο του 2016 για να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μετά τα σοβαρά θέματα που είχαν προκύψει τόσο με τον προκάτοχό του, Σεπ Μπλάτερ, όσο και με τον κύριο υποψήφιο (πρώην πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ), Μισέλ Πλατινί…
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo
Σχολιάστε