Το πρώτο «επαναστατικό» στάδιο του πλανήτη!
Οι άνθρωποι στο Κατάρ δεν κάθονται με «σταυρωμένα χέρια». Εργάζονται σε καθημερινή βάση και μάλιστα αρκετά σκληρά, προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα την υπόσχεσή τους ότι «τα πάντα θα είναι έτοιμα πριν το 2022» για την τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου, του πρώτου που θα φιλοξενηθεί σε χώρα της Μέσης Ανατολής.
Τη Κυριακή , 26 Νοεμβρίου λοιπόν στην Ντόχα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Κατάρ σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή, που έχει αναλάβει και τρέχει το έργο «Κατάρ 2022» παρουσίασαν το σχέδιο για το γήπεδο Ras Abu Aboud , το οποίο θα χτισθεί στη νότια προκυμαία της Ντόχα . Θα έχει χωρητικότητα 40.000 θέσεων και θα φιλοξενήσει παιχνίδια έως και την προημιτελική φάση.
Το πιο σημαντικό ωστόσο με αυτό το νέο γήπεδο, είναι ότι το Ras Abu Aboud θα είναι το πρώτο «επαναχρησιμοποιούμενο» στάδιο. Θα μπορεί δηλαδή μετά το τέλος της μεγάλης διοργάνωσης να «διαλυθεί» και να συναρμολογηθεί ξανά, ώστε να μπορεί να μετακινηθεί αλλού . Κι αυτό γιατί τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κομμάτια τοποθετημένα σε δοχεία , κάτι που αποτελεί ένα νέο είδος επαναστατικής και πρωτοπόρου τεχνολογίας.
Χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2022, Hassan al-Thawadi, τόνισε γι αυτό:
«Αυτός ο χώρος προσφέρει την τέλεια κληρονομιά. Ικανή να επανασυναρμολογηθεί σε μια νέα τοποθεσία στο σύνολό της ή ενσωματωμένη σε πολυάριθμα μικρά αθλητικά ή πολιτιστικά κέντρα».
Την κατασκευή του έργου αυτού έχει αναλάβει ισπανική εταιρεία με τους σημαντικούς αρχιτέκτονες Φένγουικ και Ιριμπάρεν. Οι δύο αυτοί εξαίσιοι αρχιτέκτονες πιθανότατα θα αναλάβουν και τον σχεδιασμό του Qatar Foundation, αλλά σε άλλο χώρο.
Το Κατάρ έως τώρα έχει αποκαλύψει τα σχέδια για όλους τους χώρους που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2022 εκτός από το στάδιο Lusail, το οποίο θα φιλοξενήσει το εναρκτήριο παιχνίδι και τον τελικό της διοργάνωσης.
Αν και η αρχική προσφορά του Κατάρ ήταν να προχωρήσει στην κατασκευή έως και 12 γηπέδων, τώρα τα σχέδια έχουν αλλάξει και συνολικά τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός θα ανέλθουν σε 8. Ωστόσο η FIFA, επί του παρόντος δεν έχει λάβει σχετική απόφαση για τον αριθμό των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν το μεγάλο ραντεβού της χρονιάς εκείνης.
Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Κατάρ κατά καιρούς έχει επικριθεί για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων της εργασίας, αλλά όλα αυτά με την επέμβαση και της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, και του προέδρου της, Τζιάνι Ινφαντίνο έχουν ξεπερασθεί, καθώς υπήρξαν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις των συνθηκών διαμονής και εργασίας.
500 εκ. δολλάρια την εβδομάδα
Εν τω μεταξύ οι τελευταίες πληροφορίες από το Κατάρ αναφέρουν πως μετά τις διάφορες επαφές των παραγόντων της , αλλά και των αξιωματούχων του κράτους, κάθε εβδομάδα για τα πάσης φύσεως έργα που γίνονται στην χώρα της Μέσης Ανατολής, ξοδεύονται 500 εκ. δολλάρια για τις προετοιμασίες ενόψει της τελικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2022.
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo
Σχολιάστε