Τάκης Λουκανίδης: «Ο κορυφαίος των κορυφαίων»

Αφιέρωμα του Ritorno στον τεράστιο «Τάκαρο». Διαβάστε ένα μεγάλο απόσπασμα από την περιπετειώδη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό και δείτε μοναδικές φωτογραφικές στιγμές μέσα από την ίδια του την αυτοβιογραφία!

Πριν από ένα χρόνο στις 23/1 στην Παναθηναϊκή οικογένεια θρυνούσαν τον χαμό του Βαγγέλη Πανάκη στα 84 του χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα παρά κάτι μέρες μία νέα μεγάλη απώλεια ήρθε να προστεθεί. Αυτή του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ, ΤΑΚΗ ΛΟΥΚΑΝΙΔΗ που τα ξημερώματα της 11ης Ιανουαρίου πήγε στα αστέρια να διδάξει μπάλα.

Στις 24/9 του 2017 συμπλήρωσε τα 80 του χρόνια (γεννημένος το 1937 στο Παρανέστι της Δράμας).
Ο Τάκης δεν έβγαλε ποτέ τα μαύρα από πάνω του από τον Αύγουστο του 1998 όταν έχασε στα 31 του χρόνια τον μονάκριβο του γιό Γιώργο σε τροχαίο. Όπου και να πήγαινε, το μαύρο δεν το έβγαζε από πάνω του.


Σε αυτόν άλλωστε αφιέρωσε το βιβλίο-αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2004 και στο οποίο είχε προλάβει να γράψει για τον πατέρα του, ο Γιώργος όπως και η κατά έξι χρόνια μικρότερη του αδελφή του Αντιγόνη, σύζυγος του πρώην μπασκεμπολίστα Χρήστου Μυριούνη και πρώην τηλεοπτική αθλητική παρουσιάστρια.

Η αφιέρωση στον γιό του στην αυτοβιογραφία του

Με την Αντιγόνη

Από το βιβλίο του «Εγώ ο Τάκης Λουκανίδης» αντιγράψαμε τα κυριότερα σημεία του κεφαλαίου που αφορούσε την περιπετειώδη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, το 1962.
Σας τα μεταφέρουμε:
«Στην Εθνική Ενόπλων έκανα παρέα με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Σάββα Θεοδωρίδη. Πηγαίναμε συχνά σπίτι του κάπου στο Κολωνάκι και καθόμαστε ώρες. Μου είχε αποκαλύψει ότι με ήθελε ο Ολυμπιακός λέγοντας μου: «Τάκαρε, σε θέλει ο Ολυμπιακός, θα γίνουμε συμπαίκτες».
Επί τρεις-τέσσερις μήνες ο Θεοδωρίδης μου επαναλάμβανε για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Μία μέρα αγανάκτησε και μου είπε: «Όλο λόγια είναι. Κοίταξε Τάκαρε, να πας κάπου αλλού, γιατί αυτοί δεν βλέπω να κάνουν τίποτα»!

Με τον αδελφό του τον αείμνηστο Θανάση

Οι εφημερίδες έγραφαν πότε ότι πάω στον Ολυμπιακό, πότε στην ΑΕΚ και πότε στον Παναθηναϊκό. Στην Εθνική Ενόπλων είχα κάνει πολύ καλά παιχνίδια. Είχαν ενδιαφερθεί για μένα γερμανικές ομάδες αλλά και η Γιουβέντους. Ένας Ελληνοιταλός γιατρός μου έκανε πρόταση για τη Γιουβέντους. Του είπα:
«Στείλε γράμμα για τη μεταγραφή μου, στη Δόξα Δράμας».
Έστειλε δύο συστημένες επιστολές στη Δόξα αλλά μου το απέκρυψαν. Μου το είπαν πολύ αργότερα όταν βρισκόμουνα στην Κύπρο από τον Παναθηναϊκό.
«Γύρισε πίσω κι εμείς θα τακτοποιήσουμε το θέμα και θα πας στη Γιουβέντους που σε ζήτησε».
Το πρώτο ουσιαστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την ΑΕΚ. Ένας καλός μου φίλος γνώριζε τον Μίμη Σεβαστάκη. Αρχίσαμε τις συζητήσεις και κάποια στιγμή ο μεγάλος παράγοντας της ΑΕK που έφθιαχνε τα καλύτερα παπούτσια στην Αθήνα μου είπε:
«Θα ανοίξουμε μαγαζί μαζί».
Ενθουσιάστηκα. Προχώρησε σοβαρά το θέμα της συνεργασίας και σε ένα μαγαζί αναρτήθηκε πανό με την επιγραφή: «Προσεχώς υποδήματα Σεβαστάκης-Λουκανίδης».
Φθιάχθηκε εταιρικό στο σπίτι του Σεβαστάκη στην αρχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Πήγαμε με την μητέρα μου, τον κουμπάρο μου και τον δικηγόρο μου. Υπήρχε ένας όρος στο εταιρικό: «Σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αν ένας από τους δύο συνεταίρους δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θα μειώνεται το ποσοστό του.»
Ο δικηγόρος μου είπε:
«Τάκη, αν αύριο χρειαστεί ν’ αγοραστεί ένα ακριβό μηχάνημα και εσύ δεν μπορέσεις να πληρώσεις κι αυτό συμβεί δύο-τρεις φορές θα βρεθείς από συνέταιρος στη θέση του διευθυντή πωλήσεων».
Είπαμε να φτιάξουν οι δικηγόροι νέο εταιρικό αλλά ο Σεβαστάκης ήταν ανένδοτος:
«Δεν το δέχομαι, ξεχνάτε φαίνεται ότι είμαι ο Σεβαστάκης».

Ο γάμος του με την Άννα

Όταν μαθεύτηκε ότι χάλασε η συμφωνία, ήρθαν και με βρήκαν δύο παράγοντες της ΑΕΚ
«Θα σου δώσουμε περισσότερα λεφτά, μην ανησυχείς». Είχε κρυώσει η καρδιά μου. Απάντησα αρνητικά.
Ο Αντώνης Μαντζεβελάκης μαθαίνοντας την πρόταση για την μεταγραφή μου στην ΑΕΚ με κάλεσε αμέσως και πήγα στο σπίτι του στο Κολωνάκι. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να πάρω 300.000 δραχμές. Τότε με 80.000-85.000 δραχμές αγόραζες τριάρι.
Ο Μαντζεβελάκης πήγε πολλές φορές στην Δράμα για να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της Δόξας αλλά δεν τα κατάφερε. Τότε έγινε έκτακτη γενική συνέλευση στον κινηματογράφο «Ολύμπια». Οι φίλοι της Δόξας είχαν περικυκλώσει τον κινηματογράφο με γκασμάδες και φτυάρια και φώναζαν:
«Ο Λουκανίδης μας ανήκει…!

Με τον Στέφαν Μπόμπεκ

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης ήταν «όχι». Ο Παναθηναϊκός προχώρησε χωρίς την έγκριση της Δόξας. Με ενέταξε άτυπα στις τάξεις του με δύο χρόνια αποκλεισμό. Ο Παναθηναϊκός προώθησε φωτογραφική διάταξη που έλεγε:
«Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα μείνει στο εξωτερικό ένα χρόνο, μπορεί να επιστρέψει και να ενταχθεί ελευθέρως στη δύναμη του συλλόγου της αρεσκείας του».
Ήμουν ο πρώτος και ο τελευταίος που εφαρμόστηκε αυτή η δάταξη.
Έφυγα λοιπόν για την Κύπρο μόλις απολύθηκα από την Αεροπορία χωρίς να έχω υπογράψει έστω και μια απλή απόδειξη. Η συμφωνία μου ήταν προφορική σε όλα.
«Στην Ιταλία ή στην Κύπρο; Έχουμε φιλικές σχέσεις με τη Γιουβέντους και τον ΑΠΟΕΛ».
Επειδή δεν ήξερα ξένη γλώσσα προτίμησα να πάω στο νησί της Αφροδίτης.
Στη Λευκωσία πέρασα θαυμάσια. Με πήγαιναν στα καλύτερα ξενοδοχεία και με γύρισαν σε όλο το νησί.

Με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ

Γνωρίζοντας ότι δεν έχω δεσμευτεί με τον Παναθηναϊκό, ήρθε απεσταλένος του Ολυμπιακού. Η πρόταση ήταν πολύ δελεαστική:
«Θα σου δώσουμε τα διπλά λεφτά,  600.000 δραχμές».
Αρνήθηκα κατηγορηματικά όχι γιατί δεν ήθελα ή δεν με ενδιέφερε ο Ολυμπιακός. Ήμουν φτωχόπαιδο αλλά είχα δώσει το λόγο μου στον Μαντζεβελάκη. Και ο λόγος μου ήταν συμβόλαιο.

Η γέννηση του γιού του το 1967

Η Δόξα βλέποντας ότι τα χάνει όλα δέχθηκε να διαπραγματευτεί. Πήρε 400.000 δραχμές και μου έδωσε ελεύθερη μεταγραφή. Συνολικά η μεταγραφή μου κόστισε 1.200.000 δραχμές στο Παναθηναϊκό, όσο περίπου μια πολυκατοικία.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΠΕΛΑ:
Αφού βρέθηκε η χρυσή τομή με τον τρόπο που διηγήθηκε ο «Τάκαρος» στο βιβλίο του εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό του Χάρι Γκέιμ και έκανε το ντεμπούτο του στις 28/3 του 1962 στη νίκη των «πρασίνων» επί της ΑΕΚ στη Ν.Φιλαδέλφεια με 3-2.
Την Πρωταπριλιά του 1962 πέτυχε το πρώτο του γκολ στο 5-0 επί της Προοδευτικής. Πρόλαβε να παίξει σε οκτώ ματς (πέτυχε ένα ακόμη γκολ) και κατέκτησε το πρώτο από τα τρία πρωταθλήματα  της καριέρας του.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:

 

ΛΟΥΚΑΝΙΔΗΣ ΤΑΚΗΣ 24/9/1937 11/1/2018 ΕΛΛΑΔΑ
1959-1960 Δόξα 30 5
1960-1961 Δόξα 22 9
1961-1962 Παναθηναϊκός 8 2
1962-1963 Παναθηναϊκός 24 7
1963-1964 Παναθηναϊκός 30 8
1964-1965 Παναθηναϊκός 25 21
1965-1966 Παναθηναϊκός 22 17
1966-1967 Παναθηναϊκός 9 0
1967-1968 Παναθηναϊκός 23 4
1969-1970 Άρης 29 7
1970-1971 Άρης 16 2
ΔΟΞΑ 52 14  
  ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 141 59  
  ΑΡΗΣ 45 9  
  ΣΥΝΟΛΟ 238 82

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1964-1965: Βουτσαράς, Καμάρας, Παπουλίδης, Σούρπης, Πιτυχούτης, Ανδρέου (πάνω σειρά), Παναγιωτίδης, Δομάζος, Λουκανίδης, Παπαμμανουήλ, Πανάκης.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: