Δραστικές και άμεσες αλλαγές ετοιμάζει η ΟΥΕΦΑ
Αλλαγές και μάλιστα πολύ γρήγορα ετοιμάζει η ΟΥΕΦΑ. Την Τρίτη (23/1) λοιπόν μετά την συνάντηση που είχαν μία μέρα νωρίτερα οι επικεφαλής της Ευρωπαικής Ένωσης Συλλόγων (ECA) , συναντήθηκαν στην Νιόν της Ελβετίας, άπαντες οι ισχυροί του διεθνούς ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντερ Τσεφερίν κάλεσε επειγόντως το Συμβούλιο Στρατηγικής του ποδοσφαίρου. Έδωσαν το παρόν τους, ο πρόεδρος της ECA, Αντρέα Ανιέλι (μέλος και της Εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ), ο αντιπρόεδρος της , Ιβαν Γκατζίδης (κι αυτός μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ), ο γενικός Γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, Θόδωρος Θεοδωρίδης , ο αναπληρωτής γενικός του, Τζιόρτζιο Μαρκέτι , εκπρόσωπος της Ενωσης Ευρωπαικών Επαγγελματικών πρωταθλημάτων καθώς και της FIFPro Division Europe (Συνδικάτο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών) και ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι.
Το PFSC (Συμβούλιο Στρατηγικής του ποδοσφαίρου) είναι φορέας που εξετάζει θέματα στρατηγικής σημασίας για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και συμβουλεύει την εκτελεστική επιτροπή του UEFA.
Το θέμα φυσικά δεν ήταν άλλο από τις εξελίξεις του Financial Fair Play. Ένα πολύ σοβαρό και επείγον ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα αρκετές ομάδες που αντιτίθεται στην μη πλήρη εφαρμογή των κανονισμών. Πρώτη και καλύτερη φυσικά η Μπάγερν Μονάχου, η ομάδα με τον καλύτερο ισολογισμό (δεν ξεπερνάς τα έξοδά σου).
Η ΟΥΕΦΑ βλέποντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιέσεις αλλά και μην θέλοντας να τραβήξει το σχοινί, καθώς υπάρχει περίπτωση κάποια ομάδα από τις θιγούμενες να προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή Ανταγωνισμού οπότε η υπόθεση θα πήγαινε πολύ μακριά, έκανε …λίγο πίσω. Έχοντας δώσει εντολή εδώ και λίγους μήνες τώρα, σε ειδική ομάδα Εργασίας να δουλέψει σκληρά, στο πως θα μπορέσει να δώσει κάποια ανάσα στις ομάδες τύπου, Παρί Σεν Ζερμέν, Μαρσέιγ, Μίλαν, Ρόμα που είναι αρκετά μέσα από οικονομικής άποψης, φτιάχθηκε το Financial Fair Play 2.
Ένας αναθεωρημένος δηλαδή Δημοσιονομικός κανονισμός ο οποίος επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία στις μετεγγραφές. Για παράδειγμα – όπως αποκάλυψε πρόσφατα και η Γαλλική εφημερίδα Le Parisien – εκεί που η Παρί ξόδεψε φέτος, το ποσό των 420 εκ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τους Νευμάρ (222 εκ.) και Μπαπέ (180 εκ. ευρώ ), και το άνοιγμά της είναι αρκετά μεγάλο. Τώρα της επιτρέπεται αν και του χρόνου πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο, να υπάρχει μία διαφορά της τάξης μόνο των 100 εκ. ευρώ. Ειδάλλως θα πρέπει να προχωρήσει σε παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών ή ποδοσφαιριστού ώστε να καλυφτεί το ποσό αυτό.
Έως τώρα ίσχυε ότι κάθε ομάδα μπορεί να έχει έλλειμα την κάθε σαιζόν μόνο 30 εκ. ευρώ. Αυτό πάει εξαφανίζεται από την 1η Μαίου, ημέρα που τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Δημοσιονομικός κανονισμός.
Με 50 εκ .ευρώ γλυτώνει η Παρί
Έτσι τώρα η Παρί Σεν Ζερμέν που δεν κινδυνεύει πλέον με υψηλές κυρώσεις όπως ζητούσε επίμονα το καλοκαίρι η Μπαρσελόνα και άλλοι Ευρωπαικοί σύλλογοι, δεν θα αντιμετωπίσει σχεδόν κανένα θέμα. Απλά πρέπει έως τα τέλη Ιανουαρίου να πουλήσει έναν ποδοσφαιριστή (Λούκας Μόουρα ή όποιος άλλος είναι) σ ένα ποσό της τάξης των 50 εκ. ευρώ (αρκετά εύκολο για την ομάδα του Αλ Κελαίφι) και το θέμα θεωρείται λήξαν.
Η ηγεσία της ΟΥΕΦΑ έχει αποφανθεί – σύμφωνα με πληροφορίες- ότι αμφότερες οι συμφωνίες που συνήψε η Παρί είναι «ικανοποιητικές» σε σχέση με το FFPlay.
Στην συνάντηση του Στρατηγικού Συμβουλίου εξετάσθηκε ακόμη ένα σύνολο πιθανών νέων κανόνων που θα υιοθετηθούν στο τέλος της σαιζόν. Στόχος τους παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση της δίκαιης οικονομικής κατάστασης , η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου. Η ανταγωνιστική ισορροπία και τα θέματα μετεγγραφών.
Όλοι τους συμφώνησαν ότι η διατήρηση της ανταγωνιστικής ισορροπίας αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαικό ποδόσφαιρο και τα ενδιαφερόμενα μέρη συζήτησαν ορισμένα πιθανά μέτρα, όπως το έμψυχο δυναμικό του συλλόγου. Η ιδέα ενός «φόρου πολυτελείας» ή «φόρου μεταβίβασης», θέματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανισορροπίας που υπάρχει στο Ευρωπαικό ποδόσφαιρο.
Φρένο στους ατζέντηδες
Το Συμβούλιο Στρατηγικής ενέκρινε κοινή αντιμετώπιση στο θέμα των ατζέντηδων, βάζοντας ενδεχομένως ένα ανώτατο όριο στις αμοιβές τους. Θέλει στο θέμα αυτό να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και παράλληλα κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων.
Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχει συνταχθεί και έγγραφο από ειδική επιτροπή που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαική Ένωση.
Παράλληλα η ΦΙΦΑ, έστειλε με δικό της έγγραφο και ενημέρωσε την ΟΥΕΦΑ σχετικά με τις δικές της συνεχιζόμενες ενέργειες αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να επιβάλει στο θέμα των μετακινήσεων ποδοσφαιριστών και των ατζέντηδων τους.
Η PFSC ενέκρινε κοινή θέση σχετικά με τους ποδοσφαιρικούς ατζέντηδες / διαμεσολαβητές, η οποία έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει την αλλαγή πολιτικής από την άποψη αυτή, ενδεχομένως προσθέτοντας ανώτατο όριο στις αμοιβές, εισάγοντας μεγαλύτερη διαφάνεια / λογοδοσία και κατάλληλες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων. Το έγγραφο συντάχθηκε από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους που συνέρχονται στην τομεακή επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου του κοινωνικού διαλόγου της ΕΕ. Σχετικά με αυτό, το PFSC έλαβε ενημέρωση σχετικά με τις συνεχιζόμενες εργασίες της Task Force της FIFA σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις μεταβίβασης.
Επιπλέον, όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι η διατήρηση της ανταγωνιστικής ισορροπίας αποτελεί προτεραιότητα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τα ενδιαφερόμενα μέρη συζήτησαν ορισμένα πιθανά μέτρα – όπως τα όρια μεγέθους της ομάδας, την ιδέα ενός «φόρου πολυτελείας» ή «φόρου μεταβίβασης» – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικής ανισορροπίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Περαιτέρω συζητήσεις για τα θέματα αυτά θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες.
Η UEFA μάλιστα στο θέμα των ατζέντηδων αναφέρει ότι οι προσπάθειες της FIFA το 2015 να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσει σχετικά με την παρακολούθηση των διαμεσολαβητών και των μεσαζόντων «απέτυχε καθώς δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με σοβαρό τρόπο τις ανησυχίες». Οι ηγέτες του ποδοσφαίρου θέλουν να περιορίσουν τις αμοιβές των ατζέντηδων παικτών που πιστεύουν ότι είναι «δυσανάλογα» καλά πληρωμένοι και των οποίων η ποιότητα της εργασίας όλο και μειώνεται….
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo
Σχολιάστε