Το Business plan του Ζεράρ Πικέ
Όταν υπέγραφε το νέο του συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα που θα τον κρατήσει στον σύλλογο έως το 2022, είχε δηλώσει ότι το έκανε για την φανέλα και μόνο. Δεν μπήκε στη διαδικασία σκληρής οικονομικής διαπραγμάτευσης καθώς αυτό το συμβόλαιο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο της καριέρας του. Βέρος Καταλανός ο Ζεράρ Πικέ που στις αρχές Φεβρουαρίου έκλεισε τα 31 του χρόνια, προέρχεται από…επιχειρηματική οικογένεια και μεγάλωσε χωρίς να έχει οικονομικό πρόβλημα. Ο πατέρας του Χοάν είναι ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας ενώ η μητέρα του Μονσερά διευθύνει κέντρο αποκατάστασης παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, ο δε παππούς του Αμαδόρ Μπερναμπέου υπήρξε αντιπρόεδρος της Μπάρτσα.
Είναι φυσιολογικό εκτός από το…ποδοσφαρικό μικρόβιο να κυλά στο αίμα του και το επιχειρηματικό. Φανατικός τοπικιστής εξακολουθεί να δίνει καθημερινά μάχη για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας έχοντας δημιουργήσει αρκετές αντιπάθειες σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ισπανία.
Αλλά αυτό λίγο τον ενδιαφέρει. Δεν έχει άλλωστε χρόνο από την στιγμή που η επιχειρηματική του δραστηριότητα εξαπλώνεται διαρκώς. Τελευταία ενασχόληση το Davis Cup, η σπουδαία αυτή διοργάνωση του τένις στην οποία η εταιρία του άσου της Μπάρτσα σκοπεύει να επενδύσει τρία δισεκατομμύρια δολλάρια και να αναλάβει το managment!
Σκοπεύει μάλιστα στην υπογραφή συμβολαίου μακράς διάρκειας με την παγκόσμια ομοσπονδία. Το συμβόλαιο θα φθάνει τα 25 χρόνια και κάθε χρόνο θα μετέχουν σε αυτό 18 χώρες με τα έπαθλα να ανέρχονται στα 20 εκατ.δολλάρια με στόχο φυσικά να προσελκύουν τα κορυφαία ονόματα του αθλήματος. Θα ορίζεται ουδέτερος τόπος διεξαγωγής με τον χορό να ανοίγει τον προσεχή Νοέμβριο κάποια Ασιατική χώρα.
Η εταιρία Κosmos που θα αναλάβει το Davis Cup είναι η έκτη στην οποία συμμετέχει ο Πικέ είτε με μικρό είτε με μεγάλο ποσοστό. Οι άλλες πέντε εταιρίες ασχολούνται με video-games (Κerad), με οπτικά (Kypers), με οικολογικά χάμπουργκερ (Natrus), με ισοτονικά ποτά (426 miles) και τέλος με εικονικά αθλήματα κυρίως ποδοσφαιρικά (e-sports).
Σύντομα σκοπεύει να αναμιχθεί και με τον χώρο των media με την Ισπανική έκδοση των The Players Tribune, μίας εταιρίας που όπως λέγεται θα φέρει επανάσταση στον συγκεκριμένο χώρο.
Από τον Δεκέμβριο του 2016 η διοίκηση των Καταλανών φοβούμενη αυτό που τελικά έγινε με την περίπτωση Νεϊμάρ το περασμένο καλοκαίρι, άρχισε να ανανεώνει τα συμβόλαια των παικτών που ήθελε να κρατήσει βάζοντας υψηλές ρήτρες. Άρχισε με τον Ινιέστα που υπέγραψε ισόβιο συμβόλαιο και συνέχισε με τους Μέσι (Ιούνιος 2021), Σουάρες (Ιούνιος 2021), Ράκιτιτς (Ιούνιος 2021), Τερ-Στέγκεν (Ιούνιος 2022) ενώ ο Μπουσκέτς είχε ανανεώσει από τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς έως τον Ιούνιο του 2021. Στα μέσα Ιανουαρίου ήταν η σειρά του Ζεράρ Πικέ να ανανεώσει έως τον Ιούνιο του 2022.
FORBES: Στο Νο 19
Πριν καν υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου του στις αρχές του 2018 ο Ζεράρ Πικέ ήταν ο 19ος πιο ακριβοπληρωμένης παίκτης στον πλανήτη το 2017. Συνολικά εισέπραξε 17,7 εκατ.δολλάρια με βάση την λίστα του Forbes. Από αυτά τα 14,7 εκατ.δολλάρια ήταν οι ετήσιες απολαβές του από την Μπαρτσελόνα ενώ τα υπόλοιπα 3 εκατ.δολλάρια προήλθαν από τις προσωπικές συμφωνίες με χορηγούς. Τα περισσότερα χρήματα προήλθαν από τον βασικό χορηγό και των «μπλαουγκράνα» στην ένδυση, την Nike. Πρώτος στη λίστα του Forbes για το 2017 ήταν ο Ρονάλντο με μικτές αποδοχές που έφθασαν τα 93 εκατ.δολλάρια.
ΡΗΤΡΑ 500 ΕΚΑΤ.
Στο νέο συμβόλαιο παρά τα 31 του χρόνια, η Μπαρτσελόνα έβαλε ρήτρα αγοράς 500 εκατ.ευρώ περίπου στον Πικέ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι την ρήτρα την ανακοίνωσε ο σύλλογος που παρόλα αυτά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.
Σχολιάστε