Διπλασιάζει τα χρήματα της νίκης στο UCL η ΟΥΕΦΑ!

Έντεκα μήνες πριν ο ΜΑΝΟΣ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ είχε αποκαλύψει στο Ritorno2015.com το νέο τριετές τηλεοπτικό πλάνο της ΟΥΕΦΑ

Στις 10 Απριλίου του 2017, δηλαδή πριν περίπου ένα χρόνο, είχαμε αποκαλύψει ότι η ΟΥΕΦΑ με το νέο της τριετές τηλεοπτικό πλάνο, θα μοιράσει πολλά πάρα πολλά χρήματα στις ομάδες του Champions League , την επόμενη τριετία 2018-2021.

Ακόμη περισσότερο τηλεοπτικό χρήμα στην ΟΥΕΦΑ

Και όντως αυτό γίνεται πραγματικότητα: Όπως παρουσίασαν πρόσφατα η Ιταλική Gazzetta dello Sport δια χειρός Φάμπιο Λίκαρι (επικεφαλής του διεθνούς της τμήματος) και η ισπανική  Mundo Deportivo με τον Πάκο Αγιλάρ (υποδιευθυντής της), τα χρήματα που θα βάζουν πλέον στα ταμεία τους οι 32 ομάδες που θα προκρίνονται στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα είναι πολύ περισσότερα από τα προηγούμενα. Οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι!
Ο κύκλος των εργασιών του  Champions League αυξήθηκε κάτι περισσότερο από 40% φτάνοντας2 τα 2.5 δις ευρώ ανά σαιζόν! Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις το καλοκαίρι του 2016 μαζί με τα νέα τηλεοπτικά συμβόλαια όπου πλέον έχουν ενταχθεί η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου των 1,7 δις κατοίκων Κίνα και η δεύτερη (1,5 δις ) Ινδία έδωσαν μεγάλη ώθηση στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.
Έτσι πλέον από 2,3 δις που θα μοιράσει φέτος η UEFA και στις δύο διοργανώσεις, τώρα θα ανέρθει στα 3,5 δις ευρώ! Οπότε και οι ομάδες θα εισπράξουν πολλά περισσότερα από τη νέα αγωνιστική σαιζόν και για τα προσεχή 3 χρόνια!
                                                    Νέα Δομή
Τώρα πλέον σύμφωνα με το νέο σχέδιο τα χρηματικά έπαθλα  θα χωρίζονται σε  4 κατηγορίες:
1)      15%  από το μάρκετ πουλ το οποίο μειώνεται αισθητά
2)       25% έπαθλο μεγαλύτερης συμμετοχής
3)      30%  Πριμοδοτήσεις από  αποτελέσματα
4)      30% Χρηματικά έπαθλα από επιτυχίες στην ιστορία
Βλέπουμε δηλαδή ότι το μάρκετ πουλ (τηλεοπτική αγορά)  εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά έχει μειωθεί συνολικά : από 580 εκατομμύρια μειώθηκε σε περίπου 300.
 Αντίθετα, το βραβείο συμμετοχής είναι περισσότερο ή λιγότερο αναλογικά : από 406 εκατομμύρια ευρώ  το 2017-18 ανεβαίνει  περίπου 480 εκατομμύρια.
Τα έπαθλα για τα αποτελέσματα αυξάνονται από 380 σε 600 εκ. ευρώ , αναγνωρίζοντας έτσι και δίνοντας  μεγαλύτερη αξία στο τι πετυχαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα. Κάτι που λογικά είναι σωστότατο. Βεβαίως εδώ την μεγαλύτερη πρωτοτυπία έχει η  ιστορική κατάταξη. Όπου οι επιτυχίες των συλλόγων ανάλογα με το τι έχουν σημειώσει στον χρόνο επιβραβεύονται.  Τα πιο πρόσφατα, όπως είναι λογικό, αξίζουν και περισσότερο.  Έχουμε λοιπόν μια κατάταξη όλων των ομάδων στην ιστορία στην οποία, πιστεύουμε, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μίλαν, η Μπάγερν, η Λίβερπουλ, η Μπαρσελόνα  πρέπει να είναι στην πρώτη θέση.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Γιουβέντους με την Ίντερ για παράδειγμα δεν θα πρέπει να είναι σε άσχημη θέση.   Αυτό το στοιχείο αξίζει συνολικά  528 εκατομμύρια.
Καταλαβαίνει κανείς ότι οι ομάδες της πρώτης θέσης θα έχουν ένα εξτρά μπόνους που θα φτάνει στα 32 εκ. ευρώ. Ουσιαστικά είναι μία παραχώρηση της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας προς τους μεγάλους συλλόγους που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην  ιστορία της διοργάνωσης.
                                          Η νίκη ανέρχεται στα 2, 7 εκ.ευρώ
Για να δούμε πιο αναλυτικά πως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση ανά φάση. Εκεί που και φέτος η κάθε νίκη πριμοδοτείται με 1, 5 εκ .ευρώ, τώρα αυξάνεται και φτάνει στα 2,7 εκ.ευρώ!!!
 Η ισοπαλία από 500.000 ευρώ ανεβαίνει στις 900.000 ευρώ.
Η πρόκριση στις 16 κορυφαίες ανεβαίνει  στα 9,5 εκ. ευρώ
Η πρόκριση στις 8 πάει στα 10,5 εκ. ευρώ
Η πρόκριση στα ημιτελικά φτάνει τα 12 εκ. ευρώ
Η νικήτρια θα εισπράξει 19.000.000 ευρώ (από 15,5 που είναι τώρα).
Ο φιναλίστ θα πάρει 15 εκ. ευρώ
Ενώ κάθε ομάδα που θα εισέρχεται στους ομίλους θα έχει μίνιμουμ 15 εκ. ευρώ από 12, 7 εκ. ευρώ που ισχύσει σήμερα.
Συνολικά αν για παράδειγμα νικήτρια ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης (η ομάδα με τα καλύτερα αποτελέσματα και στην ιστορία( θα έφτανε τα 114 εκ. ευρώ. Μαζί φυσικά και με το μάρκετ πουλ…
                                                   Κοιτάει και στο μέλλον…
Η Ευρωπαική Συνομοσπονδία όμως δεν κοιτάει μόνο το σήμερα. Βλέπει και στο μέλλον. Έτσι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ένωση συλλόγων για την επόμενη τριετία 2021- 2024. Εκεί η φόρμουλα θα μπορούσε να λάβει μία απλή προσαρμογή , ίσως ένα «αλεξίπτωτο» για την 5η της κατάταξης, που σήμερα είναι η Γαλλία. Θα μπορούσε δηλαδή να πάει από 2+ 1 ομάδες (απευθείας και μία από πρόκριση) σε 3+1 , ώστε να καθησυχάσει τους Γάλλους. Έτσι ενδεχομένως θα κρατούσε εκτός και το «σπαθί» της ECA (Ευρωπαική Ένωση συλλόγων) για την δημιουργία της Σούπερ Λίγκα.
Φυσικά οι χώρες των λεγόμενων μικρών ομοσπονδιών όπως και η Ελλάδα είναι λογικό να μην συμφωνήσουν στη μεταρρύθμιση, αλλά δεν έχουν ή δεν δείχνουν και την πυγμή που θα έπρεπε…
 
Μάνος Σταραμόπουλος
 
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: