Παρουσίασε τον φάκελο η Τουρκία για το Euro 2024

Η Τουρκία παρουσίασε στον γενικό γραμματέα της ΟΥΕΦΑ, Θόδωρο Θεοδωρίδη και τους άλλους αξιωματούχους της τον πλήρη φάκελλο της υποψηφιότητάς της.

Η Τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου σε συνεργασία με την διπλωματία της ξεκίνησε ήδη μία μεγάλη κίνηση προκειμένου να πείσει τα μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, πως δικαιούται να αναλάβει την φιλοξενία της τελικής φάσης του Ευρωπαικού πρωταθλήματος του 2024.
Η Τουρκία την Πέμπτη παρουσίασε στη Νιόν της Ελβετίας, στον γενικό γραμματέα της ΟΥΕΦΑ, Θόδωρο Θεοδωρίδη και τους άλλους αξιωματούχους της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας τον πλήρη φάκελλο της υποψηφιότητάς της.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ντεμιρορέν, ο «ισχυρός άνδρας»του τουρκικού ποδοσφαίρου, αντιπρόεδρος και μέλος της εκτελεστικής της ΟΥΕΦΑ, Σερβέτ Γιαρντιμτσί , ο γενικός γραμματέας, Καρντάς κι άλλοι παράγοντες.
Στην λίστα που παρουσίασε η αντιπροσωπεία της Τουρκικής υποψηφιότητας, περιγράφεται  καθαρά το  όραμα της χώρα της να φιλοξενήσει το κορυφαίο γεγονός στο χώρο του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου. Η Τουρκία άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει προσπαθήσει ήδη τρεις φορές δίχως επιτυχία να πάρει το «πράσινο φως» για την κορυφαία αυτή διοργάνωση. Μία μάλιστα το 2008 ήταν σε κοινή υποψηφιότητα με την Ελλάδα, ενώ σ αυτήν του 2016 έχασε μόλις για μία ψήφο, αυτή του τότε προέδρου της ΟΥΕΦΑ, γάλλου, Μισέλ Πλατινί.

Ο πρόεδρος της Τουρκικής ομοσπονδίας, Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν , δήλωσε:
«Όλες οι εγγυήσεις παρέχονται χωρίς επιφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων πρόσθετων και καινοτόμων εγγυήσεων που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιτυχία του τουρνουά – με αποτέλεσμα να ωφεληθούν όλες οι ενώσεις μελη της ΟΥΕΦΑ.  Είναι πλέον η ώρα μας και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη «.

       Ενώνει Ευρώπη και Ασία

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μπορεί αντίπαλος της και μεγάλος μάλιστα να είναι η ισχυρή Γερμανία, αλλά η δουλειά που έχουν κάνει οι παράγοντές της σε κάθε επίπεδο, είναι αξιοζήλευτη σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές. Διαθέτει 10 υπερσύχρονα γήπεδα που βρίσκονται σε 9 πόλεις, δίχως να αναφέρει κανείς πως συνολικά ο αριθμός των νέων γηπέδων της ανέρχεται σε 28.  Τουρκία είναι το μοναδικό μέλος της  UEFA που γεφυρώνει δύο ηπείρους (Ευρώπη και Ασία). Έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγνωρίζουν τη μοναδικότητά της να προσφέρει ένα νέο όραμα ώστε να ενώσει τις δύο ηπείρους στο χώρο του ποδοσφαίρου και να προσελκύσει ακόμη πιο πολύ φιλάθλους από κάθε μέρος της Ευρώπης.
Οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ι Τουρκία είναι κάτι το αξιοπρόσεκτο. Ειδικά την τελευταία 10ετία έχουν πραγματοποιηθεί εντυπωσιακές επενδύσεις σε ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις και νέα σύγχρονα γήπεδα που σίγουρα προκαλεί το θαυμασμό αρκετών ευρωπαίων.
Η Τουρκία λόγω και της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των πρόσφατων σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών,  μπορεί να προσφέρει άμεσες πτήσεις σε 120 χώρες!!!
Πράγμα άκρως εντυπωσιακό , ενώ πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι από 53 χώρες βρίσκονται σε λιγότερο από τέσσερις ώρες μακριά. Κάτι που επίσης της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα.

   Ο Γιαρντιμτσί

Ο Σερβέτ Γιαρντιμτσί,  Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας της, και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, δήλωσε χαρακτηριστικά :
«Αυτή είναι η 4η προσπάθεια της Τουρκίας στη σειρά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της UEFA και όλα όσα υποσχέθηκαν σε προηγούμενες προτάσεις,  όπως νέα γήπεδα και βελτιωμένη υποδομή, έχουν παραδοθεί.  Αυτή είναι η ισχυρότερη προσφορά μας μέχρι στιγμής και είμαστε ενθουσιασμένοι από το όραμά μας να φιλοξενήσουμε το  πιο επιτυχημένο Ευρωπαικό πρωτάθλημα στην ιστορία της UEFA και φυσικά την πρώτη φορά στην Τουρκία.

Και πρόσθεσε ο «ισχυρός άνδρας» του Τουρκικού ποδοσφαίρου:

«Η Τουρκία έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους την τελευταία 10ετία για να κατασκευάσει 8 υπερσύγχρονα γήπεδα, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί και βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ακόμη στάδια. Μπορούμε λοιπόν να εγγυηθούμε στην UEFA μερικά από τα πιο σύγχρονα, κορυφαία κέντρα που θα φιλοξενήσουν  πάντα το EURO. Επιπλέον, όλα τα στάδια μας ανήκουν στο κράτος, παρέχοντας στην UEFA ακόμη μεγαλύτερη εμπορική και επιχειρησιακή βεβαιότητα.

     Γέφυρα δύο Ηπείρων

Είμαστε το μόνο μέλος της UEFA που γεφυρώνει δύο ηπείρους, οπότε η Τουρκία είναι πραγματικά ένα νέο σύνορο για την UEFA. Πιστεύουμε ότι αυτό προσφέρει συναρπαστικές ευκαιρίες για να φέρουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της UEFA σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε νέους οπαδούς και να οδηγήσουμε την εμπορική ανάπτυξη πέρα ​​από την Ευρώπη. Θέλουμε να είμαστε η πλατφόρμα για να στηρίξουμε την UEFA στην ανάπτυξη του αντίκτυπου της και να προσεγγίσουμε με το ευρύτερο δυνατό κοινό ώστε  να την βοηθήσουμε να φτάσουμε σε νέα ύψη. Αυτό είναι το όραμα της Τουρκίας για τα νέα σύνορα για το UEFA EURO 2024. »

Στο πλαίσιο των σχεδίων φιλοξενίας της, η Τουρκία θα δημιουργήσει επίσης ζώνες φιλάθλων σε 72 διαφορετικές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα για να παρουσιάσει  το τουρνουά ζωντανό όπως ποτέ άλλοτε. Εικονικές τοποθεσίες όπως το Μπλε Τζαμί, η Αγία Σοφία ,   η Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα θα παρέχουν στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς αξέχαστες εικόνες που θα εκπέμπουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το UEFA EURO  στην Τουρκία θα έχει επίσης βιώσιμη υφή μέσα από κάθε στοιχείο της διοργάνωσης .  Παραδείγματος χάριν, 10 εκατομμύρια δένδρα θα φυτευθούν στο όνομα κάθε κατόχου εισιτηρίων. Η  κινητική ενέργεια θα δημιουργηθεί εγκαθιστώντας ειδικά κεραμίδια γύρω από τα στάδια για να τροφοδοτηθούν με φωτισμό, οι λεγόμενες λωρίδες πεζοπορίας και ποδηλασίας και  θα συνδέονται με κάθε στάδιο.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα είναι  διαθέσιμες και δωρεάν σε όλους τους κατόχους εισιτηρίων.

Καταλαβαίνει κανείς τι γιγαντιαία προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία σε κάθε επίπεδο, προκειμένου στις 27  Σεπτεμβρίου  του 2018 να πάρει το «πράσινο φως» από την Εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ και να προχωρήσει στην πραγματοποίηση των μεγαλεπήβολων σχέδιων της. Οπότε αναμένεται μία μεγάλη και σκληρή μάχη με το φαβορί, Γερμανία…

Μάνος Σταραμόπουλος

 Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: