To κραχ, το ταξίδι, το πρώτο Μουντιάλ

Στο Villafrance sur Mer, ο εμπευστής Ζιλ Ριμέ με το βαρύτιμο τρόπαιο ύψους 35,56 εκατοστών επιβιβάστηκε πρώτος στο πλοίο.

Αν κάποιος βρεθεί στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Νίκαια με το Μονακό ή κάνει την απόσταση με το τρένο μετά από λίγα χιλόμετρα θα συναντήσει ένα γραφικό όρμο, μία τοποθεσία που ακούει στο όνομα Villefrance sur Mer.
Eκεί σε αυτό το δημοφιλές πλέον τουριστικό θέρετρο της Κυανής Ακτής, εκτός των κλασσικών ρεστοράν και καταστημάτων αναμνηστικών ειδών, θα βρεί και ένα μικρό αλλά τόσο ενδιαφέρον ναυτικό μουσείο. Ανάμεσα στα άλλα εκθέματα θα συναντήσει και κάποια απομεινάρια από το Conte Verde το διασημότερο προπολεμικό κρουαζερόπλοιο που ναυπηγήθηκε το 1922 και βγήκε εκτός κυκλοφορίας το 1949. Έδρα του η κοντινή στο Villefrance sur Mer, Γένοβα, εκεί όπου το πρωί της 21ης Ιουνίου του 1930 ξεκινούσε η περιπέτεια του Μουντιάλ.

Στο βάθος το ναυτικό μουσείο στο Villefrance sur Mer

Το Conte Verde άφηνε την υπέροχη Γένοβα φορτωμένο με τις αποστολές των Ευρωπαϊκών ομάδων, πλην της Γαλλίας, που θα μετείχαν στο πρώτο Μουντιάλ. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι το κρουαζερόπλοιο έμπαινε στον Γαλλικό ορμίσκο. Εκεί στο Villefrance sur Mer, πρώτος και καλύτερος ο εμπευστής Ζιλ Ριμέ κρατώντας στα χέρια του το βαρύτιμο τρόπαιο ύψους 35,56 εκατοστών καμωμένο από ατόφιο χρυσάφι και ασήμι, επιβιβάστηκε πρώτος στο πλοίο. Στα σκαλιά έκανε μία στάση, γύρισε προς το συγκεντρωμένο πλήθος (κυρίως απορημένο με ερωτήσεις του τύπου: Που πάνε όλοι αυτοί;) και βροντοφώναξε: «Ζήτω η Γαλλία».


Μαζί του επιβάστηκε και η (κουτσουρεμένη) Γαλλική αποστολή. «Κουτσουρεμένη» γιατί οι περισσότεροι από τους εργοδότες των παικτών είχαν αρνηθεί να δώσουν τέτοια πολυήμερη άδεια ενώ η αποζημίωση που θα τους παρείχε η ομοσπονδία ήταν πενιχρή. Μόνο η αυτοκινητοβιομηχανία Πεζό που ήταν κατά κάποιο τρόπο χορηγός της Σοσό, ενέκρινε άδειες αλλά άνευ αποδοχών σε τέσσερις παίκτες.

Στο πλοίο ήταν ακόμη οι διαιτητές, παράγοντες της ΦΙΦΑ και οι αποστολές της Ρουμανίας και του Βελγίου (υπάρχει σύγχυση για το Βέλγιο καθώς κάποιοι ισχυρίζονται ότι η επιβίβαση έγινε στη Βαρκελώνη). Από τις τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν απουσίαζε μόνο η Γιουγκοσλαβία που επιβιβάστηκε σε ένα άλλο κρουαζερόπλοιο το «Φλόριντα» στο λιμάνι της Μασσαλίας.


Αυτό γιατί η Κροατία αποφάσισε να μποϋκοτάρει το τουρνουά για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους με συνέπεια ο βασιλιάς Αλέξανδρος ο πρώτος έδωσε εντολή να μετέχουν στην αποστολή μόνο Σέρβοι… Ένα άσβεστο μίσος που κρατούσε έξι τουλάχιοστον δεκαετίες πριν τον εμφύλιο…

Η ανάθεση της διοργάνωσης είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα στη Βαρκελώνη και προκάλεσε την αντίδραση των περισσότερων Ευρωπαϊκών χωρών αν και κατά βάθος καμία δεν μπορούσε να αντέξει το οικονομικό βάρος καθώς το Κραχ του 1929 βρισκόταν στο απώγειο του. Τα έξοδα ήταν δυσβάτακτα όπως δυσβάτακτα ήταν και τα έξοδα  του ταξιδιού στην Ουρουγουάη. Έτσι μόλις τέσσερα Ευρωπαϊκά μέλη της ΦΙΦΑ δήλωσαν συμμετοχή (αριθμούσε τότε συνολικά μόλις 41) από τα 13 που πήραν μέρος στο πρώτο τουρνουά.

Ο Ζιλ Ριμέ παραδίδει το τρόπαιο στον πρόεδρο της Π.Ο της Ουρουγουάης Ραούλ Χούντε

Οι Ουρουγουανοί ήθελαν και πολύ μάλιστα. Πίστευαν ότι η εθνική τους ομάδα που μόλις πριν από δύο χρόνια είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ θα μπορούσε να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια. Στη ψηφοφορία για την ανάθεση είχε να αντιμετωπίσει πέντε ΕυρωπαΪκές χώρες (Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία Ουγγαρία).

Επικράτησε κατά κράτος χωρίς καμία από τις πέντε να πάρει μέρος στους αγώνες παρά τις επίμονες προσπάθειες του Ριμέ να τις μεταπείσει. Παράλληλα η χώρα γιόρταζε έναν αιώνα ανεξαρτησίας και από την πρώτη ψήφιση του Συντάγματος της στις 18 Ιουλίου του 1830.

Επιστρέφουμε στο ταξίδι που κράτησε δύο ολόκληρες εβδομάδες. Το υπερσύγχρονο για την εποχή κρουαζερόπλοιο 18.000 τόνων φιλοξένησε στο κατάστρωμα του τις…προπονήσεις των παικτών! Μετά από οκτώ μέρες οι 2400 επιβάτες είδαν επιτέλους στεριά. Ήταν το λιμάνι του Ρίο ντε Ζανέιρο όπου επιβιβάστηκε η αποστολή της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας. Στις 4 Ιουλίου, ενθουσιώδεις Ουρουγουανοί κατέκλυσαν στο λιμάνι του Μοντεβίδεο υποδεχόμενοι το Conte Verde.
Η περιπέτεια είχε τελειώσει και στις 13 του μήνα στο «Ποσίτος» του Μοντεβίδεο (της μοναδικής πόλης που φιλοξένησε τους αγώνες σε τρία στάδια), έγινε η σέντρα με την Γαλλία να νικά 4-1 το Μεξικό.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Εκλέκτορας ο Βασιλιάς!

Η συμμετοχή της Ρουμανίας στο Μουντιάλ ήταν μία κατηγορία μόνη της. Ο προπονητής και οι παίκτες είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για το ταξίδι περισσότερο όταν επενέβει ο πρόσφατα εκλεγής βασιλιάς Κάρολος ο δεύτερος. Αυτός τελικά έκανε την επιλογή των παικτών, παρακάπτοντας τον ομοσπονδιακό τεχνικό Κονσταντίν Ραντουλέσκου ενώ παράλληλα εξασφάλισε μετά αποδοχών τρίμηνη άδεια στους παίκτες. Όσοι από τους εργοδότες εξέφρασαν αντιρρήσεις, πιέστηκαν…λίγο παραπάνω από το κανονικό και χορήγησαν τις άδειες.

SPORTDAY 05-06-2018

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: