Πρεμιέρες για…ύπνο!

Από το 1966 έως το 1974 στην πρεμιέρα (δείτε τις όλες σε βίντεο) μετείχε η διοργανώτρια χώρα, από το 1978 έως το 2006 η κάτοχος και από το 2010 επέστρεψε το προηγούμενο «καθεστώς».

Εδώ και 52 χρόνια ξεκίνησε ο θεσμός του ενακτήριου αγώνα στα παγκόσμια κύπελλα, με την πλειοψηφία πάντως των αγώνων να προσφέρει συνήθως κακό θέαμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημειώθηκαν μόλις έξι γκολ στις οκτώ πρώτες πρεμιέρες ενώ μόνο σε τρεις περιπτώσεις οι φίλαθλοι που συνήθως γεμίζουν ασφυτικά τα γήπεδα, χάρηκαν γκολ και θέαμα. Στις 11 Ιουλίου του 1966 έγινε στο Γουέμπλεϊ η πρεμιέρα και ο λόγος της καθυστερημένης έναρξης ήταν καθαρά τηλεοπτικός καθώς το ΒΒC που είχε αναλάβει την παραγωγή έδειχνε έως τότε το διάσημο τουρνουά τέννις του Γουίμπλεντον!
Αγγλία και Ουρουγουάη έμειναν στο 0-0 σε ένα κάκιστο παιχνίδι με ελάχιστες φάσεις που απογότευσε τους σχεδόν 100.000 θεατές (κόπηκαν 87.148 εισιτήρια).

Τέσσερα χρόνια αργότερα η πρεμιέρα έγινε καταμεσήμερο για να την δεί τηλεοπτικά σε νορμάλ ώρα για εκείνην η Ευρώπη. Όπως ήταν φυσικό η διοργανώτρια χώρα (Μεξικό) και η Σοβιετική Ένωση απογόητευσαν. Ένα ακόμη 0-0 κάτω από αφόρητη ζέστη στις 31 Μαίου του 1970. Μετά από πολλά χρόνια τα «εγγόνια» των Σοβιετικών, οι Ρώσοι θα βρεθούν στο ενακτήριο ματς ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει Ασιατική ομάδα (Σαουδική Αραβία).

Συμπτωματικά ή όχι και στο επόμενο Μουντιάλ που έγινε στο Μεξικό, το 1986 η πρεμιέρα ήταν στις 31 Μαίου. Πάλι ισοπαλία, αλλά με γκολ αυτή την φορά. Η κάτοχος του τροπαίου Ιταλία προηγήθηκε με τον Αλτομπέλι στο 44’ και η Βουλγαρία ανταπέδωσε με τον Σιράσκοφ στο 86’ στο τελικό 1-1. Ο κόσμος είχε γεμίσει ασφυτικά το «Αζτέκα» και το ματς είχε ξεκινήσει στις 12.00 με αφόρητη ζέστη όπως το 1970.

Να σημειώσουμε ότι από το 1966 έως το 1974 στην πρεμιέρα μετείχε η διοργανώτρια χώρα, από το 1978 έως το 2006 η κάτοχος και από το 2010 επέστρεψε το προηγούμενο «καθεστώς»

 

1974: Πρώτο γκολ, πρώτη αποβολή

Το 1974 η πρεμιέρα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου ήταν ξεχωριστή. Καταρχάς έγινε την ίδια μέρα που θα γίνει και η εφετινή (14/6), σημειώθηκε το πρώτο γκολ και βγήκε από το τσεπάκι του ρέφερι του Τούρκου ρέφερι Ντογκάν Μπαμπατσάν η πρώτη κόκκινη στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων (όχι αποβολή, απλά κάρτα). Με την ευκαιρία να πούμε ότι η χρήση της κάρτας εισήχθει για πρώτη φορά στο Μουντιάλ του 1970 χωρίς πάντως να σημειωθεί αποβολή. Η διοργανώτρια Γερμανία με ένα εκπληκτικό γκολ του Πολ Μπράϊτνερ στο 18’ επικράτησε 1-0 της Χιλής. Ο Τούρκος την είχε δεί πολύ αυστηρός και στα 13 πρώτα λεπτά είχε δείξει τρεις κίτρινες στους Χιλιανούς. Η τρίτη από αυτές στο Κάρλος Κάζελι έγινε κόκκινη στο 67’.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Άλλες τρεις πρεμιέρες

Εκτός από εκείνη του 1974, η Γερμανία βρέθηκε παρούσα σε τρεις ακόμη πρεμιέρες. Το 1978 στο «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Αϋρες έμεινε στο 0-0 με την Πολωνία του Γιάτσεκ Γκμοχ σε ένα παιχνίδι που ξεχάστηκε γρήγορα.

Το ίδιο γρήγορα ξεχάστηκε και εκείνη του 1994 στο «Σόλτζιερ Φιλντ» του Σικάγο. Τουλάχιστον είχε ένα γκολ, αυτό του Κλίνσμαν στο 61’ με το οποίο η Γερμανία νίκησε με 1-0 την Βολιβία.

Αντίθετα το 2006 είδαμε γκολ και θέαμα. Νίκη των «πάντσερ» με 4-2 επί της Κόστα Ρίκα των «Ελλήνων» Ρόλαντ Γκόμεζ, Μαουρίτσιο Σολίς και Βάλτερ Σεντένο. Από δύο γκολ οι Κλόζε (17’.61’) και Γουάντσοπ (12’.73’) και από ένα οι Λαμ (6’) και Φρινγκς (87’).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Διπλή  «σφαλιάρα»

Δύο φορές βρέθηκε στην πρεμιέρα η Αργεντινή και τις δύο έστειλε στον… «κουβά» όσους την εμπιστεύτηκαν. Το 1982 στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης γνώρισε την ήττα με 1-0 από το Βέλγιο από γκολ ενός γεννημένου γκολτζή, του έξι φορές πρώτου σκόρερ του Βελγικού πρωταθλήματος με τρεις διαφορετικές ομάδες μάλιστα που απλά αδίκησε τον ευατό του με τις επιλογές που έκανε, του Έρβιν Βαντεμπέργκ. Στο ματς αυτό έκανε ντεμπούτο στα Μουντιάλ ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Οκτώ χρόνια αργότερα στο «Μεάτσα» έχασε με 1-0 από τα «αδάμαστα λιοντάρια» του Καμερούν από γκολ Φρανσουά Ομάμ-Μπιγίκ με τους Αφρικανούς να τελειώνουν το ματς με εννέα παίκτες (αποβλήθηκαν Μάσινγκ και Κανά-Μπιγίκ).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Δύο νίκες με «over»

Δύο φορές βρέθηκε η «Σελεσάο» σε πρεμιέρα και στις δύο νίκησε σε ευχάριστα ματς. Το 1998 στο Παρισινό «Σταντ ντε Φρανς» με τους Ζιοβάνι και Ριβάλντο στην αρχική της ενδεκάδα επικράτησε 2-1 της Σκωτίας αν και χρειάστηκε ένα αυτογκόλ (Μπόιντ στο 78΄) για να νικήσει. Είχε προηγηθεί με τον Σέζαρ Σαμπάϊο στο 5’ και είχαν ανταποδώσει οι Σκωτσέζοι με πέναλτι του Κόλινς στο 38’.

Το 2014 στο Σαο Πάολο είχαμε και πάλι αυτογκόλ (11΄ Μαρσέλο) αλλά οι Βραζιλιάνοι γύρισαν το ματς με δύο γκολ του Νεϊμάρ (29’ και 71’ με πέναλτι) και ένα του Όσκαρ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων για το τελικό 3-1.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Αήττητοι οι Αφρικανοί

Είδαμε πως το 1990 το Καμερούν νίκησε την Αργεντινή στο Μιλάνο αρχίζοντας την παράδοση που θέλει τους Αφρικανούς να μην χάνουν στην πρεμιέρα. Την συνέχισε δώδεκα χρόνια αργότερα η Σενεγάλη με μία ακόμη έκπληξη στην τρίτη πρεμιέρα που έγινε 31 Μαίου. Στη Σεούλ με…Γάλλο προπονητή στον πάγκο (Μπρούνο Μετσού) επικράτησε 1-0 της Γαλλίας με σκόρερ τον Πάπε Μπούμπα Ντιόπ.

Το 2010 ο απαίσιος ήχος από τις βουβουζέλες δεν βοήθησε την Νότιο Αφρική να τριτώσει το καλό και να νικήσει το Μεξικό. Παρόλα αυτά δεν έχασε (1-1). Προηγήθηκε με τον Λόρενς Τσαμπαλάλα στο 55’ και ανταπέδωσε ο Ράφα Μάρκεζ στο 79’.

SPORTDAY 14-06-2018

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: