Kαι τώρα τι τα κάνουν;

Σε απόγωση οι τοπικές αρχές των έντεκα πόλεων που φιλοξένησαν αγώνες του Μουντιάλ για την συντήρηση τους. Τα καλά τα δικά μας με τα Ολυμπιακά έργα του 2004 κινδυνεύουν να υποστούν οι Ρώσοι

Και τώρα ψάχνουν τι θα κάνουν τα πολυτελή στάδια που έκτισαν οι Ρώσοι για τις ανάγκες του 21ου Μουντιάλ. Ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν μπορεί ξαφνικά να αγάπησε το ποδόσφαιρο και να βρέθηκε σε αρκετά παιχνίδια, κυρίως αυτά της Μόσχας αλλά είναι φανερό ότι δεν το έκανε ως ένας αγνός φίλαθλος αλλά γιατί έτσι έπρεπε να λειτουργήσει.

Luzhniki-Stadium

Οι ακτιβιστές που εξέθεσαν κάθε μέτρο ασφαλείας και μάλιστα στον τελικό εισβάλοντας στον αγωνιστικό χώρο τον έχουν στο στόχαστρο από τα τέλη του 2016 όταν είχε αποφασιστεί να θανατωθούν όλα τα αδέσποτα που τριγυρνούσαν στις έντεκα πόλεις των αγώνων ώστε τις μέρες του Μουντιάλ να μην υπάρχει σχεδόν κανένα. Η ίδια ομάδα ακτιβιστών είχε συγκεντρώσει τότε 1,8 εκατομμύρια υπογραφές από όλο τον πλανήτη και ζητούσε να σταματήσει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα κάτι που τελικά μπορεί να μην έγινε σε πλήρη μορφή (συνεχίστηκε μάλλον στα κρυφά) αλλά τουλάχιστον περιόρισε το κακό.

Otkritie Arena stadium

Μετά την τεράστια επιτυχία από διοργανωτικής και οικονομικής πλευράς ο Πούτιν καλείται να δώσει λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα, ανάλογο με εκείνο που είχαμε σε τόσο μεγάλο βαθμό με τα Ολυμπιακά έργα του 2004.
Η Ρωσία δαπάνησε περί τα 3,4 εκατ.ευρώ επιλέγοντας να επεκταθεί το Μουντιάλ ακόμη και σε πόλεις χωρίς καν ποδοσφαιρική ομάδα ή έστω να αγωνίζεται σε μικρότερες κατηγορίες.

Krestovsky Stadium

Όταν είχε τεθεί αυτό το ζήτημα αρκετό καιρό πριν αρχίσουν οι αγώνες ο Πούτιν είχε προτείνει ακόμη και να μετατραπούν οι αγωνιστικοί χώροι όλων των γηπέδων (μηδέ του Λουζνίσκι εξαιρουμένου) σε λαϊκές αγορές!!!
Να γίνεται εκεί αλησβερίσι σε ρούχα από δεύτερο χέρι. Να πουλούν και να αγοράζουν από πάγκους οι καταναλωτές όπως συνέβαινε σε άλλους χώρους βεβαίως στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Φυσικά κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει στις μέρες μας γιατί εκτός των άλλων με την οικονομική εκτόξευση των μικρομεσαίων κοινωνικών τάξεων θα συνιστούσε μάλλον αποτυχία το στήσιμο μίας τέτοιας επιχείρησης καθώς στις μέρες μας οι Ρώσοι έχουν ανεβάσει κατά πολύ τον μέσο όρο του βιοτικού τους επιπέδου.

Μπορεί στην Μόσχα το Λουζνίσκι και το γήπεδο της Σπαρτάκ ή στην Αγία Πετρούπολη να έχουν την δυνατότητα συντήρησης από τις αθλητικές εκδηλώσεις αλλά στις άλλες πόλεις το πρόβλημα είναι τεράστιο. Μόνο οι έξι από τις έντεκα έχουν ομάδες που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία. Οι άλλες τέσσερις είναι το Καζάν (Ρούμπιν), το Ροστόφ (FC Ροστόφ), η Σαμάρα (Κρίλια) και το Εκατερίνεμπουργκ (FC Oυράλ).

kazan arena

rostov arena

 

Ekaterinburg Arena

Στο Σαράνσκ η τοπική ομάδα (Μονρόβια) κέρδισε μόλις φέτος την προαγωγή στην δεύτερη κατηγορία ενώ στο Σόσι δεν υπάρχει ψυχή και θα γίνονται εκεί αγώνες της εθνικής ομάδας εκτός από γκραν-πρι της Φόρμουλα-1. Το Καλίνγκραντ έχει ομάδα στην δεύτερη κατηγορία (Μπάλτικα), το Βόλγκογκραντ είναι έδρα της άλλοτε ισχυρής Ροτόρ που έχει πάρει όμως την κάτω βόλτα και τέλος στο Νίζνι Νοβγκορόντ παρακουθούν ποδόσφαιρο μόνο από τις τηλεοράσεις.

 

monrovia

Kaliningrad

Στη δεύτερη κατηγορία ο μέσος όρος των εισιτηρίων είναι 2.029 άτομα με το εισιτήριο να στοιχίζει όσο ένα σακουλάκι πασατέμπο που πωλείται έξω από τα δικά μας γήπεδα.
Όχι ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στην Ρωσική Πρέμιερ Λιγκ με τον μέσο όρο να κυμαίνεται ανάμεσα στα 12.000 με 13.000 εισιτήρια.

Fisht Stadium

Όπως πάνε τα πράγματα τα γήπεδα αυτά θα έχουν την τύχη των δικών μας σε Βόλο, Πάτρα και μερικώς στο Ηράκλειο και του ΟΑΚΑ αν δεν το συντηρούσε στην παρούσα φάση η ΑΕΚ και παλαιότερα ο Παναθηναϊκός.
«Όταν κτίζαμε το γήπεδο πιστεύαμε ότι θα είχαμε αρκετές επιλογές για εμπορική εκμετάλευση κάτι που μάλλον δεν μπορεί να συμβεί» τονίζει ο υπουργός αθλητισμού της τοπικής κυβέρνησης της Σαμάρα.

samara

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ: Ζητούνται 300 εκατ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τοπικών αρχών των πόλεων το κόστος συντήρησης των γηπέδων φθάνει τα 100 εκατ.ευρώ ετησίως. Οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις όμως θα προσφέρουν 200 εκατ.ευρώ σε βάθος πενταετίας με συνέπεια να αναζητούνται τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε αυτό το διάστημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν το Σίσι και το Νίζνι Νοβογκορόντ που δεν έχουν καν ομάδα σε επαγγελματική κατηγορία.

Nizhny Novgorod

ΦΙΦΑ: Τεράστια κέρδη

Στα 6,1 εκατ.δολάρια εκτιμούν Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές ότι έφθασε το καθαρό κέρδος της ΦΙΦΑ από το παγκόσμιο κύπελλο παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ομοσπονδία αντάμειψε πλουσιοπάροχα τις 32 συμμετέχουσες με την Γαλλία να εισπράτει περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ. Το πολύ χρήμα μπήκε στα ταμεία από την αγορά της Κίνας που το 2014 είχε ένα μόνο χορηγό ενώ τώρα έφθασε τους επτά από τους 20 συνολικά! Επιπλέον ανέβηκαν κατά 2% τα έσοδα από την τηλεοπτική κάλυψη αποφέροντας συνολικά 3 δις.δολάρια!

Volgograd Arena

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: