Εντυπωσιακή αύξηση χορηγιών της FIFA

Ανάμεσα στους χορηγούς η WANDA που το 2017 αντάλλαξε επιστολές με τον Αλαφούζο για την αγορά του Παναθηναϊκού προσφέροντας 50 εκατ.ευρώ.

Σχεδόν ο μισός πλανήτης παρακολούθησε τηλεοπτικά τον τελικό της Μόσχας με το εντυπωσιακό στοιχείο να είναι ότι αυξήθηκε εντυπωσιακά το ποσοστό του γυναικών που στήθηκε μπροστά στον δέκτη του σπιτιού τους ή σε κάπου δημόσια για να δεί στο τέλος τον Ούγκο Γιορίς να σηκώνει το τρόπαιο. Το ποσοστό έφθασε το 37%.
Το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό άγγιξε τα 3,4 δις. κόσμου, ποσοστό τριπλάσιο από εκείνο που είδε τον τελικό του 2014 (1,1 δις.)
Υπήρχαν και εκείνοι που δεν λογάριασαν ταλαιπωρία και έξοδα για να πάνε έστω και την τελευταία στιγμή στην Ρωσική πρωτεύουσα για να δουν τον τελικό. Είχαν μείνει ελάχιστα εισιτήρια, από τα πλέον ακριβά (830 ευρώ) τα οποία και εξαντλήθηκαν μέσω ίντερνετ έστω και στο παρά πέντε. Τα ακριβότερα πάντως πωλούντο προς 1.100 ευρώ!


Τα έσοδα της ΦΙΦΑ αυξήθηκαν κατά 25% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο της Βραζιλίας παρά το γεγονός ότι «χρυσοπλήρωσε» και τις 32 φιναλίστ. Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι η παγκόσμια ομοσπονδία αύξησε κατά 40% τα χρήματα που έδωσε συνολικά. Το σύνολο έφθασε τα 791 εκατ.δολάρια.
Μαζί με τα έσοδα από το λεγόμενο «μάρκετ πουλ» η νικήτρια Γαλλία αναμένεται να εισπράξει δεδομένα πάνω από 40 εκατ.ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί στο τέλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε ομοσπονδία πήρε ως ελάχιστη αποζημίωση 9,5 εκατ. δολάρια. Τα οκτώ για την συμμετοχή (αποκλεισμός στη φάση των ομίλων) και το 1,5 εκατ΄. δολάρια για την προετοιμασία της.
Από εκεί και πέρα τα ποσά αυξήθηκαν θεαματικά. Δείτε το κέρδος τους (σε δολάρια):
Αποκλεισμός στους «16»: 12 εκατ. + 1,5 εκατ.
Αποκλεισμός στα προημιτελικά: 16 εκατ. + 1,5 εκατ.
Τέταρτη θέση: 22 εκατ. + 1,5 εκατ.
Τρίτη θέση: 24 εκατ + 1,5 εκατ.
Φιναλίστ: 28 εκατ. + 1,5 εκατ.
Νικητής: 38 εκατ. + 1,5 εκατ.


Ο πρόεδρος Τζιάνι Ιφαντίνο υποσχέθηκε μάλιστα ότι το 2022 στο Κατάρ περιμένει αύξηση 20% περίπου στα έσοδα παρά το γεγονός ότι όλα τα γήπεδα στην Ασιατική χώρα είναι κατά πολύ μικρότερα των Ρωσικών αλλά το ενδιαφέρον από πλευράς χορηγών αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά. Ειδικά μάλιστα αν οι ομάδες της τελικής φάσης αυξηθούν τελικά στις 48.
Μία από τις βασικές εταιρίες χορηγούς και μόνιμος συνεργάτης της ΦΙΦΑ, η Adidas είχε πουλήσει 8 εκατ.φανέλες το 2014 και όπως δηλώθηκε οι εφετινές πωλήσεις αναμένεται να έχουν διπλασιαστεί καθώς θα παραμείνουν για αρκετό ακόμη χρόνο στα καταστήματα.
Τα περισσότερα χρήματα πάντως εισπράχθηκαν από την αγορά της Κίνας που το 2014 είχε μόλις μία χορηγία στο Μουντιάλ ενώ τώρα έφθασαν τους επτά από τους 20 συνολικά.
Πριν την σέντρα του 21ου παγκοσμίου κυπέλλου οι θεατές θέλοντας και μη παρακολούθησαν από τα μάτριξ του «Λουζίνσκι» ένα βίντεο διάρκειας επτά λεπτών που διαφήμισε γάλα και γιαούρτι της Μογγολίας!
Και φυσικά το βίντεο έπαιξε αρκετές φορές ακόμη όπως έπαιξαν και οι υπόλοιποι χορηγοί Ανάμεσα τους υπήρχαν κατασκευάστριες εταιρίες τηλεοράσεων, φορητών τηλεφώνων, ψυγείων, σκούτερ κλπ.
Ανάμεσα τους και η περίφημη Wanda. Αν σας λέει κάτι το όνομα είναι η εταιρία που στις 15/5 του 2017  με επίσημο μακροσκελές έγγραφο της στην ΠΑΕ Πανθηναϊκός είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την αγορά του 90% των μετοχών με προσφορά 50 εκατ.ευρώ.


Ο Γιάννης Αλαφούζος είχε απαντήσει τότε ότι είχε την πρόθεση να το συζητήσει αλλά το θέμα είχε μείνει εκεί με την ανταλλαγή επιστολών από τις δύο πλευρές. Στην αύξηση του Κινέζικου χορηγικού επεκτατισμού είχε συμβάλει και η άρνηση πολλών εταιριών της Ευρώπης να γίνουν χορηγοί παρά το φιλολογικό ενδιαφέρον που είχαν δείξει αρχικά.

ΧΟΡΗΓΙΑ ΚΙΝΑΣ: 835 εκατ.δολάρια

Στα 835 εκατ.δολάρια έφθασε η Κινέζικη χορηγική επένδυση στο Μουντιάλ της Ρωσίας έναντι 400 εκ.δολαρίων των αντίστοιχων Αμερικανικών εταιριών.. Το διαφημιστικό πλάνο το ενισχύει ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζιπίνγκ, φανατικός λάτρης του ποδοσφαίρου ονειρεύτεται να δεί την χώρα του παγκόσμια πρωταθλήτρια και για αυτό άλλωστε έχει δώσει εντολή να διεκδικηθεί πάση θυσία το Μουντιάλ του 2030 κάτι που αν τελικά συμβεί θα σημαίνει ότι η Ευρώπη θα δεί ξανά διοργάνωση το 2034!

ΚΙΝΑ: Αυξάνεται το ενδιαφέρον

Καθώς στις μπίζνες τίποτα  δεν γίνεται τυχαία οι Κινέζοι αποφάσισαν να επενδύσουν πολλά χρήματα σε αυτό το Μουντιάλ διαπιστώνοντας ότι το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο είχε θεαματική αύξηση. Το 2013 το 27% του πληθυσμού ενδιαφερόταν για το άθλημα ενώ το 2017 είχε ανέβει στο 32% με τα τρία τέταρτα να είναι κάτω των 34 χρόνων. Για το 2018 οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά αισιόδοξες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: