Τιμωρός άθελα της η Σέλτικ

Τι συνδέει την προσεχή αντίπαλο της ΑΕΚ με τις Ελληνικές ομάδες στις Ευρωπαϊκές και διάφορες; ιστορίες για την Σέλτικ

Άθελα της η Σέλτικ στην μία και μοναδική παρουσία στην χώρα μας, τον Οκτώβριο του 1974 έγινε η αιτία να επιβληθεί η πρώτη τιμωρία έδρας Ελληνικής ομάδας! Βρισκόμαστε στον πρώτο γύρο του κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός στην πέμπτη του συμμμετοχή στη διοργάνωση επεδίωξε να πάρει για πρώτη φορά πρόκριση απέναντι στην Σέλτικ.


Απέσπασε ισοπαλία 1-1 στη Γλασκώβη και στη ρεβάνς στο Φάληρο (νίκη-πρόκριση με 2-0) έγινε ένας πραγματικός χαμός από τους φίλους του που είχαν μεταφέρει «τόνους» βεγγαλικά, κροτίδες και καπνογόνα στις εξέδρες. Ο παρατηρητής της ΟΥΕΦΑ κατέγραψε την ρήψη τους, στην έναρξη, στα δύο γκολ (πάνω από 100 στο δεύτερο), στο δεύτερο ημίχρονο και στην λήξη. Με βεβαρυμένο παρελθόν από τρία προηγούμενα ματς (1972 Κάλιαρι και Τότεναμ και 1973 με Μπενφίκα) επέβαλε πρόστιμο 10.000 Ελβετικών φράγκων και αποκλεισμό της έδρας για έναν αγώνα με συνέπεια οι «ερυθρόλευκοι» να παίξουν το επόμενο (ιστορικό) ματς, με την Άντερλεχτ στην Πάτρα όπου και εκεί έγιναν επεισόδια και ως υπότροπος τιμωρήθηκε με νέα ποινή μίας αγωνιστικής της έδρας και την εξέτισε την επόμενη σεζόν (1975-76) στην Τούμπα με αντίπαλο την Ντιναμό Κιέβου.

Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε και η ποινή αποκλεισμού της έδρας του Παναθηναϊκού για επεισόδια στη ρεβάνς με την Γκρασχόπερ. Οι «πράσινοι» την εξέτισαν και εκείνοι στην Πάτρα την επόμενη σεζόν (1975-76) με αντίπαλο την Τσβικάου από την Ανατολική Γερμανία.
Με την ευκαρία να αναφέρουμε ότι η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα με την οποία έχει αγωνιστεί τις περισσότερες φορές στην Ευρώπη η ομάδα της Γλασκώβης, έχοντας δύο νίκες σε 14 αναμετρήσεις (1-0 το 2004 και 2-1 το 2013). Ακολουθούν με 10 ο Άγιαξ και η Μίλαν.


*Η ίδρυση της χρονολογείται το 1887 από άπορους Ιρλανδούς μετανάστες στο East End της Γλασκώβης όπου παραμένει έως σήμερα ο μεγάλος πυρήνας των οπαδών της.
*Έχει κατακτήσει 49 φορές το πρωτάθλημα με επτά συνεχόμενες από το 2011 όταν το είχε πάρει η Ρέϊντζερς

1966-67: Απίστευτη σεζόν

Το 1965 έγινε η πρώτη ομάδα στον κόσμο που εξέδωσε περιοδικό (The Celtic view) που παραμένει έως σήμερα το συλλογικό περιοδικό με τις περισσότερες πωλήσεις. Η έκδοση του απογειώθηκε το 1967 όταν η ομάδα κέρδισε τον τίτλο και στις πέντε διοργανώσεις που συμμετείχε. Πρωτάθλημα, κύπελλο, Λιγκ Καπ, Κύπελλο Γλασκώβης και το Κύπελλο Πρωταθλητριών γινόμενη η πρώτη Βρετανική ομάδα που το πετύχαινε αυτό. Χαρακτηριστικό ότι όλοι οι παίκτες που αποτελούσαν «τα λιοντάρια της Λισσαβώνας» είχαν γεννηθεί και κατοικούσαν έως και 30 μίλια από την Γλασκώβη. Tα 196 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις αποτελούν έως σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ για μία σεζόν.

ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο πρώτος ‘Ελληνας

Τον Γενάρη του 2008 πήγε δανεικός για έξι μήνες στην Σέλτικ από την Μάντσεστερ Σίτι παίζοντας και στα έντεκα τελευταία ματς της σεζόν πετυχαίνοντας τρία γκολ. Η μεταγραφή του Γιώργου Σαμαρά έγινε μόνιμη και έμεινε στους «καθολικούς» έως το καλοκαίρι του 2014. Πήρε τέσσερα πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, αγωνιζόμενος σε 172 αγώνες πρωταθλήματος (53 γκολ), πέντε κυπέλλου και σε 47 Ευρωπαϊκών διοργανώσεων (15 γκολ). Οι οπαδοί της Σέλτικ διχάστηκαν μαζί του αλλά στο τέλος όταν έγινε ταμείο ο Σαμαράς αποδείχθηκε ότι τίμησε και με παραπάνω το συμβόλαιο του στα 5 ½ της παρουσίας του στο «Σέλτικ Παρκ».

ΚΑΡΤΟΥΝ: Tα τρία «Μ» για τον Τζόνστον

Το 1989  Μο Τζόνστον, έγινε ο πρώτος Καθολικός που φόρεσε την φανέλα της Ρέϊντζερς προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Δεν ήταν ο πρώτος που έπαιξε και στις δύο καθώς είχε προηγηθεί ο προτεστάντης Άλφι Κον με αντίθετη διαδρομή το 1977. Ο Τζόνστον μέσω Ναντ, πήγε στην ΡέΪντζερς του Σούνες το 1989 ενώ ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην Σέλτικ. Ξεσηκώθηκαν και οι δύο πλευρές με τους οπαδούς της Σέλτικ να του βγάζουν το παρατσούκλι Mini Money Mo (το Mini έχει να κάνει με την γνωστή ηρωίδα των καρτούν του Ντίζνεϊ, θέλοντας να τονίσουν την θυληπρέπεια του για την απόφαση αυτή).

ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ: Άσβεστο μίσος

Οι διαφορές με την αιώνια αντίπαλο Ρέϊντζερς δεν έχουν να κάνουν μόνο με το αγωνιστικό σκέλος. Έχουν προέλευση πρώτα όλα θρησκευτική (καθολικοί στην Σέλτικ, προτεστάντες στην Ρέϊντζερς). Κοινωνική με τους μεν (Σέλτικ) να προέρχονται από την εργατική τάξη και τους δε από τα μεσαία και υψηλά στρώματα της τοπικής κοινωνίας. Πολιτική καθώς στην Ρέϊντζερς υπολόγιζαν πάντα την Αγγλική κατεύθυνση ενώ στην Σέλτικ είχαν περισσότερο ακραίες αντιλήψεις υποστηρίζοντας όπως λεγόταν την δεκαετία του ’70 την δράση του Ι.R.Α (Ιrish Repulican Army) του ένοπλου Δημοκρατικού Στρατού της Ιρλανδίας που ζητούσε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

W.C OI EΞΕΔΡΕΣ: Έκαναν την ανάγκη τους

Την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανίας διασχύζει ο ποταμός Κλάιντ, που μοιάζει κάτι σαν διαχωριστική γραμμή. Στην Ανατολική πλευρά και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκχεντ (εκεί άλλωστε είναι κτισμένο το «Σέλτικ Παρκ») κατοικούν οι οπαδοί της Σέλτικ και αλλοίμονο σε όποιο οπαδό της Ρέϊντζερς βρεθεί σε τοπική παμπ. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο στην Δυτική πλευρά. Σε έναν τελικό κυπέλλου κάποτε στο «Σέλτικ Παρκ» οι οπαδοί της Ρέιντζερς μπήκαν στο γήπεδο φορώντας μαύρες σακούλες για να μην… λερώσουν τα παπούτσια τους. Όταν τελείωσε το ματς, γύρισαν επειδικτικά με πλάτη στον αγωνιστικό χώρο και έκαναν την ανάγκη τους!

ΦΑΝΕΛΑ: Από το 1903 η ίδια!

Η φανέλα με τις οριζόντιες πράσινες και άσπρες γραμμές εγκαινιάστηκε στις 15 Αυγούστου του 1903 σε αγώνα με την Πάτρικ Θιστλ. Με την πάροδο των χρόνων άλλαξε μόνο το χρώμα στις κάλτσες. Από μαύρο έως το 1932, έγινε πράσινο έως το 1965 και από τότε κυριάρχησε το λευκό. Φυσικά τα τελευταία χρόνια οι εκτός έδρας εμφανίσεις της ομάδας έχουν διάφορα χρώματα. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι έως το 1977 δεν υπήρχε σήμα στις φανέλες (καθιερώθηκε εκείνο με το τετράφυλο, Ιρλανδικό σήμα κατατεθεν). Μία άλλη πρωτοτυπία ήταν ότι δεν υπήρχαν νούμερα στις φανέλες παρά μόνο στα σορτσάκια έως την δεκαετία του ’80.

SPORTDAY 03-08-2018

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: