Ξέρουν να «ανασταίνουν» καριέρες στον Παναθηναϊκό
Όταν τον Ιούλιο του 2008 ο Φεντερίκο Μακέδα υπέγραφε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε ανακαλύψει τον νέο Ρονάλντο, πέντε χρόνια μετά το σπουδαίο εύρημα με τον Πορτογάλο. Ένα μήνα αργότερα ο νεαρός Ιταλός θα έκλεινε τα 17 του. Ο Σκωτσέζος του είχε κάνει το ωραιότερο δώρο, το καλύτερο που θα μπορούσε να του είχε κάνει. Τον προετοίμαζε με την πρώτη ομάδα ώσπου ήρθε η στιγμή που θα άλλαζε την ζωή του. Στις 5 Απριλίου του 2009 η Άστον Βίλα προηγείτο 2-1 στο «Ολντ Τράφορντ» της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ ώσπου στο 61ο λεπτό ο Φέργκι πήρε τα ρίσκα του και έριξε στον αγώνα στη θέση του Πορτογάλου Νάνι, τον πιτσιρικά από την Ρώμη. Ο Ρονάλντο θα ισοφάριζε στο 80’ και ο «κλώνος» του θα πετύχαινε στις καθυστερήσεις το νικητήριο γκολ με μια έξοχη ενέργεια που θύμιζε φθασμένο φορ.
Μπροστά του ανοιγόταν υπέρλαμπρη καριέρα. Το πως και το γιατί δεν έγινε ποτέ είναι μία άλλη ιστορία. Το ζήτημα είναι ότι στα 27 του έχοντας ήδη περάσει από ένα σωρό ομάδες μετά την Γιουνάϊτεντ (κατά σειρά Σαμπντόρια, Κ.Π.Ρ, Στουτγάρδη, Ντονκάστερ, Μπέρμιγχαμ, Κάρντιφ, Νότιγχαμ με τελευταίο σταθμό την Νοβάρα).
Ο υποβιβασμός της Νοβάρα στην τρίτη κατηγορία του άνοιξε τον δρόμο προς την ελευθερία και στην αναζήτηση νέας ποδοσφαιρικής στέγης. Ώσπου εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός.
Ο Νίκος Νταμπίζας τον είχε στο «περίμενε» δύο-τρεις εβδομάδες ψάχνοντας κάτι καλύτερο που για διάφορους λόγους δεν το βρήκε τελικά.
Άλλη ομάδα δεν εμφανίστηκε ή και να εμφανίστηκε δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που ήθελε και ο ίδιος με συνέπεια να οπλιστεί με υπομονή και να περιμένει το τηλεφώνημα που θα τον έφερνε στην Αθήνα.
Ελπίζει ότι στο Ελληνικό πρωτάθλημα θα κάνει το πολυαναμενόμενο restart στην καριέρα του σε μια ομάδα που έχει πλέον παράδοση να «ανασταίνει» ειδικά τα τελευταία χρόνια, παίκτες που για διάφορους λόγους είχαν τεθεί στο περιθώριο.
Μάρκους Μπεργκ
Σε αυτή την λίστα θα συναντήσουμε αρκετούς γνωστούς από το πέρασμα τους από τον Παναθηναϊκό την τελευταία πενταετία. Παίκτες που είδαν ξανά την λαμπερή πλευρά του ποδοσφαίρου, είδαν το όνομα τους να ακούγεται και πάλι και ενώ κάποιοι μέσω των «πρασίνων» είτε επέστρεψαν στην εθνική τους ομάδα είτε πήραν και νέα εξαιρετικά συμφέρουσα μεταγραφή.
Κορυφαίος σε αυτή την λίστα το δίχως άλλο ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός για τον οποίο το Αμβούργο είχε πληρώσει το 2009 πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει από την Γκρόνιγκεν (μεταγραφικό ρεκόρ στην ιστορία του Ολλανδικού συλλόγου), ήρθε στον Παναθηναικό το 2013 και έμεινε τέσσερα χρόνια. Για να έρθει είχε χρειαστεί να τον βγάλει επί της ουσίας στο σφυρί ο Φρανκ Άρνσεσεν, ο άλλοτε τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ που τότε είχε το αντίστοιχο πόστο στην Γερμανική ομάδα. Φόρεσε σε 116 αγώνες πρωταθλήματος και 14 αγώνες κυπέλλου (73 και 6 γκολ αντίστοιχα) συν 17 με 8 γκολ στα κύπελλα Ευρώπης. Τελικά τον Ιούνιο του 2017 δόθηκε «κοψοχρονιάς» στην Αλ Αίν με τρία εκατομμύρια ευρώ τα οποία καλά καλά δεν έχει εισπράξει ακόμη ο Παναθηναϊκός.
Νίκος Καρέλης
Στα 14 του μόλις χρόνια δοκιμάστηκε στην Άρσεναλ προερχόμενος από τις Ακαδημίες του Εργοτέλη. Πήρε μέρος σε ένα διεθνές τουρνουά με την Κ16 των «κανονιέρηδων» αλλά παρά το γεγονός ότι τα πήγε καλά, δεν προχώρησε η μετακίνηση του, Επέστρεψε στο Ηράκλειο και τον Ιούλιο του 2012 μετακόμισε στην Ρωσική Άμκαρ στην οποία δεν έπιασε και ένα χρόνο αργότερα αγοράστηκε από τον Παναθηναϊκό όπου ανέστησε την καριέρα του πριν αγοραστεί τον Γενάρη του 2016 από την Βελγική Γκενκ στην οποία υπέγραψε για 3 ½ χρόνια. Πριν από λίγες δόθηκε δανεικός στον ΠΑΟΚ για ένα χρόνο.
Ροντρίγκο Μολέδο
H μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό αποτέλεσε από μόνη της ένα τεράστιο ρίσκο με βάση το επιβαρυμένο ιατρικό του δελτίο. Για αυτό άλλωστε δεν μπόρεσε να κάνει καριέρα στην Ουκρανική Μέταλιστ Χάρκιφ η οποία είχε πληρώσει 20,5 εκατ.ευρώ για να τον δουν να παίζει σε 15 ματς (1 γκολ) και να είναι έξι μήνες εκτός δράσης. Τον Γενάρη του 2016 ήρθε στην Ελλάδα, ξαναέγινε αυτός που ήταν και αναχώρησε δύο χρόνια μετά για την πατρίδα του και την πρώην ομάδα του, την Ιντερνασιονάλ με την οποία μπήκε σε περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης ο Ολυμπιακός το εφετινό καλοκαίρι χωρίς πάντως να τα καταφέρει.
Λούκας Εβαντζελίστα
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού πρόλαβαν να τον δουν σε δώδεκα μόλις στο ματς της σεζόν 2016-17 χωρίς κανείς να τον χαρακτηρίσει «παλτό» όπως έκανε με ένα σωρό άλλους παίκτες τα τελευταία του χρόνια. Στα 23 του ο Λούκας Εβαντζελίστα αφού πέρασε δύσκολα στην Ουντινέζε, πήγε δανεικός σε Παναθηναϊκό και Εστορίλ και όπως φαίνεται βρήκε την…Ιθάκη του στην Βρετάνη, στην πόλη της Ναντ όπου φθάνει η αύρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Οδυσσέας Βλαχοδήμος
Ο διεθνής με τις ελπίδες της Γερμανίας πορτιέρο (μπορεί παρόλα αυτά να παίξει στην εθνική μας), απόγονος μεταναστών από τα Σέρβια Κοζάνης, περίμενε καρτερικά να γίνει βασικός στην Στουτγάρδη και όταν έγινε του «κάθισε η στραβή» σε ένα ματς με την Άουγκσμπουργκ όπου δέχθηκε τέσσερα γκολ έχοντας σαφή ευθύνη. Τον ξεφορτώθηκε η Γερμανική ομάδα, τον «φορτώθηκε» και πολύ καλά έκανε ο Παναθηναϊκός τον Γενάρη του 2016. Τα υπόλοιπα τα έγραψε ήδη η ιστορία με την κατακόρυφη άνοδο του που κάποτε είχε κινήσει το ενδιαφέρον σε Άρσεναλ και Μπάγερν.
Βίκτωρ Κλωναρίδης
Ο γεννημένος στο Βέλγιο, μεσοεπιθετικός έκανε αρκετά καλές εμφανίσεις στην πρώτη του περίοδο στην ΑΕΚ κινώντας το ενδιαφέρον της Γαλλικής Λιλ. Δεν έπιασε όμως εκεί και ο Παναθηναϊκός τον πήρε το καλοκαίρι του 2013. Ανεβάζει τις μετοχές του, επιστρέφει στην Γαλλία, αυτή την φορά στην Λανς. Νέα αποτυχία και επιστροφή στον Παναθηναϊκό όπου η δεύτερη φορά ήταν καλύτερη από την πρώτη με συνέπεια να πάει εκ νέου στην ΑΕΚ.
Ντάνιελ Πράνιτς
Γιάλιζε πάγκο σε Θέλτα και Σπόρτινγκ, στην Κροατία ήταν εκτός πλάνων ώσπου η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό τον επανέφερε στο προσκήνιο όπως την εποχή που έπαιζε στην Μπάγερν. Κλήθηκε για τα πλέι οφ του Μουντιάλ του 2014, συνέβαλε στην πρόκριση και αγωνίστηκε στα τελικά της Βραζιλίας.
Γκιγιέρμο Μολίνς
Είχε μόλις 14 συμμετοχές σε δύο σεζόν στο Σουηδικό πρωτάθλημα με την γαλάζια φανέλα της Μάλμε πριν φύγει για την Κίνα και για την Ρένσε του Πεκίνου. Έμεινε και εκεί στα αζήτητα και πήρε τα πάνω του ερχόμενος στον Παναθηναϊκό παρά τα προβλήματα με τραυματισμούς. Επέστρεψε στην Μάλμε το εφετινό καλοκαίρι.
Πολ Εμποκού
Από σαράντα κύματα πέρασε η καριέρα του Κονγκολέζου με το Βελγικό διαβατήριο από την εποχή που ανήκε στην Τότεναμ, έκανε όνομα στην Σταντάρ Λιέγης και είδε την καριέρα του σε φθίνουσα πορεία σε Κάλιαρι και Κιέβο πριν έρθει στον Παναθηναϊκό. Ξαναπήρε τα πάνω του και επέστρεψε στην Σταντάρ.
Δημήτρης Κολοβέτσιος
Η κλήση του στην εθνική ομάδα αποτελεί το καλύτερο αποδεικτικό της αγωνιστικής του ανόδου με τον Παναθηναϊκό. Τον γνωρίσαμε στην Λάρισα και στα Γιάννινα πριν πάει στην ΑΕΚ της δεύτερης κατηγορίας το 2014. Επέστρεψε μαζί της στην Σούπερ Λίγκα, έγινε βασικός αλλά τέθηκε στο περιθώριο πριν πάει στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2017. Ο Σκίμπε τον είχε στην αποστολή στα πρόσφατα ματς με Εσθονία και Ουγγαρία.
Σχολιάστε