Ανοίγει ξανά το θρυλικό «Άλσος» στο αναγεννημένο Πεδίον του Άρεως

Εκτενές αφιέρωμα στο Πεδίον  του Άρεως με αφορμή την προσπάθεια αναγέννησης του που ξεκίνησε από τα τέλη Αυγούστου του 2018.

Το ritorno2015.com ετοίμασε ένα εκτενές αφιέρωμα στο Πεδίον  του Άρεως με αφορμή την προσπάθεια αναγέννησης του που ξεκίνησε από τα τέλη Αυγούστου του 2018 και με την ευχή όλων των κατοίκων του ελπίζουμε στην πλήρη υλοποίηση.
Για τον υπογράφοντα που γεννήθηκε και μεγάλωσε την δεκαετία του ’60 μέσα σε αυτό, δέχθηκε με μεγάλη χαρά όλα αυτά που συνοδεύουν το αφιέρωμα αυτό.

Η «Φίνος Φιλμ» στο Άλσος του Πεδίου του Άρεως!

Ένα από τα πιο φιλόδοξα θεατρικά σχέδια των τελευταίων χρόνων έχει ο επιχειρηματίας που μίσθωσε το Άλσος Οικονομίδη: να στήσει το ερχόμενο καλοκαίρι ένα μουσικό υπερθέαμα με την ιστορία της «Φίνος Φιλμ».

Το έργο γράφουν οι Ρέππας – Παπαθανασίου και θα πρωταγωνιστήσουν ζωντανοί θρύλοι από την εποχή της «Φίνος» αλλά και μερικά από τα δημοφιλέστερα ονόματα του θεάτρου σήμερα.


Πηγή: https://www.lifo.gr/

Για την παράσταση θα εργαστούν πάνω από 200 άτομα, ενώ αναμένεται να προσελκύσει στο Πάρκο επισκέπτες – όχι απλά από όλη την Αθήνα – αλλά από όλη την Ελλάδα!

Το χειμερινό «Άλσος» θα ανοίξει τα Χριστούγεννα ως μουσική σκηνή με τον Διονύση Σαββόπουλο. Την Άνοιξη θα ανοίξει το εξωτερικό καφέ του «Άλσους» και στις αρχές του καλοκαιριού θα ανέβει η μουσική παράσταση που φιλοδοξεί να γράψει ιστορία στη νέα εποχή του Πεδίου του Άρεως.

Πηγή: Πεδίον του Άρεως ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ (σελίδα στο Facebook)

Η ιστορία του

Είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας, έκτασης σχεδόν 280 στρεμμάτων, ωστόσο αυτό που εμποδίζει την ανάδειξή του, είναι η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φροντίδας και φύλαξης, ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς και αναψυχής των Αθηναίων.
Το άλσος σχεδιάστηκε το 1934 προς τιμήν των Ηρώων της Επανάστασης του 1821. Η οδός Αγωνιστών του ‘21 μέσα στο πάρκο διακοσμήθηκε κατά μήκος της, με 21 προτομές αγωνιστών.
Στην κεντρική είσοδο βρίσκεται ο ανδριάντας του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α’ έφιππου.
Στην πλευρά της Λ. Αλεξάνδρας συναντάμε το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς, υπάρχουν επίσης μνημεία για τον Ιερό Λόχο, τους Άγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς πεσόντες.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο οποίο μάλιστα έχουν αποτεθεί και τα οστά του.
Την ονομασία του πήρε, λόγω των στρατιωτικών ασκήσεων επί Όθωνα, από το λατινικό «Campus Martius».
Τον στρατιωτικό χαρακτήρα συμπλήρωνε  επίσης και το διώροφο κτίριο – οι στρατώνες του Ιππικού – που κατεδαφίστηκε το 1930.

Μέσα στο πάρκο βρίσκονται και δυο σημαντικοί ναοί, ο Ναός των Ταξιαρχών και ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, με αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.
Η περιοχή αποτελούσε παραδοσιακά τόπο αναψυχής ακόμη και πριν από την μετατροπή του σε άλσος. Τις Κυριακές η στρατιωτική μπάντα ψυχαγωγούσε τους Αθηναίους, ενώ συχνά το χώρο επισκεπτόταν και το βασιλικό ζεύγος.
Από την απόφαση για τη μετατροπή του σε πάρκο μέχρι την έναρξη των εργασιών υπήρξαν πολλές περιπέτειες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και έλλειψη χρημάτων.
Το 1934 ο διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Αν. Δημητρακόπουλος ανέλαβε να το σχεδιάσει, ακολουθώντας αγγλικά και γαλλικά μοντέλα πάρκων, την υλοποίηση του σχεδίου ανέλαβε ο Ν. Βοσυνιώτης, φυτεύοντας 46.000 δένδρα και θάμνους.


τις 13/10 του 1934 άρχισαν τα έργα εξωραϊσμού του Πεδίου του Άρεως με την κατεδάφιση των
στρατώνων του Ιππικού και τη μεταφορά των προσφυγικών συνοικισμών.

Φυτεύτηκαν κατά βάση φυλλοβόλα δέντρα ώστε το καλοκαίρι να προσφέρουν σκιά, ενώ τον χειμώνα να μην κρύβουν τον ήλιο.

Παρά το μέγεθός του η άρδευση επιτεύχθηκε μετά την απελευθέρωση.

Μερίμνησαν επίσης να υπάρχει οπτική πρόσβαση προς την Ακρόπολη, χωρίς όμως να προβλέψουν ότι αυτή την πρόσβαση θα ανέκοπταν τα ψηλά κτίρια γύρω από το πάρκο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα αν και σχεδόν ερείπιο, στον χώρο του άλσους βρίσκεται ένα από τα ιστορικότερα αναψυκτήρια της Αθήνας, από στο οποίο εμφανίστηκαν οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες.

Το 2008 ο αρχιτέκτονας Α. Τομπάζης ανέλαβε την μεγάλη προσπάθεια για την ανάπλασή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010.

Ούτε αυτή τη φορά όμως θα γινόταν μόνιμος τόπος αναψυχής,  γιατί σε αυτό βρίσκουν κατά διαστήματα καταφύγιο τοξικομανείς και άστεγοι.

Επίσης πριν από λίγο καιρό, το Πεδίο του Άρεως είχε δεχτεί εκατοντάδες πρόσφυγες που για μέρες ζούσαν εκεί σε σκηνές.

ΠΗΓΗ: www.newspepper.gr

 

Επιστολή στην Περιφεριάρχη

Η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεδίου του Άρεως» με αφορμή την εφαρμογή από τις 26/8 του 2018 σχεδίου της Αστυνομίας για την επαναφορά του, εκεί όπου ήταν σε αλλοτινές δεκαετίες (μία πηγή ανάσας για την Αθήνα), έστελε την Περιφεριάρχη Ρένα Δούρου την ακόλουθη επιστολή στις 18/9:

«Έχουν περάσει 20 ημέρες από την εφαρμογή σχεδίου της Αστυνομίας για την απόδοση του Πεδίου του Άρεως στους πολίτες της Αθήνας με εντυπωσιακά αποτελέσματα: για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ερήμωσης, γονείς με παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, ΟΛΟΙ οι πολίτες, μπορούν να απολαύσουν τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της πρωτεύουσας με ασφάλεια. Δυστυχώς όμως οι «πληγές» της πολύχρονης κατάληψης του Πάρκου από τους εμπόρους ναρκωτικών και οι κλειστές βασικές υποδομές του, λειτουργούν ανασταλτικά στο να κερδηθεί και να παγιωθεί η επανοικειοποίηση του Πεδίου του Άρεως από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες…

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, το «Ηρώο του Νότη Μπότσαρη» αποτελούσε εδώ και χρόνια το κέντρο της πιάτσας του πρεζεμπορίου στο Πεδίον του Άρεως. Γύρω από αυτό έμποροι και «ντίλερς» πωλούσαν «πρέζα» και «σίσα», ενώ στα μάρμαρά του δεκάδες βιαστικοί χρήστες «έκοβαν» και «σνίφαραν» καθημερινά τα ναρκωτικά σε δημόσια θέα.

Στις εκάστοτε επιχειρήσεις που έκανε η Περιφέρεια Αττικής για την αποκατάσταση των άλλων βανδαλισμένων προτομών της «Λεωφόρου Ηρώων», το «Ηρώο Μπότσαρη» ήταν πάντα η εξαίρεση – φανταζόμαστε για λόγους ασφάλειας των συντηρητών. Σήμερα όμως, που η Αστυνομία παρέχει τις προϋποθέσεις ασφάλειας, δεν βλέπουμε τον λόγο να παραμένει το μνημείο σε αυτή τη ντροπιαστική κατάσταση.

Σας καλούμε να το αποκαταστήσετε άμεσα, αν όχι για λόγους αρχής, τότε για συμβολικούς λόγους: να μην υπάρχουν «πληγές» στο Πεδίον του Άρεως από τα χρόνια που υπήρχε ανοχή στο απάνθρωπο κύκλωμα του πρεζεμπορίου που οδηγεί νέους ανθρώπους στην εξαθλίωση και τον θάνατο.

Παράλληλα σας ζητάμε να ενημερώσετε τους πολίτες για την τύχη του αναψυκτηρίου «Green Park», του δεύτερου «επίκεντρου» της πιάτσας ναρκωτικών, το οποίο παραμένει ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο.

Το έχετε παραχωρήσει σε ιδιώτη κι αν ναι, με ποιους όρους; Στους όρους παραχώρησης, υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένο χρόνο αποκατάστασης του κτηρίου και τη λειτουργία του;

Αν ο επιχειρηματίας στον οποίο το παραχωρήσατε δεν έχει σκοπό να το αποκαταστήσει, τι σκοπεύετε να κάνετε; Θα αφήσετε το ερειπωμένο (πανέμορφο κάποτε) κτήριο να ξαναγίνει τόπος έλξης του πρεζεμπορίου;

Κυρία Περιφερειάρχη,

Έχουμε την αίσθηση ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν κινείται στους απαιτούμενους ρυθμούς για την εδραίωση της νέας «ταυτότητας» του Πεδίου του Άρεως ως χώρου ξεκούρασης, αναψυχής, αθλητισμού, παιχνιδιού για τα παιδιά, περιπάτου για τους ηλικιωμένους και σημείου συνάντησης για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες χωρίς την ανασφάλεια της ανομίας και της παραβατικότητας που είχαν προκαλέσει την ερήμωσή του τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας είναι μοναδική ευκαιρία για να επανέλθει το Πεδίον του Άρεως στη χρήση όλων των πολιτών της Αθήνας.

Δεν βοηθούν όμως προς αυτόν τον σκοπό οι πρόδηλες καθυστερήσεις της Περιφέρειας Αττικής για τη λειτουργία των βασικών υποδομών του.

Επισημαίνουμε χαρακτηριστικά:

Την αδυναμία λειτουργίας του φωτισμού (πολλά φώτα ανάβουν το πρωί και σβήνουν το βράδυ και άλλα δεν ανάβουν ποτέ).

Τα σπασμένα μάρμαρα στις διαδρομές του Πάρκου που αποτελούν παγίδες ατυχημάτων για παιδιά, ηλικιωμένους και αθλούμενους.

Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η επισκευή της παιδικής χαράς των νηπίων.

Δεν έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή της παιδικής χαράς εφήβων (η οποία, είχατε υποσχεθεί, ότι θα ήταν προσβάσιμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες).

Το κεντρικό σιντριβάνι παραμένει κατεστραμμένο.

Η Υδάτινη Διαδρομή παραμένει ένα έλος, εκτροφείο κουνουπιών, καθώς δεν λειτουργεί η ανακύκλωση.

Ο Ροδώνας παραμένει άνυδρος και εγκαταλελειμμένος.

Οι περισσότερες τουαλέτες του Πάρκου είναι εκτός λειτουργίας.

Τα κιόσκια της Γαρδένιας είναι ακόμα εκτός λειτουργίας.

Το στέγαστρο για τους συνταξιούχους («ταβλαδόρους») παραμένει κατεστραμμένο.

Παρατηρείται απόπειρα όρθωσης τείχους γύρω από το αναψυκτήριο «Άλσος Οικονομίδη» με την τοποθέτηση σιδερένιων πάνελ με… πλαστικά φυτά. (Έχει δώσει η Περιφέρεια Αττικής άδεια για την αποκοπή του «Άλσους» από το Πεδίον του Άρεως;)

Η καθαριότητα περιορίζεται στις βασικές διαδρομές και όχι στα παρτέρια που φέρουν σκουπίδια ετών.

Η ελλιπής φροντίδα του πρασίνου οδηγεί στον μαρασμό δέντρων και θάμνων.

Τώρα που πραγματικά υπάρχει προστασία του χώρου από βανδαλισμούς, θεωρούμε αυτονόητη την κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής ώστε να καταστεί εφικτή η ουσιαστική επανοικειοποίηση του Πεδίου του Άρεως.

Θα ήταν εγκληματικό να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Μετά τιμής,

«Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεδίου του Άρεως».

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: