Πρόεδρος (ξανά) δια βοής ο Τσεφερίν

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει πως εξελίχθηκε το 43ο Κογκρέσο της ΟΥΕΦΑ που βρήκε μεγάλο νικητή- ξανά- τον Σλοβένο, Αλεκσάντερ Τσεφερίν, καθώς και τα θέματα που έχει μπροστά του ενόψει του 2024 και προπαντός του Super Champions…

O Σλοβένος, Αλεκσάντερ Τσεφερίν όπως ήταν αναμενόμενο επανεξελέγη πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, αλλά αυτή τη φορά για διάστημα 4 ετών. Μία ολόκληρη θητεία δηλαδή, καθώς το προηγούμενο ήταν μόλις 2,5 έτη, το εναπομείναν διάστημα του Μισέλ Πλατινί, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από την θέση του.

Στο 43ο λοιπόν Κογκρέσο που διεξήχθη στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο Cavalieri της «Αιώνιας Πόλης» o Σλοβένος δικηγόρος, Τσεφερίν δια βοής – καθώς δεν υπήρχε και έτερον δέος- ανακηρύχθηκε ξανά πρόεδρος της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας.

Ο κ. Τσεφερίν τόνισε στην ομιλία του μεταξύ άλλων ότι «αναγνωρίζει πως στο μικρό διάστημα της θητείας του διέπραξε λάθη, αλλά βεβαίως δεν υπάρχει πολιτικός που να μην το έχει κάνει» πρόσθεσε μάλιστα:  Ωστόσο η ΟΥΕΦΑ είναι διαφορετική από τότε που εκλέχθηκα το 2016.»

Ο «ισχυρός άνδρας» της ΟΥΕΦΑ εξέπληξε τους πάντες με την αμεσότητα που επέδειξε μόλις επανεξελέγη στον προεδρικό θώκο. Δεν άφησε ούτε στιγμή να περάσει. Ξεκαθάρισε την θέση της ΟΥΕΦΑ, επέκρινε την ΦΙΦΑ για την  στάση της (τελευταία πρέπει να ειπωθεί πως οι σχέσεις των δύο αρχών δεν είναι και οι καλύτερες…). Υποσχέθηκε  για μία ακόμη φορά πως δεν πρόκειται   Super League  υπάρξει ποτέ, τόνισε πως άπαντες είναι πλέον κατά του ρατσισμού και το έχουν αντιληφθεί πλήρως όλοι οι σύλλογοι, ενώ παραδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρξει μία καλύτερη διευθέτηση του οικονομικού απέναντι στην Ευρωπαική Ένωση λιγκών (ζητούν μία καλύτερη αναδιανομή των χρημάτων που να φτάνει έως το 20%, αλλά βεβαίως αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ…).

Ακολούθως ο κ. Τσεφερίν ευχαρίστησε την συζυγό του, Μπάρμπαρα καθώς και τις τρεις κόρες του (Ανα, Νέζα, Νίνα) για την υπομονή τους απέναντι του , καθώς απουσιάζει πολύ καιρό από κοντά τους.

Ο 51χρονος δικηγόρος από την Λιουμπλιάνα, κάτοχος μαύρης ζώνης, αναφέρθηκε και στον ομολογό του, Τζιάνι Ινφαντίνο τον πλέον ισχυρό άνθρωπο στο χώρο του ποδοσφαίρου:

 «Υπήρξαν πρόσφατα εντάσεις, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα. Ο Σεβασμός σημαίνει να συνεργαζόμαστε αλλά ταυτόχρονα να λέμε πότε δεν συμφωνούμε. Συχνά είναι αυτοί που  λένε πάντα ναι για να οδηγήσουν τους ηγέτες στην καταστροφή. Αυτός φυσικά που εκθέτει την διαφωνία του  με μέτρο και εποικοδομητικό τρόπο μπορεί να αποτρέψει τα λάθη».

Φυσικά εδώ μιλάμε για τις δύο νέες διοργανώσεις που θέλει να ξεκινήσει ο κ. Ινφαντίνο , το Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων και το Παγκόσμιο Κύπελλο Εθνών.

                                         Άνοιξε παράθυρο…

Ο κ. Τσεφερίν είπε γι αυτά τα δύο:» Μιλάμε για δύο διοργανώσεις και ελπίζουμε η ΦΙΦΑ να ακούσει την άποψή μας. Αλλά είμαι λίγο πιο αισιόδοξος απ ότι στο παρελθόν». Άφησε δηλαδή ένα παράθυρο ανοιχτό κάτι που εξέπληξε και τους  συνεργάτες του!

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ: Ανένδοτος όπως και στις Βρυξέλλες στην συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Ιγκόρ Νάβρατσιτς και τον ομολογό του, ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι εμφανίσθηκε για μία ακόμη φορά,  όσον αφορά την πιθανότητα δημιουργίας ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑΣ. Μάλιστα μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη,  είχε ήδη υπογραφεί με την ECA (Ευρωπαική ομοσπονδία Συλλόγων, που προίσταται ο Αντρέα Ανιέλι) ένα νέο «Μνημόνιο Κατανόησης» και δεν πρόκειται να υπάρξει ΠΟΤΈ δημιουργία ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑΣ.

Αποκάλυψε μάλιστα ο κ.Τσεφερίν ότι μετά την πρώτη του εκλογή τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Αθήνα, ορισμένοι σύλλογοι της ελίτ σχεδίαζαν να διαχωρίσουν την θέση τους από την ΟΥΕΦΑ: « Τους είπα ότι αν φύγουν θα γίνουν μεγάλοι…μόνο στο παρελθόν. Πιστέψτε με και δεν θα το μετανοιώσετε, ήταν τα λόγια μου».

Τώρα ο κ. Τσεφερίν ορκίζεται:»Με εμένα και τον Ανιέλι δεν θα υπάρξει ποτέ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ. Είμαστε μία φωνή.»

Ακόμη κι αν η πραγματική αποστολή θα είναι να σχεδιάσουν από κοινού το ΣΟΥΠΕΡ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ( Superchampions)  από το 2024.

Στο τετράδιο των προτάσεων του κ. Τσεφερίν τώρα είναι το NATIONS LEAGUE  (  να έχει δηλαδή  μία ανάλογη  επιτυχία  εξίσου σημαντική με το Ευρώ»). Φυσικά ευελπιστεί το 2030 να έρθει ξανά το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ευρώπη» μετά την έκτακτη  έκδοση που είχε στην Ρωσία». Πρέπει επίσης να υπάρξει αύξηση της  αλληλεγγύης (εδώ μάλλον θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση με την Ενωση Ευρωπαικών Λιγκών που ζητά αύξηση κατά 20% των διανεμομένων κερδών στις μικρομεσαίες ομάδες). Τη δημιουργία ενός νέου ημερολογίου και βεβαίως καλύτερη βελτίωση  του λεγόμενου Δημοσιονομικού Κανονισμού…

 Πάντα ο κ. Τσεφερίν  επαναλαμβάνει ότι ο μεγάλος στόχος του  είναι η ανταγωνιστικότητα της διοργάνωσης (εννοώντας φυσικά το Τσάμπιονς λιγκ)  όπου σήμερα υπάρχουν ομάδες με δύο ισχυρές ενδεκάδες και άλλες αδύναμες:

                                                Το 1% κατέχει το 50% του πλούτου οπότε…

 «Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, το πρόβλημα ήταν πάντα εκεί: το 1956 η Ρεάλ κέρδισε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, και το συνέχισε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όποιος σκέφτεται ότι όλα μπορούν να αλλάξουν με το μαγικό ραβδί είναι ένας τσαρλατάνος , σε έναν πλανήτη όπου το 1% κατέχει το 50% του πλούτου ».

  Όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα, όπως οι διαρροές στο χώρο του ποδοσφαίρου για  τις καταγγελίες περί παρατυπιών στην Μάντσεστερ Σίτυ και την Παρί Σεν Ζερμέν : «Υπάρχει μια επιτροπή που ερευνά για όλους, όχι μόνο για την Παρί Σεν Ζερμέν και την Μάντσεστερ Σίτυ . Και αν διαπιστώσουν κάτι θα  υπάρξουν κυρώσεις.»

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ- ΙΤΑΛΙΑ: Το άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ο ρατσισμός. Στην Ιταλία, μια συμπαθητική ομάδα ηλιθίων  ανάγκασε πρόσφατα την ομοσπονδία να ενισχύσει τα μέτρα. Ο κ.Τσεφερίν συνεχάρη την Ιταλική ομοσπονδία για την πρωτοβουλία της :

 «Οι πρωτοβουλίες του νέο πρόεδρου Γκράβινα αξίζουν  στήριξη. Προς τον πρόεδρο λέω: «Μην ακούτε την κριτική, η UEFA είναι μαζί σας». Και προσθέτει:

 Ανησυχώ για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, αλλά και για τις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών που φαίνεται να πηγαίνουν προς μια διαφορετική κατεύθυνση και να μην καταπολεμούν τον ρατσισμό ».

Η έμμεση αναφορά στις θέσεις του Σαλβίνι  στην Ιταλία είναι αναπόφευκτη, παρόλο που ο κ. Τσεφερίν  βιαστικά εξηγεί ότι «δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένες καταστάσεις».

 Δεν διαμαρτύρονται σύλλογοι . Η πιο πρόσφατη ομοβροντία είναι για συλλόγους  που έχουν μουρμουρίσει  για το Var στο Champions League. Ωστόσο  στη συνάντηση που είχε κανονίσει για τον λόγο αυτό στην Φρανκφούρτη μαζί με τον αρχιδιαιτητή, Ρομπέρτο Ροσέτι δεν έδωσαν το παρόν τους , ώστε να τους πείσει για το εν λόγω θέμα :

 «Υπήρχαν πέντε από αυτούς, ο Αλέγκρι, ο Ντικ Φραντσέσκο , και στη συνέχεια οη Λιόν, η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Σάλκιε .  Δεδομένου ότι αγωνιζόταν η  Λίβερπουλ, απουσίσαν 10  τεχνικοί.

«Δεν είναι μόνο ζήτημα σεβασμού: πάνω απ ‘όλα, θα έχουν λίγους λόγους να διαμαρτύρονται». Μεταξύ αυτών που απουσίαζαν ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Σίτυ, η Μπαρσελόνα, η Μπάγερν και η Παρί Σεν Ζερμέν ..»

                          Ο Σερβέτ Γιαρντιμτσί

Ο Σερβέτ Γιαρντιμτσί ,  Τούρκος επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος της Τουρκικής ομοσπονδίας  Ποδοσφαίρου, αναφερόμενος στη νίκη του Τσεφερίν τόνισε: «Εισήγαγε μια διαφάνεια, μια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση, και η UEFA πάει προς τη σωστή κατεύθυνση οδηγώντας το  ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Επίσης ενοποίησε τις ομάδες, τις  ομοσπονδίες και τις ενώσεις, την ίδια στιγμή, η αλληλεγγύη είναι επίσης σημαντική. » Ο σεβασμός για τον Δημοσιονομικό κανονισμό (το Financial  fair play ) που φέρεται να έχει το δικό του ανεξάρτητο όργανο της UEFA και έμπειρα μέλη των επιτροπών.”

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Ουγγαρίας , επιχειρηματίας- τραπεζίτης (OTP Bank) , Σάντος Τσάνι  ο οποίος εξελέγη  μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, δήλωσε:

«Το 2016  το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν  σε κακή κατάσταση και νομίζω ότι ο Τσεφερίν  κατάφερε να ενοποιήσει τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης , γενικά όλα τα τμήματα του ποδοσφαίρου Αυτός είναι ο λόγος για την επιτυχία -.. και ότι η UEFA είναι πιο  σύγχρονη και η καλύτερα ελεγχόμενη συνομοσπονδία στον κόσμο. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχει επανεκλεγεί.  Ξέρω ότι είναι πολύ σωστή, απλή και ηθική ενέργεια. Πραγματικά σε δύο έτη και έξι μήνες έχει κερδίσει τη συμπάθεια όλων και το  αναγνωρίζουν επειδή πραγματικά άξιζε. Δεν  είναι έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος » δήλωσε ο πλουσιότερος άνθρωπος  της Ουγγαρίας.

                                            Η Εκτελεστική επιτροπή

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για να συμπληρωθεί η Εκτελεστικής επιτροπή που πλέον αποκαλείται επιτροπή Στρατηγικής! Στο παρασκήνιο, υπήρξαν πολλές ομάδες πίεσης τις τελευταίες μέρες. Όμως δεν υπήρξαν μεγάλες εκπλήξεις: Εξαφανίσθηκαν οι  Βούλγαροι και Βόσνιοι υποψήφιοι Μιχαϊλόφ και Μπέκτις.

Στις ψήφους κυριάρχησε ο Ούγγρος πρόεδρος της ομοσπονδίας του, Σάντορ Τσάρνι με 49. Ακολούθησαν ο Ισπανός, Λουίς Ρομπιάλες με 47 ψήφους. Ο Κροάτης, Νταβόρ Σούκερ επίσης με 47. Ο Πορτογάλος, Φερνάντο Γκόμες με 45. Ο Δανός, Μέλερ- Κρίστενσεν με 40. Ο Αλβανός, Αρμάν Ντούκα με 36 και ο Ουκρανός, Αντρι Παβέλκο με 27.

Μεταξύ των εκλεγμένων μελών της Εκτελεστικής είναι και ο  πρόεδρος της  Παρί Σεν Ζερμέν, Νάσερ Αλ Κελαίφι (πήρε την θέση του Ιβαν Γκαζίδη ο οποίος ανέλαβε Εκτελεστικός διευθυντής της Άρσεναλ) , οπότε ο Καταριανός προτάθηκε από τα μέλη της ECA (Ευρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων) ως εκπρόσωπός τους, μαζί με τον πρόεδρο, Αντρέα Ανιέλι. Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει το θέμα αυτό, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σχετικά με την χρηματοοικονομική έκθεση FairPlay.  Kαθώς αν  τυχόν υπάρχουν  κυρώσεις στο ποδόσφαιρο αυτές αποφασίζονται από το Ανεξάρτητο σώμα.

Το επόμενο (44ο) Κογκρέσο της ΟΥΕΦΑ θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ στις 3 Μαρτίου 2020.

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: