24 ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Ο Μάνος Σταραμόπουλος παρουσιάζει το διευρυμένο Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων που ξεκινά πιλοτικά το 2021 και αποτελεί μεγάλη νίκη του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Η μεγάλη μέρα φτάνει. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου , στο πανέμορφο Μαιάμι που διεξάγεται το Κογκρέσο της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, τα μέλη του  Συμβουλίου της FIFA (πρώην Εκτελεστική επιτροπή)  θα κληθούν  να εγκρίνουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα , για ένα διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με την συμμετοχή  24 ομάδων , που θα ξεκινήσει την πορεία από τον Ιούνιο -Ιούλιο του 2021 και θα διεξάγεται κάθε 4 χρόνια. Αρχικά σε κάποια στιγμή εδώ και λίγους μήνες ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο είχε δηλώσει πως επιθυμεί να το κάνει ετήσιο, αλλά προφανώς μετά από έντονες πιέσεις που δέχθηκε από την UEFA , το άφησε…

Τοι παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων δεν είναι κάποια νέα διοργάνωση. Είναι η επέκταση του σημερινού ετήσιου τουρνουά που γίνεται με 7 ομάδες, τις πρωταθλήτριες των Συνομοσπονδιών της Παγκόσμιας ομοσπονδίας συν μία την οικοδέσποινα.

Όμως ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο θέλοντας να δώσει νέο ενδιαφέρον και φυσικά να μοιράσει περισσότερα χρήματα στους συλλόγους, προχωρά στην αναθεώρηση της σημερινής του μορφής.

Ο «ισχυρός άνδρας» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο να θυμήσουμε πως είχε ενημερώσει ήδη τα μέλη του Συμβουλίου εδώ κι ένα χρόνο, από τον Μάρτιο του 2018, στο Κογκρέσο που είχε πραγματοποιηθεί στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Είχε αναφέρει μάλιστα ότι έχει στα χέρια του προσφορά ύψους 25 δις δολαρίων από επενδυτές, με  επικεφαλής την Ιαπωνική Τράπεζα,  SoftBank  η οποία θα εξασφαλίσει την  χρηματοδότηση για την αναθεώρηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, καθώς επίσης να εισαγάγει κάθε 2 χρόνια ένα  μίνι Παγκόσμιο  Κύπελλο  για εθνικές ομάδες, κάτι αντίστοιχο δηλαδή του Ευρωπαικού  Nations league .

Για το διευρυμένο  Παγκόσμιο κύπελλο ομάδων το πακέτο χρηματοδότησης,  ήταν εγγυημένο να προσφέρει στην FIFA τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για συμφωνία από το 2021 έως το 2033. Τώρα, όμως, η FIFA θέλει απλώς να συμφωνήσει για την ιδέα της αντικατάστασης της σημερινής μορφής του Παγκοσμίου  Κυπέλλου Συλλόγων, αφαιρώντας τη χρηματοδότηση από τις συζητήσεις.

                                        Το διευρυμένο Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων

Το Συμβούλιο της FIFA αναμένεται να  εγκρίνει ένα δοκιμαστικό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ,  24 ομάδων που θα διεξαχθεί από τις 17 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021. Η νέα αυτή διοργάνωση αναμένεται να αντικαταστήσει το υπάρχον  Κύπελλο Συνομοσπονδιών, που διεξάγεται ένα χρόνο πριν την τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου, στην ίδια χώρα που θα φιλοξενήσει και το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τουρνουά, ως μία πρόβα τζενεράλε για να δοκιμασθούν τα νέα γήπεδα και να διορθωθούν τυχόν λάθη.

Μια ομάδα εργασίας της FIFA, με εκπροσώπους των 6ι Συνομοσπονδιών, έχει αξιολογήσει τα σχέδια για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων  από τον Νοέμβριο. Η έκθεση της ομάδας εργασίας ανέφερε ότι 5  από τις 6  Συνομοσπονδίες υποστήριξαν το πιλοτικό πρόγραμμα των 24 ομάδων το 2021.

Αρχικά η  FIFA ήθελε 12 ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά η UEFA, η οποία βλέπει τη διοργάνωση ως μία καθαρά απειλή για το δικό της  ChampionsLeague, επέμεινε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο 8 .

Στην πρώτη αυτή διευρυμένη διοργάνωση , η Νότιος  Αμερική θα έχει 6 ομάδες   – μία με βάση τις προηγούμενες εμφανίσεις και διακρίσεις τους.  Τρεις   θα προέρχονται από την  Αφρική, την Ασία και την  CONCACAF, η οποία αντιπροσωπεύει τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Η Ωκεανία θα έχει 1  εκπρόσωπο.

Οι Συνομοσπονδίες θα αποφασίσουν για τον τρόπο πρόκρισης των ομάδων, ενώ έως τώρα κάθε πρωταθλήτρια της Ηπείρου της προκρινόταν απευθείας στην τελική φάση, που διεξάγεται στο Αμπού Ντάμπι (κάθε Δεκέμβριο)

Η νέα διοργάνωση θα ξεκινήσει με 8 ομίλους των 3 ομάδων , με τους νικητές να προχωρούν στα  προημιτελικά.  Οι ομάδες θα παίζουν δύο έως πέντε αγώνες για μέγιστο διάστημα 18 ημερών.

                                               Η αντίδραση της UEFA

Έως τώρα τη μεγαλύτερη αντίδραση την είχε εκφράσει η UEFA . Η Ευρωπαική Συνομοσπονδία δια μέσω του προέδρου της, Αλεκσάντερ Τσεφερίν είχε αναφέρει στο 43ο Κογκρέσο της, στην Ρώμη, τον Φεβρουάριο φέτος.

«Η θέση της UEFA ήταν ότι οποιαδήποτε τεχνική συζήτηση σχετικά με ένα νέο μορφότυπο και ημερολόγιο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ης FIFA θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο αφού συμφωνηθεί ένα νέο συντονισμένο διεθνές ημερολόγιο μετά το 2024″.

Άφηνε δηλαδή κι εκεί ένα ανοιχτό παράθυρο ο κ. Τσεφερίν…

Σύμφωνα με τη FIFA, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα προκαλέσει «προβλέψιμες εντάσεις με τους συλλόγους τους» επειδή το Παγκόσμιο Κύπελλο των Εθνών και το Gold Cup του CONCACAF θα  μετακινηθούν προς  τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προκαλώντας σοβαρές παρεμβολές σε κρίσιμους αγώνες  πέραν των εσωτερικών τους πρωταθλημάτων..»

Η Παγκόσμια ομοσπονδία σημείωσε επίσης τις διαμαρτυρίες της UEFA  για την «αδιάκοπη σειρά των επίσημων γεγονότων τον Ιούνιο / Ιούλιο που θα στερήσει από τους ποδοσφαιριστές από ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα ανάπαυσης , μεταξύ του  Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.»

«Όλα αυτά τα σημεία ελήφθησαν υπόψη από την  FIFA και αφού εξετάσθηκαν ενδελεχώς και από τα άλλα μέλη της ομάδας Εργασίας, που θεώρησαν ότι ήταν εφικτό να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου του 2021, το θέμα θα προχωρήσει.

Η FIFA πιστεύει ότι το προτεινόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 24 ομάδες θα «προωθήσει και θα αναπτύξει το  ποδόσφαιρο προς όφελος όλων των Συνομοσπονδιών, ομοσπονδιών , πρωταθλημάτων, συλλόγων και φιλάθλων «.

Η Νότια Αμερική ήταν και είναι πρόθυμη να διατηρηθεί το Δεκέμβριο ένα  ετήσιο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων,  με τον αριθμό των φιναλίστ να διπλασιάζεται σε 14, αλλά η FIFA κατέληξε ότι «αυτό θα επηρέαζε τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε ένα επιπλέον Σαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με την έρευνα της FIFA που διανεμήθηκε στο Συμβούλιο, το 57% των μελών θα προτιμούσε μια 2ετή διοργάνωση.  Επίσης  το 60% υποστήριξε να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο με  24 ομάδες και πάνω από το 90% συμφώνησε ότι ήταν απαραίτητη μια αναμόρφωση.

Η τελική έκθεση της ομάδας Εργασίας της FIFA  θεωρεί ότι έχει πραγματοποιηθεί διεξοδική διαβούλευση σχετικά με τα αθλητικά θέματα ενός ανανεωμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων μεταξύ όλων των σχετικών ενδιαφερομένων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.  «Η ομάδα Εργασίας είναι επίσης της γνώμης ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν σαφείς απόψεις σχετικά με τις διάφορες μορφές».

Ο κ. Ινφαντίνο ήθελε το  Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων – και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Εθνών Global Nations League  – να διεξαχθεί ως κοινοπραξία με τους επενδυτές, με τη FIFA να κατέχει ποσοστό toy 51%. Όμως ο ομόλογός του,  Πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν , δήλωσε ότι η διοργάνωση «είναι ένας δρόμος προς τον Σούπερ Λίγκα» – με ελίτ συλλόγους που ξεφεύγουν από τα εθνικά πρωταθλήματα – εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για τη συμμετοχή των εξωτερικών επενδυτών…» Και εκεί το θέμα κάπου κόλλησε. Ειδικά για το δεύτερο, το Παγκόσμιο κύπελλο Εθνών (Global Nations league) μέχρι νεωτέρας…

Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Nations League (Κύπελλο Εθνών) είχε σχεδιαστεί την εποχή που ο κ. Ινφαντίνο ήταν γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, πριν το 2016 εκλεγεί πρόεδρος της FIFA

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: