Το μέλλον κρίνεται στην Μαδρίτη

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει τι πρόκειται να συμβεί στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών των Ευρωπαικών λιγκών, στην Μαδρίτη,

Όλα τα μάτια του φίλαθλου κόσμου είναι στραμμένα στην Μαδρίτη, στη συνάντηση των μελών της Ευρωπαικής Λίγκας, όπου θα κρίνει κατά πολύ, το μέλλον του ποδοσφαίρου της Ηπείρου μας για το 2024 και μετά…

Και λέμε από το 2024 και μετά, καθώς  διακυβεύεται το μέλλον όχι μόνο του SuperChampions league που θα είναι η βελτιωμένη έκδοση του σημερινού Champions league, αλλά γενικότερα του Ευρωπαικού ποδοσφαίρο. Αφού οι έως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν σε αλλαγή δομής, φόρμουλας, λίστες πρόσβασης, ημερολόγιο, οικονομικά έπαθλα, τα πάντα. Θα ανανεωθούν, θα αλλάξουν, ίσως και να διαστρεβλωθούν. Κατά συνέπεια διακυβεύεται επίσης,  το μέλλον των εθνικών πρωταθλημάτων που κινδυνεύουν να συνθλιβούν από το νέο SuperChampions, ειδικά αν γίνει πραγματικότητα η επιθυμία του ιδιοκτήτη της Γιουβέντους (μέλους της Εκτελεστικής επιτροπής της UEFA) και πρόεδρου της ECA (Ευρωπαική Ομοσπονδία συλλόγων) Αντρέα Ανιέλι για διεξαγωγή των αγώνων το Σαββατοκύριακο!

Λογικό , λογικότατο είναι λοιπόν,  η Ένωση Ευρωπαικών Λιγκών (EPFL)  στην οποία προίσταται ο Σουηδός- πρώην Εκτελεστικός διευθυντής της UEFA), Λάρς –Κρίστερ Όλσον να έχει καλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση (η δεύτερη είναι, καθώς η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί σχεδόν πριν ένα μήνα 5/4  στην Λισσαβώνα, παρόντος και του πρώην προέδρου της Ελληνικής Σούπερ Λιγκ, Βαγγέλη Μπαταγιάννη), αυτή τη φορά στην Ισπανική πρωτεύουσα. Να αναλυθεί, να μελετηθεί ενδελεχώς το σοβαρότατο αυτό θέμα που έχει προκαλέσει – και δικαίως- πανικό στα εθνικά πρωταθλήματα.

Στην Έκτακτη αυτή Γενική Συνέλευση θα δώσουν το παρόν τους οι επικεφαλής των Λιγκών (γύρω στους 30) αναμεσά τους και ο  νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, Μηνάς Λυσάνδρου,  καθώς και εκπρόσωποι από περίπου 200 συλλόγους. Από την πλευρά της Ιταλίας μάλιστα,  θα δώσουν το παρόν τους ακόμη και εκπρόσωποι από συλλόγους της Β’ κατηγορίας, για να αντιληφθεί κάποιος,  πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι παράγοντές τους το εν λόγω επίμαχο θέμα!

 Όλοι τους θεωρείται βέβαιο- εκτός πιθανότατα του Αντρέα Ανιέλι που ως πρόεδρος της ECA αλλά και της πρωταθλήτριας, Ιταλίας Γιουβέντους θα είναι εκεί- θα εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους, στην πιθανή αλλαγή διεξαγωγής των αγώνων του SuperChampionsleague από Τρίτη,  Τετάρτη που είναι τώρα, σε Σαββατοκύριακο. Μάλιστα είναι αποφασισμένοι στην απευκτέα περίπτωση που το αποδεχθεί και η UEFA (αυτή θα είναι η τελική αποδέκτης κι αυτή φυσικά που αποφασίζει) να ξεκινήσουν δικαστικούς αγώνες και να προσφύγουν  αν χρειασθεί ακόμη και στο Ανώτατο Ευρωπαικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αντρέα Ανιέλι – δείχνει πως κάποια στιγμή θέλει να πάρει τα «ηνία» στο Ευρωπαικό ποδόσφαιρο- κάλεσε τους συλλόγους να μην στείλουν εκπροσώπους τους στην συνάντηση της Μαδρίτης.!

Και όπως καταλαβαίνει κανείς αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη αντίδραση , ιδιαίτερα από τις ομάδες της χώρας του.

                                                  Ανυποχώρητη η EPFL

Η Ευρωπαική Ένωση Λιγκών δείχνει ανυποχώρητη να υπάρξουν αλλαγές ή καινοτομίες για άλλους σε βασικούς άξονες των Ευρωπαικών πρωταθλημάτων. Υπάρχει ο φόβος ότι το ποδόσφαιρο του μέλλοντος έχει σχεδιασθεί ή συνεχίζει να σχεδιάζεται μόνο για τους μεγάλους και πλούσιους συλλόγους. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση λοιπόν θεωρήθηκε απαραίτητη για τα μέλη της και όχι μόνο. Εκείνη που έδειξε ότι δεν εκτίμησε, τουλάχιστον έως τώρα σοβαρά την όλη κατάσταση, δείχνει να είναι η ίδια η UEFA που θα έπρεπε να έχει πάρει θέση.

                                            Οι αλλαγές από το 2021

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ:  Οι αλλαγές ως γνωστόν πραγματοποιούνται  κάθε τρία χρόνια. Ο τρέχων κύκλος – ο κύκλος «4Χ4», δηλαδή 4 θέσεις στις ομάδες για τα 4 κορυφαία πρωταθλήματα – θα λήξει το 2021. Ο νέος κύκλος θα ξεκινήσει το 2021-24, ο οποίος δεν περιλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές,  αλλά την εισαγωγή ενός τρίτου κυπέλλου που θα λέγαμε ότι  το  «Κωδικό του  όνομα είναι : Europa League 2″.

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων: από τις  80 ομάδες  (32 πρωταθλητές, 48 Europa league )  να ανέβει στις  96 (τρεις διοργανώσεις  32 ομάδες ανά διοργάνωση ).

 Η τριμερής διαίρεση, που σε όλους  αρέσει, φαίνεται να δηλώνει την πιθανή επανάσταση από το 2024, όπου θα μπορούσαν να παρουσιασθούν πιο σημαντικά νέα: θέσεις που είναι κατά κάποιο τρόπο «σταθερές», προωθήσεις και υποβιβασμοί,  οι μεγαλύτερες ομάδες να συμμετέχουν και να διεξάγονται αγώνες τα  Σαββατοκύριακα.

 Κάτι που δεν είναι όλοι πρόθυμοι να το αποδεχθούν .

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ UEFAECA :  Εδώ είναι το ευαίσθητο  σημείο. Υπάρχει ένα έργο – λίγο ασαφές  που δεν έχει φροντίσει κυρίως η UEFA να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και λεπτομέρειες . Θα έχουμε δηλαδή:

 1) Ένα Champions league (ή όπως αλλιώς θα λέγεται)  πάντα με 32 ομάδες, αλλά χωρισμένο σε 4 ομίλους των 8 ομάδων ο καθένας.

2) Αύξηση  των αγώνων, από το μέγιστο των 13 επί του παρόντος ίσως φτάσουμε στους 21.

 3) Αλλαγή των  λιστών  πρόσβασης, με συνδυασμό των ομάδων που έχουν πετύχει στα εθνικά τους πρωταθλήματα (ανάλογα την γενική του κατάταξη )  και των συλλόγων που πιθανότατα θα έχουν να επιδείξουν παλαιότερες επιτυχίες τους .

 4) ένα σύστημα προώθησης και υποβιβασμού  μεταξύ των τριών διοργανώσεων.

5) κάποια παιχνίδια για το Σαββατοκύριακο (ημιτελικά και τελικό Σάββατο και Κυριακή σε διαφορετικές ημερομηνίες ).

                                                   ΟΧΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΛΙΓΚΕΣ

Οι Λίγκες αντιδρούν σε αρκετά από αυτά:

1)      Είσοδο στα κύπελλα μόνο μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων

2)      Αγώνες μόνο Τρίτη και Τετάρτη, ώστε το Σαββατοκύριακο να διεξάγονται αγώνες πρωταθλημάτων

3)       Ένα νέο σύστημα διανομής των συμπαγών κερδών ακόμη και σε εκείνους που δεν πληρούν τις προυποθέσεις να αγωνίζονται στα Ευρωπαικά κύπελλα.

4)      Αύξηση των διανεμόμενων χρημάτων σε όλες τις διοργανώσεις , συγκριτικά  με αυτά που θα εισπράττουν οι ομάδες στο SuperChampions League.

Το διήμερο λοιπόν στην πανέμορφη Μαδρίτη , την 3η μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαικής Ένωσης, μετά το Λονδίνο και το Παρίσι,με την αποκατεστημένη Λυρική Σκηνή, το πάρκο Μπουέν Ρετίρο, την εθνική της Βιβλιοθήκη, το Χρυσό Τρίγωνο της Τέχνης και τα τρία μουσεία τέχνης, θα δοθεί μία μεγάλη μάχη, που πιθανότατα θα κρίνει το μέλλον του ποδοσφαίρου της Ηπείρου μας, σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο….

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: