Αντιδράσεις για Ανιέλι και απειλή απεργίας

Οι αντιδράσεις των Λιγκών της Ευρώπης στα σχέδια του Αντρέα Ανιέλι, αυξάνονται και μάλιστα απειλούν ακόμη και με γενική απεργία όπως αποκαλύπτει ο Μάνος Σταραμόπουλος

«Αν η UEFA και η ECA (Ευρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων)  δεν αποδέχονται τα αιτήματά μας, θα δημιουργηθεί πιθανώς ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ των εθνικών πρωταθλημάτων με σοβαρές συνέπειες και θα φτάσει ακόμη και στην απεργία». Δήλωσε χαρακτηριστικά ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Serie A, Λουίτζι Ντε Σιέρβο, μιλώντας πρόσφατα  στα μικρόφωνα του Radio Anchio Sport  σχετικά με την πιθανή μεταρρύθμιση του Champions League από το  2024.

Και συνέχισε:  «Ελπίζω ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να τροποποιηθεί, διότι διαφορετικά θα μπορεί να φτάσουμε σε μια  σύγκρουση που μπορεί να πλήξει σοβαρά  το ποδόσφαιρο. Κανείς δεν αντιτίθεται στις αλλαγές, αλλά η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση δεν μας επιτρέπει να δούμε ένα ειρηνικό μέλλον για τη μοίρα των μεγάλων πρωταθλημάτων, που θα έβλεπαν όχι μόνο τα μειωμένα έσοδα αλλά σχεδόν τα μισά,» εξηγεί ο Ντε Σιέρβο .

 Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της  Serie A, τα εθνικά πρωταθλήματα θα «προορίζονται για παιχνίδια  έλλειψης  σημασίας, καθώς θα τους στερούν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Τα περισσότερα από τα παιχνίδια δεν θα έχουν αθλητική σημασία και θα είναι λιγότερο συναφή από ένα εθνικό κύπελλο».

Ο Ντε Σιέρβο  διευκρινίζει στη συνέχεια ότι «τουλάχιστον μέχρι το 2027 τα Σαββατοκύριακα δεν θα αγγιχτούν, αλλά είναι σαφές ότι αντιπροσωπεύει μεγάλο φόβο» προσθέτοντας ότι «πρόκειται  μάχη για χρήματα, για τηλεοπτικά δικαιώματα. Τα κύρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να έχουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών «. Ακόμα και μέσα στην έδρα μας υπάρχουν δύο αντίθετες θέσεις, χρειαζόμαστε έναν Μακιαβέλι  για να βρούμε μια περίπλοκη ισορροπία, εμπιστεύομαι την λογική των Τσεφερίν και Ανιέλι» .

 Ο Ντε Σιέρβο  επιμένει γιατί αν δεν ήταν έτσι «για τα εθνικά πρωταθλήματα θα μπορούσε να υπάρξει ένα πλήρες τραύμα» και «θα πρέπει να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο με ισχυρές αποφάσεις». Και δεν είναι τυχαίο που υπενθυμίζει  πως «ο πρόεδρος της Γαλλικής Λίγκας απειλούσε να μην παραχωρήσει άδεια στην Παρί Σεν Ζερμέν αν   προχωρήσει σε αυτό το έργο».

Σύμφωνα πάντα με τον Ντε Σιέρβο , η ενδεχόμενη μεταρρύθμιση των κυπέλλων θα οδηγούσε στην «de facto γέννηση μιας σειράς SerieASerie B και ευρωπαϊκής σειράς C που εξυπηρετούν όχι μόνο σύγχρονα σωματεία, αλλά και τη συμμετοχή μικρότερων ομοσπονδιών, εκείνους που ψηφίζουν στην ΟΥΕΦΑ «.

Ο πρόεδρος της Νάπολι, Ντε Λαουρέντις ήταν εξίσου καθαρός στις απόψεις του : «Αρκετά με τα πρωταθλήματα και τα ευρωπαικά κύπελλα .  «Το Champions League και το Europa League πρέπει να καταργηθούν, εναλλάσσοντάς τα με μία διοργάνωση , χωρισμένη σε 80 ομάδες»

                                    Αρραγές μέτωπο στην Ευρώπη

Το μέτωπο στην Ευρώπη όλο και διευρύνεται και είναι κάθετο στην επιθυμία – πρόταση του Αντρέα Ανιέλι για αγώνες του SuperChampions τα Σαββατοκύριακα από το μεθεπόμενο δηλαδή 3ετές τηλεοπτικό πλάνο που θα ξεκινήσει το 2024.

Το μέτωπο των Ευρωπαικών Λιγκών μεγαλώνει, διευρύνεται κι ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση . Υπάρχει μία μεγάλη κινητοποίηση  εναντίον του SuperChampions  που δεν είναι λίγοι αυτοί,  που θεωρούν πως θα είναι το πρωτάθλημα των πλουσίων. Μια μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία υπάρχουν σύλλογοι ,  πρωταθλήματα και ομοσπονδίες.

 Όλο και πιο πολυάριθμες και συμπαγείς . Ένας άλλος που εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του είναι ο πρόεδρος της  Τορίνο, Ουρμπάνο Κάιρο , ένας από τους πρωτεργάτες  της διαμαρτυρίας, ο οποίος την περιγράφει ως εξής :» Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κίνημα που γεννιέται με έναν πολύ γρήγορο και ισχυρό τρόπο, ο οποίος είναι εντελώς αντίθετος με αυτήν την κακή ιδέα του SuperChampions  για τους πλούσιους που δεν έχει λόγο ύπαρξης».

Σε όλη την Ευρώπη ήδη τηρείται μία σκληρή γραμμή . Οι Λίγκες  αποφάσισαν να αυξήσουν το επίπεδο της μάχης. Τώρα ενάντια στο φάσμα ενός ελιτίστικου ποδοσφαίρου, που βασίζεται περισσότερο στον κύκλο εργασιών παρά στη αθλητική αξία, άρχισαν και μιλούν για μία μεγάλη απεργία.

 Μια απειλή που συγκρατεί προς το παρόν την Ιταλία και την Ισπανία, στην οποία θα πρέπει να προστεθεί αύριο η Γαλλία (έχει συγκαλέσει  έκτακτη συνάντηση της Λιγκ 1) και, σύντομα,το ίδιο θα γίνει σε  Γερμανία και  Αγγλία. Μετά  από ημέρες διακυμάνσεων μεταξύ των προσπαθειών διαμεσολάβησης και πιο ακραίων θέσεων, η Serie A  επέλεξε επίσημα να κρατήσει κι αυτή σκληρή γραμμή, που εκφράστηκε από το στόμα του διευθύνοντος συμβούλου της, Λουίτζι Ντε Σιέρβο .

 «Εάν η UEFA  και η ECA δεν δεχτούν τα αιτήματά μας  πιθανότατα θα δημιουργηθεί  ένα ενωμένο μέτωπο μεταξύ των εθνικών πρωταθλημάτων με σοβαρές συνέπειες, ακόμη και μέχρι την απεργία» τόνισε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισπανικής, Λα Λίγκα, Χαβιέ Τέμπας. Και πρόσθεσε:  «Μια υπόθεση που δεν μπορούμε ακόμη να απορρίψουμε». Ο κ.Τέμπας που είναι από τους πρώτους που εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο επίμαχο αυτό θέμα της πιθανής διεξαγωγής των αγώνων του SuperChampions (από το 2024) Σαββατοκύριακα ,  ζήτησε και πάλι παρέμβαση των πολιτικών:

 «Θέλουμε να πείσουμε τα θεσμικά όργανα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το δρόμο».  Σύμφωνα με τον κ.Τέμπας , ο απώτερος στόχος της  ECA και της UEFA  είναι «να αλλάξει το DNA του Champions League. Τα πρωταθλήματα δεν θα είναι πλέον το μέσο για να προκριθούν οι ομάδες. Θα υπάρχει  πάντα μια ομάδα συλλόγων σταθερή.  Με τους νέους πρωταθλητές, επιπλέον, θα υπάρξουν λιγότερα χρήματα για να μοιραστούν οι σύλλογοι . Μέσα σε 4-5 χρόνια η ανισορροπία θα είναι τεράστια, οι μισθοί των ποδοσφαιριστών  θα επηρεαστούν επίσης ».

                                                 Ο Ντε Σιέρβο

«Τα πρωταθλήματα θα δουν τα έσοδά τους στο μισό», επισημαίνει από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της  Serie A, Ντε Σιέρβο . Όχι μόνο τα λόγια, τα γεγονότα έρχονται επίσης. Το μέτωπο είναι οργανωμένο για κοινές πρωτοβουλίες. Την Πέμπτη, ο Τέμπας θα συμμετάσχει στο συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Λιγκών .

 Στη συνέχεια, μεταξύ της Πέμπτης το απόγευμα και την Παρασκευή, θα συναντήσει μερικούς συλλόγους της Serie A, πιθανώς στη Ρώμη: θα πρέπει να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η  Τορίνο, η  Λάτσιο και η Νάπολι. Ο Τέμπας και οι Ενωση Ευρωπαικών Λιγκών  θέλουν να προετοιμάσουν μια αντίθετη πρόταση για να προσέλθουν στη γενική συνέλευση της ECA (Eυρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων)  στη Μάλτα στις 6 και 7 Ιουνίου.

 Είμαστε Ευρωπαίοι «Δεν είμαστε Αμερικανοί!» Ο Βάσκο Ρόσι  τραγούδησε πριν από 40 χρόνια, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τορίνο,  Κάιρο, μιλώντας στα μικρόφωνα RAI και επανέλαβε την αντίθεσή του στην κίνηση ECA  και UEFA.

 «Θα επηρεάσει αρνητικά την ομορφιά του ποδοσφαίρου, Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κίνημα που γεννιέται ενάντια σε αυτή την ιδέα «συνέχισε ο  Πρόεδρος της  Tορίνο, Ουρμπάνο Κάιρο . «  Δεν αποκλείω καμία υπόθεση, έχουμε επίσης την ιδεολογική πολιτική.

Οι έως τώρα πληροφορίες από την ECA κάνουν λόγο για διαχωρισμό των συλλόγων στο προσεχές μέλλον και κυρίως των πρωταθλητών. Η συνεργασία ECA –  UEFA μιλά για μία ελίτ διοργάνωση με  8 γκρουπς των 4 ομάδων το καθένα. Προβιβασμούς και  υποβιβασμούς , ώστε να δοθεί μία πιο «κλειστή» διάσταση, στο νέο Super Champions. Κάτι φυσικά που  φαίνεται να ικανοποιεί μόνο τους κορυφαίους συλλόγους που ονειρεύονται να συμμετέχουν μόνιμα και να πολλαπλασιάσουν τον κύκλο εργασιών τους .

Στην πρόσφατη Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Μαδρίτη οι επικεφαλής των λιγκών της Ευρώπης καθώς και εκπρόσωποι από 200 συλλόγους φώναξαν με μία φωνή  «όχι» στην UEFA  κάτι που το επανέλαβαν και στη  συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, 8 Μαίου στη Νιόν με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντερ Τσεφερίν.

Το ένα μετά το άλλο τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Ευρώπης εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.

                                                Νέα Εκτακτη Συνέλευση στην Βουδαπέστη

 Τη Τετάρτη 15 Μαίου υπάρχει η συνέλευση των γερμανικών συλλόγων.  Παράλληλα την Παρασκευή στην Βουδαπέστη θα πραγματοποιηθεί νέα Έκτακτη Συνέλευση των Λιγκών όπου ο πρόεδρος της Πολωνικής, ομοσπονδίας και παλιός διεθνής σούπερ σταρ, Ζμπίγκνιου Μπόνιεκ τόνισε χαρακτηριστικά:

 «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το μετασχηματισμό, Η  πρόσβαση στο Champions League  πρέπει να συνεχισθεί  να γίνεται μέσω των πρωταθλημάτων . Άλλο να αλλάξει μορφή κι άλλο να υπάρξει επανάσταση.Ο άλλοτε επιθετικός των Γιουβέντους και Ρόμα πρόσθεσε:

«Ελπίζω ότι οι άνθρωποι που έχουν ισχύ  δεν θα επιτρέψουν  αυτή τη μεταμόρφωση να γίνει εφικτή από το 2024. Ο σκοπός των μεγάλων συλλόγων  είναι να κερδίζουν πάντα περισσότερα χρήματα για να πληρώσουν τους ,μεγάλους ποδοσφαιριστές . Αν δεν υπάρξει φρένο, δεν πάμε καλά. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για το Champions League, αλλά και για ένα πρωτάθλημα των 32 ομάδων του  Europa League και ένα Europa League 2 με 64 ομάδες  για τις λιγότερο σημαντικές χώρες ».

 Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η Συνέλευση στην Βουδαπέστη είχε προγραμματισθεί από καιρό πριν αλλά με άλλα θέματα στην ατζέντα. Αρχικά ήταν να συζητηθούν οι νέες διοργανώσεις της ΦΙΦΑ (Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων που ξεκινά από το 2021) καθώς και το νέο Παγκόσμιο κύπελλο Εθνών που προετοιμάζεται αλλά και πιθανή αύξηση των ομάδων από το προσεχές Παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ το 2022. Ωστόσο οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Ευρώπη , ειδικά από τις προτάσεις- επιθυμία του Αντρέα Ανιέλι άλλαξε όλη την ατζέντα.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, τα πράγματα στενεύουν και πρέπει να πάρει επίσημη θέση και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν ο οποίος έως τώρα κρατά αποστάσεις κι αυτό δεν φαίνεται να αρέσει σε κανέναν…

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: