Εκτός Ευρώπης η Μάντσεστερ Σίτι;

Μεγάλες φουρτούνες φέρνει η υπόθεση της Μάντσεστερ Σίτυ για την UEFA 

Μπορεί όλοι να θεωρούν πως την είδηση για πιθανό αποκλεισμό της Μάντσεστερ Σίτι την έβγαλαν πρώτοι στην επιφάνεια οι New York Times, αλλά η πραγματικότητα (τουλάχιστον για την Ελλάδα) είναι άλλη! Την είδηση πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποκλεισθεί η πρωταθλήτρια Αγγλίας από το Τσάμπιονς Λιγκ, για παράβαση των κανονισμών του Δημοσιονομικού κανονισμού την έβγαλε η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, στις 3 Μαίου στην εκπομπή του  Δημήτρη Μαλισιώβα που είχε προσκεκλημένο το Μάνο Σταραμόπουλο. Κι ο τελευταίος,  ήταν αυτός που ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες του,  πως η  Μάντσεστερ Σίτι απειλείται με αποκλεισμό από το πρώτο τη τάξει Ευρωπαικό κύπελλο…

Αυτά για την ιστορία!

Προχωράμε…

Ο δικηγόρος και ειδικός σε νομικά θέματα του αθλητισμού, Σιμόν Λε Ρέστ αναφερόμενος τώρα πως μπορεί να εξελιχθεί η εν λόγω υπόθεση λέει χαρακτηριστικά:

Μία κύρωση δεν είναι αδύνατη εάν αποδειχθούν τα γεγονότα.  Και αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην UEFA. Όπως καταλαβαίνει κανείς οι  πληροφορίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν σεισμό ακόμη και στην ίδια την Ευρωπαική Συνομοσπονδία

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας είναι στο σκόπευτρο της UEFA βασικά  για δύο λόγους:

1)      Ψευδείς δηλώσεις  κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης έρευνας και για το γεγονός ότι υπερεκτίμησε ευκαιρίες χορηγίας. Αρκετά για να αναγκάσουν  τον Πειθαρχικό  Εισαγγελέα της  UEFA να προβεί σε σκληρό κτύπημα.

 «Μια τέτοια κύρωση δεν φαίνεται παράλογη», προσθέτει Σιμόν Λε Ρέστ , δικηγόρος με έδρα το Παρίσι .

2)       «Από τη μία πλευρά, ο σύλλογος έχει ήδη λάβει μια πρώτη προειδοποίηση το 2014 και, δεύτερον, φαίνεται ότι η Μάντσεστερ Σίτι είχε κρύψει στους φορείς μια σειρά από πληροφορίες που αποκάλυψε η Football leaks , οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την  UEFA καθώς στην  πραγματικότητα η αγγλική ομάδα δεν είχε δώσει την απαιτούμενη προσοχή της, στους ερευνητές της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας…».

Είναι πλέον σαφές ότι η  Μάντσεστερ Σίτι έπαιξε με τη  φωτιά Και υπερέβη τα όρια. Σε μεγάλο μέρος όμως.  Η  αγγλική ομάδα η οποία από το 2008 ανήκει στην Οικογένεια του Εμίρη του  Άμπου Ντάμπι ήδη από το 2014 είχε τιμωρηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή του Δημσοιονομικού Κανονισμού (Financial Fair Play) με πρόστιμο  60 εκατομμυρίων ευρώ. «Εκείνη την εποχή, ήταν μια προειδοποίηση, ως μέρος της συμφωνίας διακανονισμού, η οποία έχει, προφανώς  αποτραπεί .  Μια δεύτερη συμφωνία διακανονισμού δεν είναι δυνατόν, κατ ‘ανάγκην σε περίπτωση νέας αποτυχίας να κινδυνεύει με μεγαλύτερη και βαριά τιμωρία  », σημειώνει ο Λε Ρέστ .

Εάν τα γεγονότα είναι αληθινά, η UEFA δεν θα είχε πραγματικά άλλη επιλογή. Κι αυτό γιατί  διακυβεύεται η αξιοπιστία του Δημοσιονομικού Fair Play  και οι «ανακριτές του».

 «Αν δεν υπάρξει ένας αποτρεπτικός παράγοντας, αλλά μόνο οικονομικές κυρώσεις, ο δεσμευτικός χαρακτήρας των δημοσιονομικών κανόνων Fair Play  θα πρέπει να περιορίζεται στις μεγάλες ομάδες», συνεχίζει ο Λε Ρέστ  και εξηγεί ακολούθως  :

 «Αν ο επικεφαλής ερευνητής προτείνει τον αποκλεισμό τότε ο ισχυρός και γενικά αθλητικός σύλλογος θα πρέπει να τεθεί υπο τιμωρία . Κι αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό ταρακούνημα για όλους. Θα αντιληφθούν την δυναμική των δημοσιονομικών κανονισμών του Ευ αγωνίζεσθαι ».

Η UEFA εναντίον μεγάλων συλλόγων: «Αυτή μπορεί να είναι η αρχή μιας νομικής απόπειρας»

Αν τώρα η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να …τρέμει , η πρωταθλήτρια  της Αγγλίας (η ίδια δηλαδή)  δεν θα είναι η μόνη που θα πρέπει να ανησυχεί για την υπόθεση. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η ΟΥΕΦΑ δεν ξεφεύγει από αυτά τα θέματα. Επειδή μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να έχει ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας. Και  επιπτώσεις που ενδεχομένως ο οργανισμός δεν θέλει. Μέχρι στιγμής, και παρά την απογοήτευση ορισμένων κανονισμών που θέσπισε η UEFA, θέλοντας να καθαρίσει έναν κόσμο που δεν ήταν πάντοτε λογικός όσον αφορά τη χρηματοδότηση, υπήρξε κάποια έλλειψη στις νομικές της ενέργειες.  Για να είμαστε πιο σαφείς , κανένας σύλλογος με το μέγεθος της  Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει δεχθεί  πραγματικά «πυρά» από το Δημοσιονομικό κανονισμό του Fair Play.  Και έτσι αμφισβητείται η νομιμότητα αυτής της ανεξάρτητης επιτροπής ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης.

                                                          Ο Ντανιέλ Στριανί

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν  γίνει προσφυγές στο δικαστήριο: ένας ατζέντης ποδοσφαιριστών , ο Ντανιέλ Στριανί , είχε κάνει καταγγελία  κατά της UEFA και της βελγικής ομοσπονδίας αμφισβητώντας το Financial Fair Play. Το ίδιο είχαν επιχειρήσει και οι διοικήσεις της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μάντσεστερ Σίτι αλλά είχαν την ίδια τύχη, οι καταγγελίες τους έπεσαν στο κενό. Ακόμη και η Σερέν – ομάδα του παίζει στην 3η κατηγορία του Βελγίου  – είχε προσφύγει, αλλά κι αυτή δίχως επιτυχία.

 Αλλά ένας πιθανός  αποκλεισμός 1 έτους της Μάντσεστερ Σίτι  θα άλλαζε αναμφισβήτητα την κατάσταση.

«Ο σύλλογος στη συνέχεια θα αψηφούσε τον άγραφο κανόνα στον κόσμο των σπορ, που λέει ότι δεν προσφεύγουμε στα πολιτικά δικαστήρια. Σε περίπτωση λοιπόν μία βαριάς τιμωρίας αυτής της μεγάλης σε μέγεθος ομάδας και επιχείρησης,θα τεθεί σε κίνδυνο το σημερινό σύστημα του Δημοσιονομικού κανονισμού και σίγουρα θα απομακρυνθεί από την οποιαδήποτε ομοσπονδία και παράλληλα θα απευθύνει έκκληση στα κρατικά και ευρωπαικά δικαστήρια ώστε να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα του Financial Fair Play.

                                                     Φουρτούνες στη Νιόν

Μία τέτοια λοιπόν  πιθανότητα θα δημιουργούσε μεγάλες φουρτούνες στους διαδρόμους της UEFA στη Νιόν. Η διεθνής Συνομοσπονδία δεν επιθυμεί παρέμβαση και δεν θέλει να περάσει το φίλτρο αυτό στα πολιτικά δικαστήρια.  Μέχρι στιγμής, τα πάντα γίνονται με διαπραγματεύσεις μεταξύ του συλλόγου και του σώματος. Θα μπορούσε να γίνει ένα βήμα και να αναγκαστεί η Μάντσεστερ Σίτυ να  προχωρήσει σε  νομικές ενέργειες, για παράδειγμα να διεκδικήσει το  δικαίωμα του Ανταγωνισμού. Εκεί τα πράγματα θα μπλεχθούν ακόμη περισσότερο .

 «Προς το παρόν, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο του Financial Fair Play έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές από τους συλλόγους, παρά τις διάφορες προσφυγές στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (το λεγόμενο CAS) .»

Αλλά βεβαίως μία ισχυρή ομάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα μεγάλο νομικό αγώνα με άγνωστα ενδεχομένως αποτελέσματα για όλους.

Ο κ. Λε Ρέστ λέει γι αυτό:  «Ο Δημοσιονομικός αυτός κανονισμός  θα αμφισβητηθεί και θα αμφισβητηθεί από ένα ισχυρό σύλλογο, κάτι που μπορεί να είναι η αρχή ενός σχίσματος μεταξύ των μεγάλων συλλόγων και της UEFA».

Στο σημερινό πλαίσιο όπου οι μεγάλοι σύλλογοι απειλούν τακτικά να αποχωρίσουν , δεν θα ήταν αυτό ιδανικό για την UEFA. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Η Ευρωπαική Συνομοσπονδία εξακολουθεί να έχει μακρά, ακόμα και πολύ μακρά, βήματα για να πάει πριν φτάσει εκεί. «Μια τέτοια κύρωση δεν θα  επιβληθεί  αμέσως. Είναι ακόμα στη φάση της μελέτης . Εδώ , αυτό που αποκαλύφθηκε είναι προφανώς , μόνο η τοποθέτηση του κύριου ερευνητή και μετά θα έρθει η ώρα της τελικής  κρίσης  «, λέει ο Σιμόν Λε Ρέστ . Αλλά αν τα γεγονότα έχουν καθοριστεί, η υπόθεση αυτή έχει τα πάντα για να μην αναστατώσει μόνο την ομάδα της Μάντσεστερ Σίτυ αλλά και πολλές άλλες…..

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: