Οι αποκαλύψεις Τσεφερίν

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει τι είπε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν στην ιδιωτική συνάντηση που είχε στη Νιόν με τους επικεφαλής της ‘Ενωσης Ευρωπαικών Λιγκών για το θέμα της αναμόρφωσης του Champions league.

Επισήμως ο  πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν δεν έχει πάρει ακόμη καθαρή  θέση, στο επίμαχο θέμα των Ευρωπαικών Λιγκών στην εντονότατη διαμάχη τους (έχουν απόλυτο δίκηο) με τον πρόεδρο της ECA (Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων) και της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι. Οι δύο πλευρές (Τσεφερίν και EPFL-Ενωση Ευρωπαικών Λιγκών) συναντήθηκαν  κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη, 7 Μαίου στη Νιόν της Ελβετίας.

 Ο κ. Τσεφερίν , είπε στους ηγέτες των Ευρωπαϊκών Λιγκών  να μην ξεχνούν την σημασία των μεγάλων συλλόγων , γεγονός που τους βρήκε αντίθετους με τα σχέδια που μελετά η Ομάδα Εργασίας της ΟΥΕΦΑ για το μεθεπόμενο Τσάμπιονς Λιγκ της τριετίας 2024-2027.

Ο Σλοβένος κορυφαίος διοικητικός ηγέτης της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας τόνισε χαρακτηριστικά: «Μιλώντας για μεγάλες ομάδες, αυτό είναι ένα τυπικό λαϊκίστικο εργαλείο που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη,  όχι μόνο στο ποδόσφαιρο», δήλωσε ο κ.  Τσεφερίν  στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών λιγκών  και πρόσθεσε:

 «Όλο και περισσότερο οι πλούσιοι παίρνουν τα πάντα από εσάς και εμείς  θα βοηθήσουμε τους πλούσιους ;  Είναι λογικό αυτό; Δεν το νομίζω. Και είναι αλήθεια ότι οι μεγάλοι σύλλογοι παίρνουν πολλά χρήματα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων εξαιτίας των αποτελεσμάτων τους. Και είναι αλήθεια ότι πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά φέρνουν επίσης πολλά χρήματα στο τραπέζι, τα οποία είναι πολύ εύκολα να τα ξεχνάμε . «

Η συνομιλία αυτή δεν έχει βγει έως τώρα στην επιφάνεια. Μας την έδωσε συνάδελφος από το διεθνές πρακτορείο .

 H UEFA την ημέρα εκείνη,  παρουσίασε στην ηγεσία των Ευρωπαικών Λιγκών ένα σχέδιο που κάνει λόγο για 24 ομάδες με «κλειδωμένη θέση» στους ομίλους του νέου SuperChampions (πιθανότατα έτσι θα λέγεται από το 2024)  και οι άλλες 8 για να συμπληρωθεί η 32άδα θα προέρχονται από προβιβασμούς και υποβιβασμούς (πιθανότατα) από το Europa League.

Δεν θα υπάρχουν δηλαδή προκρίσεις από προκριματικούς γύρους και  δια μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων , ανάλογα την βαθμολογική κατάταξη όπως συμβαίνει τώρα.

Οδηγούμεθα δηλαδή προς μία κλειστή ελίτ που θα δημιουργήσει το δικό της – υπό την αιγίδα της ΟΥΕΦΑ πάντα – κλάμπ των ισχυρών και πλούσιων συλλόγων.

                                      Εξοργίσθηκε ο Ισπανός, Τέμπας

Το σχέδιο όπως ήταν φυσικό εξόργισε τους επικεφαλής των Ευρωπαικών Λιγκών και ιδιαιτέρως τον  Πρόεδρο της Λίγκα, Χαβιέ Τέμπας ,  ο οποίος θεωρεί την UEFA πολύ ευθυγραμμισμένη με το όραμα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας  συλλόγων , Αντρέα Ανιέλι, «ισχυρού άνδρα» της  Γιουβέντους.

Ο  κ. Τσεφερίν επιτέθηκε σε μέλη της  Ευρωπαικής Ένωσης Λιγκών για την κριτική που έχουν ασκήσει δημόσια  και μάλιστα τους  προειδοποίησε ότι η Εκτελεστική επιτροπή της  UEFA  θα μπορούσε να προωθήσει την αναδιοργάνωση των αγώνων χωρίς να το συζητήσει μαζί τους.

«Δεν θα προσβάλουμε, αλλά όσο περισσότερο θα φωνάξουν, τόσο λιγότερη διαδικασία διαβούλευσης θα υπάρξει», δήλωσε ο κ. Τσεφερίν .

«Η φωνή στα μέσα ενημέρωσης μας λέει πολύ περισσότερα για αυτούς τους ανθρώπους απ ‘ότι για την UEFA», πρόσθεσε ο κ. Τσεφερίν .  «Ακούσαμε για το τι θα συμβεί εδώ, για το πώς «σκοτώνουμε» το ποδόσφαιρο, καταστρέφοντας το ποδόσφαιρο – παρά το γεγονός ότι η UEFA είναι ο μόνος οργανισμός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που μοιράζεται τα χρήματα ως αλληλεγγύη σε κάθε χώρα της Ευρώπης».

Το αρχικό όραμα της  UEFA , εάν εγκριθεί, θα έβλεπε τη φάση των ομίλων του Champions League να ξεκινάει  ένα μήνα νωρίτερα,  τον Αύγουστο .

Ωστόσο, 24 από τις  32 ομάδες από το  2024-25 θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους την επόμενη σεζόν,  ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο πρωτάθλημά τους.  Αυτό θα έδινε σιγουριά σε κορυφαίους συλλόγους που προσελκύουν το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό, αλλά μειωμένες ευκαιρίες για τους υπόλοιπους .

                                           Το σχέδιο για το 2024

Τέσσερις ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ θα υποβιβάζονται κάθε  σεζόν στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση , δηλαδή το  Europa League.  Και θα αντικαθίστανται από εκείνες που θα έχουν προκριθεί στα ημιτελικά του  Europa League.

Έτσι θα υπάρχουν μόλις 4 κενές θέσεις για να δοθούν σε ομάδες δια μέσω του πρωταθλήματός τους και θα συμμετέχουν στους σε προκριματικούς  γύρους. Για παράδειγμα ο Άγιαξ, πριν φτάσει στα ημιτελικά του  Champions League φέτος δεν θα είχε την δυνατότητα να συμμετάσχει . Βεβαίως τώρα που πήρε το πρωτάθλημα, θα άλλαζε αυτό…

Ο προβιβασμός και ο  υποβιβασμός προβλέπονται  επίσης μεταξύ του Europa League και ενός διαγωνισμού τρίτου κυπέλλου, του Europa League 2, που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Ο τρίτος διαγωνισμός, το Europa League το οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά  το 2015, θα ξεκινήσει πορεία του την σαιζόν 2021-22 με 32 ομάδες σε 8 ομίλους  των 4 ομάδων ο καθένας.  Θα μπορούσε βεβαίως να διευρυνθεί σε 64 ομάδες από το 2024, με τέσσερις ομίλους των 16 ομάδων, ενδεχομένως διατεταγμένες ανά περιοχή, σύμφωνα με τα μελλοντικά σχέδια της UEFA, που επεξεργάζεται ειδική ομάδα Εργασίας.

«Πρέπει να ξέρετε ότι αυτοί που φωνάζουν δημιουργούν τεράστια προβλήματα και δεν μοιράζονται τίποτα με τους υπόλοιπους στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Τσεφερίν . «Αυτοί που έχουν πραγματικά προβλήματα με σεβασμό και ταπεινά περιμένουν την εξήγησή μας. Και γι ‘αυτό θέλουμε να συζητήσουμε  με εκείνους που  αξίζουν. Ότι συζητάμε για εκείνους που χρειάζονται τη βοήθειά μας και όχι για  εκείνους που φοβούνται για το προσωπικό τους ενδιαφέρον ».

Το 2016, να θυμίσουμε ο κ. Τσεφερίν   απέρριψε μια μυστική συμφωνία σχετικά με τις αλλαγές του Τσάμπιονς Λιγκ που συμφωνήθηκαν λίγο πριν εκλεγεί, πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ (διαδέχθηκε τον Μισέλ Πλατινί).  Δήλωσε μάλιστα πως είχε απογοητευθεί από την UEFA, η οποία έκανε δεκτές τις απαιτήσεις της  Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ιταλίας για να τους εξασφαλίσει 16 από τις 32 ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τώρα, ο κ. Τσεφερίν δίνει την εντύπωση ότι συμβουλεύει περισσότερο, καλώντας τους επικεφαλής των Ευρωπαικών λιγκών και τους επικεφαλής των συλλόγων σε συνάντησή τους στη  Νιόν, αλλά ο προβληματισμός τους  και οι τακτικές επαφές τους ,  σίγουρα τον βάζει σε μεγάλες σκέψεις για το μέλλον…

«Μπορούμε να πάμε στην ExCo  (Εκτελεστική επιτροπή) και να αποφασίσουμε και να μην ζητήσουμε από κανέναν και τον εκπρόσωπό σας στην ExCo να μπορούν να ψηφίσουν», ανέφερε ο κ. Τσεφερίν,  αναφερόμενος στον Λάρς- Κρίστερ Ολσον (πρόεδρος της EPFL– Eνωση Ευρωπαικών λιγκών) , ο οποίος είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής.

 «Αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε. Γι ‘αυτό συζητάμε. Απειλές νομικής δράσης, δεν θα σχολιάσω τόσο πολύ. Ως δικηγόρος με 25ετή εμπειρία, αυτό είναι  αστείο. «

Ο κ Τσεφερίν  κάλεσε τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών ενώσεων να προσεγγίσουν τις συνομιλίες «με κάποια τάξη χωρίς εχθρότητα και χωρίς ψεύτικη αλληλεγγύη» και τους προκάλεσε να υποβάλουν προτάσεις.

«Ελπίζω ότι θα ανταλλάξουμε πολλές σημαντικές ιδέες και επιχειρήματα», ανέφερε ο κ. Τσεφερίν .  «Και αν το κάνουμε αυτό θα φτάσουμε στο τέλος σε μια λύση που θα είναι καλή για όλο το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και –με εμπιστεύεστε ή όχι  – αλλά το γεγονός είναι ότι για την UEFA αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε ό, τι λένε οι σύλλογοι και δεν μπορούμε να κάνουμε ό, τι λέμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι σωστό για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Και θα το  προστατέψουμε από κοινού. «

Η ουσία είναι ότι οι Ευρωπαικές Λίγκες αντιτίθεται σε όλο το νέο σχέδιο που προετοιμάζει η ΟΥΕΦΑ καθώς όλες ή μάλλον οι περισσότερες ψήφισαν ΟΧΙ στην αναμόρφωση του Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα ζητούν καλύτερη διανομή των κερδών της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας από τις δύο κορυφαίες διοργανώσεις της και αύξηση του ποσοστού τους στο 20%. Βεβαίως αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθεί με κανένα τρόπο η ΟΥΕΦΑ. Ίσως ένα ποσοστό γύρω στο 7-10% να το δεχθεί….

Σίγουρα πάντως θα έχουμε δρόμο μπροστά μας και έντονες διαμάχες για το θέμα του 2024…

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: