Ακτινίδιο: Το πλουσιότερο σε βιταμίνη C φρούτο

Η ιστορία του δημοφιλούς φρούτου, ποιά είναι η πατρίδα του σε παγκόσμιο επίπεδο και ποιά στην Ελλάδα.

Με το πέρασμα των χρόνων το ακτινίδιο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς  που το εντάσσουν στην καθημερινή τους διατροφή αντιλαμβανόμενοι τα πλούσια οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό. Για πρώτη φορά έγινε λόγος για το δημοφιλές αυτό φρούτο στις αρχές του 19ου αιώνα όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα και μεταφέρθηκε ο καρπός του στην Βρετανία και κυρίως στην Νέα Ζηλανδία όπου πήρε την ονομασία kiwi από το ομώνυμο πτηνό εθνικό σύμβολο της χώρας καθώς το συναντάμε μόνο εκεί.


Την ονομασία αυτή την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμο Hayward Wright, ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα.Πέθανε το 1959 και δυστυχώς δεν πρόλαβε να είναι εν ζωή το 1962 όταν οι καλλιεργητές στην Νέα Ζηλανδία του έδωσαν την οριστική του ονομασία (kiwi). Έως τότε οι Κινέζοι το αποκαλούσαν  ως Κινεζικό φραγκοστάφυλο , το ροδάκινο του πιθήκου ή το ροδάκινο του προβάτου.
Ένα ακτινίδιο δίνει περίπου 60 θερμίδες, 15γρ. υδατανθράκων. 3γρ. φυτικών ινών, 9γρ. σακχάρων και 1,2γρ. πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6 , μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Κ, χαλκό, βιταμίνη Ε, Διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων.


Η Πιερία
Πατρίδα του ακτινιδίου στην Ελλάδα θεωρείται η Πιερία καθώς συγκεντρώνει η ευρύτερη περιοχή τις ιδανικές κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες καλλιέργειας του. Το ακτινίδιο, για να ευδοκιμήσει χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι. Για  το λόγο αυτό, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται στην  Πιερία, όπου έχει κατοχυρωθεί με ονομασία προέλευσης (ΠΓΕ) από το 2002, στην περιοχή του ποταμού Σπερχειού στη Φθιώτιδα όπου έχει κατοχυρωθεί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) αλλά και στην Πέλλα, την  Ημαθία, το Μεσολλόγι, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Άρτα και την Πρέβεζα. Στην Ευρώπη καλλιεργείται ακόμη στην Γαλλία, την Ιταλία και  στο Μαυροβούνιο.


Η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C  στο ακτινίδιο είναι η κύρια αιτία της υψηλής του θρεπτικής αξίας. Άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν: φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και κάλιο. Ο συνδυασμός των μοναδικών ιδιοτήτων του ακτινίδιου επιδρά στο σώμα ώστε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Σε σχετική βαθμολογία της καλλιεργητικής ομάδας Zespri  σε 100g φρούτων κάνει σύγκριση  από επιλογή με 16 βιταμίνες και μέταλλα: Ίνες, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη C, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη, παντοθενικό οξύ.


Έχει μαγνήσιο (για τον καρδιακό μυ), ποτάσιο (για ανθρώπους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση), ασβέστιο (για τα κόκκαλα) και εκπληκτικά υψηλή ποσότητα σε Ιώδιο. Αυτό έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τον θυροειδή αδένα. Η κύρια λειτουργία του θυροειδή αδένα – είναι η ρύθμιση της διαδικασίας του μεταβολισμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: